22 Ekim 2014 20:28

IŞİD Türkmen köylerine saldırıyor

IŞİD, Kobanê’de gerilemesinin ardından Irak’a yönelik saldırılarını güçlendirdi. IŞİD, Irak’ta Türkmenlerin yaşadığı Karatepe bölgesine saldırdı. Ayrıca IŞİD militanları Irak’ın Şengal bölgesindeki Êzidi köylerine yönelik de yeniden saldırılar başlattı.

IŞİD Türkmen köylerine saldırıyor
Paylaş

IŞİD, Kobanê’de gerilemesinin ardından Irak’a yönelik saldırılarını güçlendirdi. IŞİD, Irak’ta Türkmenlerin yaşadığı Karatepe bölgesine saldırdı. Ayrıca IŞİD militanları Irak’ın Şengal bölgesindeki Êzidi köylerine yönelik de yeniden saldırılar başlattı. Êzidiler IŞİD’in köyleri ele geçirmesinin ardından, ABD’den bölgeye hava operasyonu düzenlemesini istedi.

IŞİD KARATEPE’YE SALDIRDI

DHA’nın haberine göre IŞİD Irak’ın Diyale iline bağlı Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabasına üç koldan havan toplarıyla ve diğer ağır silahlarla saldırdı. Saldırıda 7’si asker olmak üzere 10 kişi öldü 16 kişi de yaralandı. IŞİD ayrıca 30 Türkmen’i de kaçırdı.

ITC Karatepe Kolu Güvenlik Sorumlusu Mustafa Kemal Beg, “IŞİD tarafından rastgele atılan havan topu mermileri Karatepe’de 2’si çocuk 7’si asker olmak üzere 10 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına neden oldu” dedi.

IŞİD’in Karatape’ye saldırıları yüzünden 10 bin civarında kişiyi bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

KARATEPE’NİN KONTROLÜ PEŞMERGE’DE

Irak Ordusu Dicle Operasyonlar Komutanlığı, Karatepe kasabasında kontrolün şimdiye kadar Peşmerge ve polislerin elinde olduğunu belirtirken, savaş uçaklarının IŞİD militanlarını hedef almaya başladığını da bildirdi.

Konuya ilişkin bir açıklama da Peşmerge’den geldi, IKYB’nin resmi sitesi PUKmedia’da yer alan habere göre adını açıklamak istemeyen Karatepe’de savaşan bir Peşmerge subayı, “Peşmerge kuvvetleri ile bölgedeki merkezi hükümete ait olan emniyet güçlerinin IŞİD’e karşı birleşerek karşılık vermesi sonucu IŞİD, Alisaray ve Seyf Saad köylerinden geri püskürtüldü, çatışmalar sonucu 10 IŞİD militanı öldürüldü” dedi. Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Karatepe çevresindeki Hanekin ve Kifri’deki tüm Irak Türkmen Cephesi büro ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, sığınmacılara kapıların açılması ve gerekli yardımların sunulması talimatı verdi.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Başkent Bağdat’ın 60 kilometre güney batısındaki Babil’e bağlı Curf El Sakhar kasabasında Irak ordusu ve Şii gönüllü milisler bölgeyi IŞİD’den temizlemek amacıyla operasyon başlattı. Babil valilik sözcüsü Murad El Bekri, “Havadan ve karadan yapılan operasyonlar sonucu güvenlik güçlerimiz IŞİD kontrolündeki kasaba merkezine bir kilometre kadar ulaştı ve buna karşı yüz kadar militan silahı bırakarak ve güvenlik güçlerine teslim oldu, birçok IŞİD militanı da Amiriyet Felluce’ye doğru kaçtı” dedi.

Babil Operasyonlar Komutanı Orgeneral Abdulhüseyin El Baydani IŞİD’in elindeki tüm bölgelerin geri alması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

IŞİD Curf El Sakhar bölgesinde hedef aldığı Irak ordusuna ait askeri konvoyun videosunu yayınladı. Görüntülerde yaklaşık 10 zırhlı araçtan oluşan askeri konvoyun IŞİD saldırıları sonucu tamamen yok edildiği görülürken, saldırıda 20’ye yakın askerin öldüğü öğrenildi.

IŞİD Şİİ CAMİLERİNİ HAVAYA UÇURDU

Al Arabiya’nın haberine göre  IŞİD militanları Diyala’da Şiilere ait Musab bin Omair Camiine saldırdı ve 70 Şii’yi öldürdü. Al Arabiya’nın haberine göre IŞİD ‘Oal-Waisi ve al-Jabou’ kabilelerinin kendilerine katılmasını istiyor. Kabileler reddettikleri için de yoğun saldırılar düzenliyor.  Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan ABD Büyükelçiliği’ne  6 havan topu düştü. Rûdaw muhabari  ABD Bağdat Büyükelçiliğine 6 havan topunun düştüğünü bildirdi. 

ÊZİDİLER  SOYKIRIM GİRİŞİMİNE MARUZ KALDI

Êzidilerin Ağustos ayında Şengal’de IŞİD tarafından kuşatılması ve binlercesinin öldürülmesi üzerine Birleşmiş Milletler’e (BM) yaptığı başvuruya ilk yanıt geldi. BM ekibi, Êzidilerin IŞİD tarafından soykırım girişimine maruz kaldıklarına ilişkin kuvvetli kanıtlar olduğunu açıkladı. BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı İvan Simonoviç Irak’a yaptıkları bir haftalık gezide ülkenin birçok farklı yerinde bulunan en az 30 Êzidi ile görüştüklerini söyledi. IŞİD’in yüzlerce Êzidi öldürdüğünü, on binlercesini hayatlarını sürdürdükleri yerlerden göç etmek zorunda bıraktığını ve yine yüzlerce kadın ve kız çocuğunu kaçırdığını söyleyen Simonoviç, Êzidilerin soykırıma uğrama girişimine maruz kaldıklarına yönelik kuvvetli kanıt olduğunu ifade ettiŞengal ve diğer yerlerde evlerinden edilmiş, 500 binden fazla evsiz göçmene insani yardım sağlanması, Êzidiler ve diğer azınlıkların radikal İslamcı grupların saldırılarından korunması için AB ülkelerinde göçmen prosedürünün yerine getirilmesi ve göçmen statüsünün verilmesi, kaçırılmış ve köleleştirilmiş 5 binden fazla kadın ve çocuğun özgürleştirilmesi için uluslararası toplumun bir an önce çalışma yapması. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tüzel ve Onur büro emekçileriyle biraraya geldi

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da misket bombaları devrede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...