08 Temmuz 2011 11:17

Bir babanın adalet arayışı

Kastamonu Bozkurt Jandarma Karakolunda başından vurulmuş halde bulunan Jandarma Er Caner Bahar’ın kuşkulu ölümüyle ilgili Askeri Savcılık “Kovuşturmaya yer yok” diyerek, dosyayı kapattı. Oğlunun intihar etmediğini söyleyen baba Ramazan Bahar, iki yıldır adalet arıyor. Bahar, “Oğlumu Komutanı Mehmet T. Öldürdü” dem

Bir babanın adalet arayışı
Paylaş
Evrim Kepenek

Caner Bahar, henüz 21 yaşındaydı. Askerliğini yapmak için Ocak 2009’da Kastamonu’nun Bozkurt Karakoluna gönderildi. 4 Şubat 2009 günü erkenden kalktı, lavaboya gitti ve arkadaşından sigara paketi aldı. Sigarayı içtikten sonra paketi geri lavaboya getirdi ve birkaç dakika sonra karakolda patlama sesi duyuldu. Tüm karakol patlama sesinin geldiği yere, silahlığa doğru koştu ve Caner’in başından vurulmuş olarak yerde yattığını gördü. Yerde rütbelilerin kullandığı MP-5 otomatik silah duruyordu. Caner Bahar, hayatını kaybetti. Olay yetkililerce kamuoyuna “İntihar etti” şeklinde açıklandı. Olayın özerinden 27 ay geçti ancak baba Ramazan Bahar oğlunun öldürüldüğünü iddia ediyor. Ramazan Bahar oğlunun karakol komutanı tarafından 4 buçuk ay tedavi olması gerekmesine rağmen tedavisine izin vermediğini ve oğlunun anlattığı kadarıyla karakol komutanı tarafından dövüldüğünü, ağır hakaretlere maruz kaldığını ve sonunda Komutanı Mehmet T. tarafından öldürüldüğünü savundu.

SAVCILIK KOVUŞTURMAYA GEREK YOK DEDİ

Baba Ramazan Bahar, oğlu Caner Bahar’ın ölümüyle ilgili olarak adeta bir dedektif gibi araştırma yaparken, Askeri Savcılık dosyayı kovuşturmaya gerek olmadığı gerekçesiyle kapattı. “Biz de kovuşturmanın kapanmasının hukuksuz olduğunu söyleyerek Milli Savunma Bakanlığına dilekçeyle başvurduk” diyen Ramazan Bahar, “Onun yerine 1 Şubatta oğluma emre itaatsizlikte ısrar ve görevi kötüye kullanmadan dava açıldı. Şimdi duruşmalara gidip geliyoruz. Olay olduğu sırada karakolda bulunan İdari İşler Astsubayı Ercan Ö. ifadesinde ‘Olay yerine gittiğimde silah yerde duruyordu. Yeni bir kazayı engellemek için silahı aldım şarjörü gevşettim. Ancak daha sonra silaha dokunmamam gerektiğini hatırladım’ diyor. Bu adamın parmak izi silahta çıkmadı. Bu adam ya cinayeti işledi, parmak izim zaten çıkacak diye silahı eline aldı. Ya da başkasının parmak izini kapatmaya çalıştı. Biz aile olarak cinayet diyor ve baş şüpheli de karakol komutanı diyoruz” diye konuştu.

‘TEDAVİ GÖRMESİNE ENGEL OLDU’

Baba Ramazan Bahar, oğlu Caner’in lise son sınıfta annesini kaybettikten sonra kendisine gelemediğini ve depresyon tedavisi görmeye başladığını ifade ederek, komutanın oğlunun tedavisine engel olduğunu anlattı. GATA raporuna göre de, Caner’in ayda bir psikiyatri kliniğinde tedavi olması gerektiğini ancak Karakol Komutanı Mehmet T’nin 4 buçuk ay Caner’in tedavi görmesine izin vermediğini ifade eden Baba Bahar, “Karakol Komutanı, oğluma sürekli ‘Sen vatan hainisin, torpil bulmuşsun ondan kendini RDM’li (Rehberlik Danışma Merkezi) yapmışsın’ deyip, dövüyordu. Tedaviden kendi isteğiyle çıkması için baskı uyguluyordu. Oğlum bunları her telefon konuşmamızda bana anlatıyordu. Bununla ilgili Uzman Çavuş Serdar Ç. beni arayıp oğlumun tehdit edildiğini kendisinin de gördüğünü söyledi. Onu şahit olarak göstermem sonrası bu dediğini inkar etti. Oğlum RDM’li olduğu için ona silah vermemişlerdi. Nöbetlerini copla tutuyordu. Oğlum silahlıkta öldürüldü. Orasının kilitli olması gerekiyor. Silahların giriş çıkışının da kayıt altında olması lazım. Ancak oğlumun kendini öldürdüğü söylenen silah Adem Pala adında birinin üzerine zimmetli çıktı. Ancak silah oğluma zimmetli gibi gösterildi. Karakolda olması gereken nöbetçi astsubay evde uyuyormuş. Karakol komutanı ifadesinde olay anında ‘Ben karakolda değildim’ diyor ancak onu gören şahitlerimiz var. Yaralı oğlumu hastaneye götüreceğine karakol komutanı askerlere ‘Üstümü değiştirip geleyim’ diyerek oradan ayrılıyor ve bir daha da gelmiyor. Karakol ile hastane arası 100 metre kadar bir şey” dedi.

Baba Ramazan Bahar, komutanla ilgili şu iddialarda bulundu “Caner bana Karakol Komutanı postası olan Selim Ö.’nün askerliğinin az kaldığını gideceği içinde Selim’e kuryecilikle ilgili pis işlerini ondan sonra bana yaptırmak istediğini söylemişti. Caner de bu isteğini kabul etmediği için karakol komutanı defalarca tehdit etmiş ve oğlumu dövmüştü”
Ramazan Bahar, oğlunun hayat dolu bir genç ve kendilerine çok düşkün olduğunu ifade ederek, “Beni ve kardeşini çok severdi böyle bir şeyi yapacağına inanmıyorum. Oğlum öldürüldü. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağım. Gerekirse askerde ölen diğer ailelerle bir araya gelip bir platform kurarız. Cumartesi Anneleri gibi ben de oğlumun katilinin yargılanması için mücadele edeceğim” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Belediye hizmetine Vali engeli

SONRAKİ HABER

Demokrasi değil ihlaller ilerledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...