24 Ekim 2014 06:00

IŞİD’e saldırı yok savunma var

ABD Suriyeli muhalifleri silahlandırmakta kararlı, ancak plan muhaliflerin toprakları IŞİD’ten geri almasını değil, savunmada kalmasını içeriyor. Bu şekilde Suriye’de kendi kontrolü altında silahlı ve örgütlü bir güç oluşturan ABD’nin, bölgeye dair planları belirsizliğini koruyor.

IŞİD’e saldırı yok savunma var
Paylaş

ABD Suriyeli muhalifleri silahlandırmakta kararlı, ancak plan muhaliflerin toprakları IŞİD’ten geri almasını değil, savunmada kalmasını içeriyor. Bu şekilde Suriye’de kendi kontrolü altında silahlı ve örgütlü bir güç oluşturan ABD’nin, bölgeye dair planları belirsizliğini koruyor.

SALDIRI YOKSA NEDEN EĞİTİLİYORLAR?

ABD’nin 50’den fazla ülkeyle oluşturduğu IŞİD’le mücadele koalisyonunun en tartışılan planlarından biri Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve silahlandırılması oldu.

Suriye devlet güçleriyle üç yıldır çatışan ancak giderek zayıflayan bu grupların ABD eliyle yeniden güçlendiriliyor. ABD’li The Washington Post, koalisyonun muhalifleri eğitmekteki amacının IŞİD’in ele geçirdiği toprakları geri almak olmadığını yazdı. Rajiv Chandrasekaran imzalı yazıda, muhaliflerin savunmada kalacağı iddiasına yer verildi.

Üst düzey ABD’li yetkililere dayandırılan iddiaya göre, Obama’nın muhaliflerin IŞİD’in elindeki önemli kentlerin geri alınması gibi bir niyeti yok,  “Suriyeli muhalif güçler İslam Devleti’nin (IŞİD) zaten kontrol altında tuttuğu bölgeleri genişletmesinin engellenmesini sağlamakla görevlendirilecek”.

İLK EĞİTİM 6 AY İÇİNDE

Pentagon’dan yapılan açıklamada ABD ordusunun yılda 5 bin Suriyeli muhalifi eğitmeyi hedeflediği belirtilmişti. ABD Savunma Sekreteri Chuck Hagel planı, “Vur-kaç grupları değil etkili bir muhalif güç oluşturma” planı olarak açıklamıştı.

ABD Başkanı Obama’nın planına göre ABD Özel Kuvvet Birlikleri, Ürdün, Türkiye ve diğer ülkelerdeki mülteci kamplarında kalan Suriyeli muhalifleri silah altına alacak. Suudi Arabistan’a götürülerek burada 8 hafta boyunca eğitim verilecek bu gruplar daha sohra Suriye’de, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve IŞİD karşıtı diğer muhalif grupların kontrolündeki bölgelere gönderilecekler. Eğitilmiş ilk birliğin 6 ay içinde Suriye’ye gönderilmesi amaçlanıyor.

The Washington Post’taki yazıya göre koalisyonda yer alan bir Arap ülkesinden üst düzey bir yetkili, bu eğitim programıyla ilgili “Saldırı gücünden çok savunma gücü olacaklar” şeklinde yorumluyor.

Pentagon Müşterek Operasyonlar Şefi William Mayville, eğitimin, “Kendi köylerini koruyamalarını sağlayacak temel bir eğitim” olarak açıklamış, “İslam Devleti ile mücadelede bir etkileri olacak ama belirleyici etkileri olmayacak” demişti.

SURİYE’DE SAVUNMA IRAK’TA SALDIRI

ABD’nin Irak’taki planları ise daha saldırgan. Irak kara birlikleri ile birlikte IŞİD işgalindeki bölgelere saldırı hazırlığı yapıldığı belirtiliyor. Planın yürürlüge girmesine bir kaç ay var, Irak askeri güçleri IŞİD’le başedebilecek güce kavuşmadan operasyon başlamayacak.

İngiliz The Independent’in “ABD ve Irak’ın İslamcı militanlara kara saldırısı planı” başlıklı haberine göre saldırıya Irak’ta bulunan “ABD’li askeri danışmanlar” da katılacak. Ancak bu danışmanların çatışmalara katılmayacağı iddia ediliyor.

IRAK ORDUSU, IŞİD’LE BAŞA ÇIKAMIYOR

IŞİD’in geçtiğimiz temmuzda ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’a girmesinden bu yana Irak ordusu bazı istisnalar dışında bir başarı gösteremedi ve IŞİD karşısında savunmada kaldı. Suriye’de Kürtler IŞİD’e karşı direniş göstererek ilerlemesini engellerken, IŞİD’in Irak’ta Bağdat’a doğru ilerleyişi ise istikrarlı biçimde devam etmişti. Öte yandan Peşmerge güçleri bazı bölgeleri IŞİD’in elinden almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşitme engelli kız felç oldu

SONRAKİ HABER

Tunus’ta seçimlerin belirsizliği sorunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...