08 Temmuz 2011 11:13

Belediye hizmetine Vali engeli

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak İl Genel Meclisi’nin kendisine onaylanmak üzere gönderdiği bütçeyi 7. kez reddetti. Toplam bütçeden kendisine ayrılan 400 bin lirayı az bulan valilik 1.8 Milyon TL istiyor. Valinin tutumu nedeniyle kentte bir çok hizmet aksamış durumda. Vali, 17 ilçe ve 1800 köy ve mezra için 3.8 milyon TL

Belediye hizmetine Vali engeli
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

Türkiye’de bir ilke imza atarak, il genel meclisinin hazırladığı bütçeyi reddeden ve bunu 7 kez ısrarla sürdüren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın tutumu özellikle kırsal alanlardaki hizmet ve yatırımların aksamasına neden oluyor. Gazetemize konuşan İl Genel Meclisi BDP Grubu Başkanı Semra Kızılkaya yaşanan sıkıntının nedeninin, Vali Toprak’ın istediği 1.8 milyon TL’lik bütçeyi vermemeleri olduğunu belirterek,  “Vali bu nedenle tüm Diyarbakırlıları cezalandırıyor” dedi.

DİYARBAKIRLILARI CEZALANDIRIYOR

2011 bütçesinde kırsal alandaki yatırımlara 3.8 milyon TL ayırdıklarını, Diyarbakır Valiliği özel kalemi cari harcamaları için ise 400 bin TL civarında bir kaynak ayırdıklarını belirten Semra Kızılkaya “Diyarbakır Valisinin itirazı tam da bu noktada orta çıkıyor. Vali Mustafa Toprak 1.8 milyon TL kaynak istiyor. Biz bu kaynağı ayırmadığımız için Diyarbakır’daki tüm yatırımlarımızı engelleyerek, Diyarbakır halkını cezalandırıyor” dedi. Valinin 17 ilçe ve 1800 köy ve mezra için 3.8 milyon TL ayırırken kendi harcamaları için 1.8 milyon TL istediğini söyleyen Kızılkaya “El insaf” dedi. Diyarbakır Valisi’nin göreve geldiği günden beri İl Genel Meclisi’ni takmamaya, baypas etmeye, devre dışı bırakmaya çalıştığını belirten Kızılkaya, Bizler halkın oylarıyla seçilen bir meclis olarak göreve geldiğimiz günden bu yana cari harcamaları kısarak yatırım harcamalarını artırmaya çalışıyoruz. Halkın bizi bu göreve getirmesinin nedeni bu. Bu nedenle Diyarbakır Valisinin tüm bezdirme girişimlerine rağmen bu politikamızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

VALİ OKUL, YOL VE KANAL HİZMETLERİNİ ENGELLİYOR

“Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın tutumu nedeniyle 7 kez reddedilen İl Genel Meclisi Bütçesiyle Çınar, Bismil, Ergani, Kulp, Bağlar, Kayapınar ve Hazro’da yapılacak 8 derslikli ilköğretim okullarının yapılamadığını belirten Kızılkaya çok çarpıcı bir örnek veriyor; “Hazro’nun Gözebaşı köyünü Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü ile birlikte ziyaret ettik. Bu köyümüzde 1 derslikli bir okul var. Ve 70 öğrencinin 40’ı oturarak 30’u ayakta ders görmeye çalışıyordu. Bu köye okul yapma kararımızı Vali kabul etmedi” dedi. Kızılkaya bütçenin onaylanmaması nedeniyle Kocaköy’de üç köyün kanalizasyon altyapısının yapımı, Çüngüş’te 4 sulama kanalı projesinin, Silvan ve Lice’de köylere yönelik içme suyu projelerinin, yol, köprü ve stabilize yol yatırımları ile Lice Kocaköy ve Hazro’ya bağlı Boyunlu, Çavundur, Dolunay ve Çiftlibahçe köyleri grup yolu ile kırsal alanda haşere ile mücadele programlarını hayata geçiremediklerini belirtti.

VALİ 1.8 MİLYON TL’Yİ NEREYE HARCAYACAK?

 “Diyarbakır Valisi 1.8 milyon lira kaynak istiyor özel kalemi için. Biz ise bu kadar bir kaynağın gerekli olmadığına kanaat getirerek 400 bin liralık bir kaynak ayırdık” diyen Kızılkaya, “Diyarbakır valisi 1.8 miyon TL’lik ödenek için İl Genel Meclisine bağlı 17 ilçe ve 1800 köy ve mezrayı cezalandırıyor” dedi. 17 ilçe ve 1800 yerleşim yeri için 3.8 milyon TL yatırım kaynağı ayırdıklarını belirten Kızılkaya bütçelerinin yüzde 20’sinin zorunlu olarak milli eğitim yatırımlarına ayrıldığını söyledi.

‘BÜTÇEYİ HALKIMIZ İÇİN KULLANACAĞIZ’

Diyarbakır Valisinin göreve geldiği günden bugüne BDP’li İl Genel Meclisini etkisizleştirmeye ve bezdirmeye çalıştığını belirten Kızılkaya “Vali bizi keyfi davranmakla suçlayarak bütçeyi onaylamıyor. Oysa bizim iktidarımızdan önce planlı bir yatırım bütçesi yoktu. Kafa kol ilişkileriyle, bireysel başvurularla bazı yatırımlar yapılırdı. Biz bunu bir plan ve programa bağladık. Ve her geçen yıl kırsal alana yapılacak yatırımın payını artırarak 2011 yılında bunu yüzde 50’ye çıkardık. Asıl keyfi yönetim BDP’nin iktidarda olmadığı dönemlerde yapılıyordu. Biz buna son verdik” dedi. Kızılkaya “Kırsal alana yatırım götürme politikamızdan ve halkın bize verdiği yetkileri kullanmaktan asla geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İl Genel Meclisinin 2011 Mali Bütçesini onaylamayarak 7 kez iade eden Diyarbakır Valiliğinden de bir açıklama geldi. Açıklamada kullanılan, ‘İl Özel İdaresi’ne yeterince ödenek ayrılmadığı müşahede edilmiştir’ cümlesi asıl sorunun kendilerine ayrılan bütçeyi yetersiz bulmaları olduğu’ iddiasını da doğruladı. Kendilerine ayrılan bütçeyi yetersiz buldukları belirtilen Valilik açıklamasında “İl Genel Meclisi’nce 2011 mali yılı bütçe tasarısında, devam etmekte olan yatırımların tamamlanması için gerekli ödenekler ile personel giderleri dahil İl Özel İdaresi’nin zorunlu harcamalarına yeterince ya da hiç ödenek ayrılmadığı müşahede edilmiştir. Buna karşın söz konusu tasarıda etüt, proje ve yaklaşık maliyete ilişkin iş ve işlemleri dahil olmak üzere fizibilitesi tamamlanmamış yatırım tekliflerine ödenek tahsis edilmesine ilişkin talepler olduğu görülmüştür” denildi. “Ödenek taleplerinin değerlendirilmesi, miktarın belirlenmesi ve dağıtımı İl Özel İdaresinin en üst amiri olan valinin yetkisi dahilinde olduğu” belirtilen açıklamanın devamında ise “Vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik tüm olumlu çabaları takdire şayan olarak değerlendirdiğimizi belirtir, idari tasarrufların mevzuat hükümlerine uygun olarak şekillenmesi yönündeki her türlü yapıcı girişim ve diyaloğa katkı sağlamaya yönelik kararlılığımızı beyan ederiz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Vedat Türkali'yi konuk eden Banu Güven işinden oldu

SONRAKİ HABER

Bir babanın adalet arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa