23 Ekim 2014 17:15

Van depreminde yaşamını yitirenler anıldı

Van'da, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen ve 644 yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan depremin yıl dönümü nedeniyle TMMOB öncülüğünde anma töreni düzenlendi.

Van depreminde yaşamını yitirenler anıldı
Paylaş

Van'da, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen ve 644 yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan depremin yıl dönümü nedeniyle TMMOB öncülüğünde anma töreni düzenlendi. Törende konuşan TMMOB Van İKK Sekreteri Şemsettin Bakır, depremin değil; planlama, mimarlık, mühendislik, bilim teknik gerçeği ve çürük yapılanmanın can ve mal kayıplarına neden olduğuna vurgu yaptı.

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan depremin yıl dönümü nedeni ile TMMOB öncülüğünde, Akköprü'deki Deprem Anıtı önünde açıklama yapılarak, yaşamını yitiren 644 yurttaş anıldı. Depremin meydana geldiği saat olan 13.41'de yapılan açıklamaya, DBP Eş Genel Başkan Kamuran Yüksek, Büyükşehir ve İpekyolu belediyelerinin eş başkanları, TMMOB bileşenleri ve kentte faaliyet yürüten sivil toplum örgütü temsilci ve üyeleri, HDP ile DBP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

'ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINSAYDI BU İNSANLAR ÖLMEZDİ'


Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan TMMOB Van İKK Sekreteri Şemsettin Bakır, depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı diledi. 23 Ekim'de yaşanan depremin yaralarının sarılmadan kentin, 9 Kasım'da ikinci kez sarsıldığını hatırlatan Bakır, deprem sürecinde TMMOB olarak sürekli halkın yanında olduklarını söyledi.

Türkiye'nin deprem gerçeğinin, Marmara'da 1999 yılında yaşanan deprem sonrası tartışıldığını belirten Bakır, bilim insanlarının, meslek odalarının ve duyarlı siyasetçilerin söz konusu gerçeğe uygun politikaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda sorumluları uyardığını dile getirdi. Bakır, söz konusu uyarı, raporlar ve önerilerin dikkate alınmaması sonucunda Van'da yaşanan depremin yarattığı sonuca işaret etti.

'MAL VE CAN KAYIPLARIN NEDENİ DEPREM DEĞİL YAPILANMADIR'


Yapılan incelemelerin, can ve mal kayıplarının depremden kaynaklı olmadığını gösterdiğini söyleyen Bakır, planlama, mimarlık, mühendislik, bilim teknik gerçeği ve çürük yapılanmanın can kayıplarına neden olduğuna vurgu yaptı. Bakır, "Bu kentte ve insanlarımıza yakışır imar planı yapılmamıştır. Yapılan imar planları kentimize ve halkımızın sosyolojik ve ekolojik yapısına uymayan, sadece ranta dayanan bir imar planı olduğu herkes tarafından bilinmektedir" diye belirtti.

'HÜKÜMET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ'

Bakır'dan sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise, depremin neden olduğu ölümlerin ve yaşanan felaketin unutulmadığına dikkat çekerek, deprem sonrası toplumun büyük bir duyarlılıkla depremin yaralarını sarmaya çalışmasına rağmen AKP hükümetinin gerekli sorumluluğu göstermediğine vurgu yaptı. Yüksek, şunları aktardı: "Bu konuda merkezi hükümete düşen sorumluluklar da vardı. Yaşanan deprem felaketinden sonra merkezi hükümetin bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi konusunda fedakarlıklar yapması gerekirken, bunu yapmadı. Depremin ardından 4 yıl geçmesine rağmen insanlarımız halen konteynırlarda yaşamaktadır."

Öte yandan, İMO Van Şubesi ise depremin yıl dönümü nedeniyle Sanat Sokağı'nda depremi konu edinen fotoğraf sergisi açtı. (DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê olaylarında yaralanan Şakir Çal da yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Üniversitelerde baskı ve hukuksuzluk giderek artıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...