22 Ekim 2014 20:58

Devlet Tiyatrolarına TÜSAK’çı Birecik atandı

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt’un istifasından ardından boş kalan müdürlük koltuğuna Nejat Birecik atandı. Birecik, Devlet Tiyatroları (DT) ve Devlet Opera ve Balesi (DOB) sanatçılarının karşı çıktığı Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasasını destekleyenler arasında yer alıyor.

Devlet Tiyatrolarına TÜSAK’çı Birecik atandı
Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara


Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt’un istifasından ardından boş kalan müdürlük koltuğuna Nejat Birecik atandı. Birecik, Devlet Tiyatroları (DT) ve Devlet Opera ve Balesi (DOB) sanatçılarının karşı çıktığı Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasasını destekleyenler arasında yer alıyor olmasıyla birlikte, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül’ün arkadaşı olmasıyla da “Kültür Bakanlığı kendisini destekleyenleri mi genel müdürlüğe getiriyor?​” sorusunu akla getiriyor.

MUSTAFA KURT SANSÜRE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Kültür ve sanatın birçok alanında iktidarın baskı ve sansürü son bulmazken son dönem en büyük tartışma Devlet Tiyatrolarında yaşanmıştı. Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt 15 Ekim’de istifa etmişti. Hükümete yakın bazı gazetelerde Kurt tacizci olarak lanse edilirken, olayın sansürden kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştı. İddiaya göre İstanbul Devlet Tiyatrolarında oynanan ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyununun sansürlenmesine itiraz eden Kurt istifasını sunarak koltuğunu bırakmıştı. Edindiğimiz bilgilere göre Birecik, dün (22 Ekim 2014) devraldığı görevini 6 ay boyunca sürdürecek.

TÜSAK’I DA O HAZIRLIYOR...

Televizyon dizilerinde boy gösteren Nejat Birecik; Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar genel müdürlüklerini lağvederek, sanat kurumlarını TÜSAK’a devreden yasa tasarısını destekleyen açıklamaları ile biliniyor. Kültür sanat örgütleri tarafından Birecik’in TÜSAK’ı hazırlayanlar arasında isminin geçtiği iddia edilmişti. Kocaeli Şehir Tiyatrosu oyuncusu olan Birecik’in dışarıdan bir müdür olarak atanması da tartışılacak gibi görünüyor.

Birecik, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitiren Birecik, Yıldız Kenter, gibi tiyatroculardan eğitim almış, son dönem Çocuklar Duymasın, Seksenler gibi dizilerde de oynamıştı.

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Merkaz Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Sağlam, kurumların yönetilmez hale getirilmesinin bilinçli politikalar ve yasa tasarısının hazırlığı olduğu söyledi. Sağlam, “Türkiye'deki sanat hayatını derinden etkileyecek ve uzun yılların birikimine sahip ödenekli sanat kurumlarını kapatmayı hedefleyen TÜSAK'ı destekleyen isimler genel müdürlüklere atanmaktadır. TÜSAK yasa tasarısını destekleyen ve Genel Müdürlük için yeterli liyakata sahip olmayan Nejat Birecik'in geçici olarak Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne atanmasını şiddetle kınıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

PEN Şiir Ödülü Afşar Timuçin’in

SONRAKİ HABER

Yargıdan örnek karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa