23 Ekim 2014 11:56

Işıklar madeninde işçiler iş bıraktı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı'nda müfettişlerin olumlu rapor vermesinin ardından tekrar işbaşı yapan yaklaşık bin 700 madenci, çalışmaları halinde hesaplarına yatırılacağı söylenen ekstra ücretin ödenmediği gerekçesiyle gece iş bıraktı.

Işıklar madeninde işçiler iş bıraktı
Paylaş

Emine UYAR
Manisa


Soma Kömürleri’ne ait Işıklar Maden Ocağında çalışan paşa ve gece vardiyası işçileri 15’inde verilmesi gereken ücretlerinin yatırılmaması, çalışan işçi ile çalışmayan işçi arasında fark gözetilmemesi ve kıdemli işçilerin ücretlerindeki düşüşe karşı iş bıraktı.

Paşa diye adlandırılan 4-12 vardiyasına giden işçiler, söz verildiği halde kendilerine bordrolarının verilmemesi üzerine iki saat iş bıraktı. Gece vardiyasına gelen işçiler de eyleme katıldı. Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Göktaş’ın çağrısı üzerine gece ocağa jandarma geldi. Jandarma kavga çıktığı ve vardiyaların yeraltına alınmadığı yönünde şikayet aldıklarını ileri sürdü. İşçilerin durumu izah etmesi üzerine geri dönen jandarma ekibi, sabah tekrar geldi. Ocağa gelen Göktaş da olayın kendisine yanlış aktarıldığını ileri sürdü.

İKİ AY SÜRE İSTEDİ

Sabah 10.30’da İşletme Müdürü Haluk Evinç geceden itibaren ocakta bekleyen işçilere açıklama yaptı. 15 Ekim’de ocağın tekrar açıldığını ve çıkarılan kömürde tedbir kararı olduğunu belirten Evinç, iki ay daha devletten müsaade istediklerini, işçinin ücretinin iki ay daha devlet tarafından ödeneceğini belirtti. İşçiler ise çalışan işçinin de çalışmayan işçinin de aynı parayı aldığını, verilen zam sözünün tutulmadığını belirtti. İşletme müdürü ise bu sözlere “Yılbaşına kadar bizi idare edin. Yılbaşından sonra işlerimiz düzelirse zam farkını yatırmaya çalışacağız” diye yanıt verdi. Açıklamanın ardından işçiler dağıldı.   

İŞÇİYİ OYALIYORLAR

Konu ile ilgili görüştüğümüz işçiler, kendilerinin yine oyalandığını söylediler. İki ay içinde değişimin olacağına inanmadıklarını söyleyen işçiler, işe başlarken kendilerine ek ücret ödeneceği sözü verildiğini hatırlatarak “Verileceğini zannetmiyorum. Biz bayramlarda da çalıştık. Bazı zamanlar 2-3 aya böldüler maaşımızı. Tekrar kendimiz gittik hatırlattık. İşçiyi oyalama taktiği bu. Şu an ne kadar işçiyi çalıştırabilirsek ne kadar hak ediş çıkartabilirsek iyidir diye düşünüyorlar. Sıkıntımız maaşımızla ilgili. İki cümle ile kestirip attılar” dediler.
Eylemdeki işçilere kumanya getiren T. Maden-İş 3 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı Cafer Bülbül, şirketin torba yasada yer alan “Madenci ücretlerinin en az iki asgari ücret olması yönündeki” maddeye dayanarak herkesin ücretini 1940 lirada sabitlediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

\'Yüksekova\'da polis provokasyon peşinde\'

SONRAKİ HABER

Muş\'ta bir öğrenci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...