22 Ekim 2014 20:34

Ukrayna’da misket bombaları devrede

Ukrayna'da Batı yanlısı ordu güçleriyle Rusya yanlısı bölgesel güçler arasında süren çatışmalar sırasında misket bombalarının kullanıldığı ileri sürüldü.

Ukrayna’da misket bombaları devrede
Paylaş

Ukrayna'da Batı yanlısı ordu güçleriyle Rusya yanlısı bölgesel güçler arasında süren çatışmalar sırasında misket bombalarının kullanıldığı ileri sürüldü.

Merkezi ABD’de olan “Human Rights Wach” adlı insan hakları izleme örgütü tarafından verilen bilgiye göre, Ukrayna ordusunun özellikle Donbass kentindeki çatışmalar sırasında misket bombası kullandığının tespit edildiği basına açıklandı. Kullanıldığında etkisi çok fazla olan, özellikle bölgede bulunan sivillerin hayatını tehlikeye sokan misket bombalarının çatışmalar sırasında kullanılmaması için insan hakları örgütleri uzun zamandan beri bir mücadele sürdürüyor. Misket bombalarının kullanımı, üretimi ve desteklenmesini yasaklayan uluslararası anlaşmayı dünyada 114 ülke imzalamıştı.  

DONBASS’TA MİSKET BOMBASI

“Human Rights Wach” tarafından yapılan açıklamada 2 ve 5 Ekim günleri Donbass’ta yaşanan çatışmalar sırasında Ukrayna ordusu tarafından misket bombalarının kullanıldığı ifade edildi. Aralarında çok sayıda kadın ve çocukların da olduğu sivillerin yaşadığı kentte bunun çok tehlikeli olduğunu belirten örgüt, bunun uluslararası savaş hukukuna aykırı olduğunu vurguladı. Misket bombalarının Rusya yanlısı milislerin bulunduğu binaları ele geçirmek için kullanıldığı tahmin ediliyor. Bölgede çok sayıda çocuğun misket bombasının etkisiyle öldüğü de örgüt tarafından dile getirildi.

Öte yandan önceki gün New York Times gazetesinde yer alan bir haberde de milislerin kontrol ettiği bölgede köylüler tarafından tarlalarda misket bombası mermilerinin bulunduğu yazıldı. Köylüler mermilerin, Ukrayna ordusu tarafından Donbass kentine ateş etmesinden sonra bölgeye saçıldığını belirtiyor. New York Times’in sorularını yanıtlayan Donbass Hastanesinden bir doktor da yaralıların vücudundan misket bombası parçacıkları çıkardıklarını doğruladı. Doktor, Ukrayna ordusunun bölgede sivil halka yönelik bir imha saldırısı içinde olduğunu sözlerine ekledi.

İddialar üzerine bir açıklama yapan Kiev yönetimi, devlet başkanının misket bombalarının kullanılmasını yasakladığını, bu nedenle iddiaların doğru olmadığı ileri sürüldü. Ancak gerçek hiç de öyle değil. Çünkü, Ukrayna, ABD ve Rusya ile birlikte misket bombalarının kullanılmasını yasaklayan uluslararası konvansiyonu imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor.
Ukrayna Ordusu Sözcüsü Viladislav Selesnjon ise yaptığı açıklamada “Human Rights Wach” ve New York Times’in isyancıların provokasyonuna geldiğini ileri sürdü ve “Eğer misket bombaları kullanılmışsa o zaman isyancılar tarafından kullanılmış” diyerek suçu karşı tarafa attı.

DAHA ÖNCE DE FOSFOR BOMBASI KULLANILMIŞTI

Dün Almanya’da yayınlana Junge Welt gazetesinde yer alan haberde ise, Ukrayna ordusunun geçtiğimiz temmuz ayında Slowjanks kentini isyancılardan geri aldığı sırada da misket bombalarının mermilerinin kullanıldığına dikkat çekti.

Ukrayna’nın doğusunda Ukrayna ordusuna direnen kentlerin başında gelen Donbass’ın ele geçirilmesi için ordu tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sırasında daha önce de fosfor bombasının kullanıldığı ileri sürülmüştü. Ancak o zaman da Kiev yönetimi iddiaları yalanlamıştı. Ancak, bölgeden gelen haberler Kiev yönetiminin bir taraftan Rusya ile uzlaşma görüşmeleri yaptığını diğer taraftan ise sivil halka karşı katliamlar gerçekleştirdiğini gösteriyor. (DIŞ HABERLER)


ÖNCEKİ HABER

IŞİD Türkmen köylerine saldırıyor

SONRAKİ HABER

Rusya’nın doğal gazı haftaya kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...