24 Ekim 2014 16:11

Suudi Arabistan’da kadınlara araba tehdidi

Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmelerinin yasaklanışı protestolarının yıl dönümü öncesinde, İçişleri Bakanlığı kadınları tehdit etti.

Paylaş

Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmelerinin yasaklanışı protestolarının yıl dönümü öncesinde, İçişleri Bakanlığı kadınları tehdit etti. Geçtiğimiz yıl 26 Ekim’de kadınlar araba yasağına karşı için eylem düzenlemiş, eylemler ‘uyarılar’ üzerine iptal edilmişti. Bakanlık yeniden eylem düzenlenirse kadınların sert yaptırımlara maruz kalacağını söyledi.  

Suudi Arabistan kadınların araç kullanamadığı tek ülke. Kadınların araç kullanması 1990 yılında yayımlanan bir fetvayla yasaklandı. Bu yasağa karşı ilk protestolar 1990 yılının kasım ayında gerçekleşti. Başkent Riyad’ın en büyük caddesinde bir araya gelen 47 kadın bir konvoy oluşturarak yasağı protesto etti.

Kadınların eylemi büyük ses getirdi. Fakat yaptıkları eylem sonrası 47 kadın pek çok baskıya maruz kaldı; kadınlar tutuklandılar ve çoğu işten atıldı.

Kadınların örgütlediği eylemlerin düzenleyicilerinden biri olan Manal el-Şerif geçtiğimiz yıl The Wall Street Journal’a verdiği röportajda kadınların maruz kaldığı baskıyı şu ifadelerle anlatıyordu: “Kadınların eyleminden sonra büyük bir baskı ortamı oluştu. Bir gün sokakta dağıtılan bir bildiri gördüm. Bildiride kadınların ev adresleri ve numaraları vardı. Bildiri, halkı, kadınları İslamiyete davet etmeye çağırıyordu. Çok çirkin dedikodular yayılmıştı. Kadınların ABD askerleriyle birlikte olduğu dedikoduları yayılıyor, görüldüğü yerde kadınların çarşaflarının çıkarılması için baskı yapılıyordu”

Tüm bu yaşananlara rağmen Şerif direksiyon başına geçti. 2011 yılının Mayıs ayında Khobar kentinde araba sürerken çektiği videoyu İnternet’e yükledi. Bir hafta sonra yeniden direksiyon başına geçen Şerif polis tarafından durduruldu ve mahkemeye çıkarıldı. 9 gün hapishanede kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Suudi Arabistanlı kadınlar 1990’dan bu yana sık sık direksiyon başına geçerek yönetimin yasaklarına meydan okuyor.

Suudi Arabistan’da kadınlar, geçtiğimiz yıl araba sürme yasağını protesto etmek için düzenleyecekleri eylemi, “uyarılar” üzerine iptal etmişlerdi. Kadınlar, bu iptal kararının eylemlerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini, belirli bir günde eylem yapmak yerine bunu geniş bir zamana yaydıklarını açıklamışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Terörizm’ değil demokrasi alarmı

SONRAKİ HABER

Yönetmene vuran saldırgan görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...