24 Ekim 2014 06:00

İşitme engelli kız felç oldu

Antep’te 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırılar sırasında silahla yaralanan 12 yaşındaki A.Ö. felç riski yaşarken, 19 yaşındaki sağır ve dilsiz Şehriban Sertkal’ın belden aşağısı felç oldu. Aileler olayın faillerinin bulunmasını talep etti.

İşitme engelli kız felç oldu
Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

Antep’te 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırılar sırasında silahla yaralanan 12 yaşındaki A.Ö. felç riski yaşarken, 19 yaşındaki sağır ve dilsiz Şehriban Sertkal’ın belden aşağısı felç oldu. Aileler olayın faillerinin bulunmasını talep etti.

9 Ekim’de Kobanê için yapılan eylemleri gerekçe gösteren ırkçı grubun Güzelvadi, Beybahçe, ve Akdere mahallelerine silah, sopa, bıçak gibi aletlerle yaptığı saldırılar sırasında 5 kişi yaşamını yitirdi. Aynı saldırı sırasında A.Ö. ve Şehriban Sertkal kurşunların hedefi oldular.  

A. Ö’NÜN FELÇ OLMA RİSKİ VAR

Saldırı sırasında yoldan geçerken koluna isabet eden kurşunla 12 yaşındaki A.Ö. yaralandı.

Kolundaki kurşunun çıkarılması durumunda felç olma riski taşıyan A.Ö. kendisine kimin ateş ettiğini görmediğini söyledi. A.Ö, ellerinde silah, sopa, bıçak olan grubun “Allahuekber” diyerek yürüdüğünü, polislerin ise bu kitlenin arkasında olduğunu söyledi. A.Ö’nün babası Ömer Ö. şikayetçi olduğunu belirterek, tepkisini şöyle dile getirdi: “Anlatılanlara göre çocuğumu ve bu semtin insanlarını vuran kişiler, bu mahallenin insanı değil. Başka yerden polislerle birlikte gelmişler. Gelen bu gruba polislerce herhangi bir müdahale edilmemiş ve gruba yardım etmeye gelinmiş gibi gelmişler.” Bugüne kadar mahallerinde böyle saldırı olayıyla karşılaşmadıklarını anlatan Baba Ö. “Polisler ile grupların mahalleye gelip saldırdığını ilk defa gördük. Daha önce de mahallede eylem oluyordu ve zarar verme olmuyordu. Eylem yapıldıktan sonra herkes dağılıyordu. Dışarıdan mahalleye gelen grup esnafların dükkanlarına, çevreye de zarar verdi” şeklinde konuştu.

‘POLİS MÜDAHALE ETSEYDİ  KIZIM FELÇ OLMAZDI’

Yine aynı mahalle civarında sokakta arkadaşlarıyla dolaştığı sırada silahlı saldırgan grubun hedefi olan 19 yaşındaki sağır ve dilsiz olan Şehriban Sertkal’ın yaşadıklarını ve durumunu baba Tayyip Sertkal anlattı. Kızının Akdere Beybahçe Mahallesi arasında mahallelerine dışardan gelen silahlı grup tarafından vurulduğunu belirten Sertkal, kızının koluna, göğsüne, dizine olmak 3 kurşun isabet ettiğini ve kızının şu an yatalak olduğunu ve doktorların tekrar yürüyüp yürümeyeceği konusunda garanti veremediğini söyledi. Baba Sertkal tepkisini şöyle ifade etti: “Ülkücülerin mahallemize gelerek talan etmesi emniyet mensuplarının organize ettiği bir olaydır. Eğer isteselerdi bu olay olmazdı. Her bir gruba iki tane gaz bombası sıksaydı dağılırdı. İşitme engelli kızım böyle yatalak olmazdı, felç olmazdı. Davacıyım, özellikle emniyet mensuplarından davacıyım. Kızımın failleri bulunsun. Her tarafta kamera var. İsteseler bulurlar.”

A.Ö. TRAVMA YAŞAYABİLİR

İHD Antep Şube yöneticisi ve Psikolog Mesut Aslan ile A.Ö’nün durumunu konuştuk. Saldırının çocuklarda bir travmaya sebep olabileceğini söyleyen Aslan, şöyle devam etti:”Bölgede yaşayan çocukların böyle bir sıkıntısı var. Politik bir coğrafyadan geldiği için çocukluk evresi çok kısa sürüyor. Sorduğumuzda sence saldırı neden olduğu dediğimizde ‘Kobanê’ye yönelik eylemler vardı. Bu guruplar o eylemlere saldırı amaçlı geldi.’ 12 yaşında bir çocuğun Kobanê’de eylemleri bilmesi ve gelen saldırıların ona yönelik olduğunu bilmesi çocuğun çocukluk evresini bitirip yetişkin gibi konuştuğunu ortaya koyuyor.”  Bu durumun ileride çocukta yaşatabileceği travmaya dikkat çeken Aslan şunları söyledi: “Çocuk beni gördüğünde kendisine ‘Polis gördüğüm zaman korkuyorum kaçma hissi oluşuyor bende. Çünkü beni vuracaklar’ diyor. Uykusundan korkarak uyandığını ve özellikle ezan sesinde korktuğunu anlattı.” Çocuğun hesap sorma gibi psikoloji içine girebileceğini söyleyen Aslan, hesap sormayı ise belli bir yaşa ve güce gelince gösterebileceğini de ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Çıplak ayaklı çocuklar ve yanmış çocuk ayakkabıları

SONRAKİ HABER

IŞİD’e saldırı yok savunma var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...