08 Temmuz 2011 10:12

Eronat’a ‘özür dile ve istifa et’ çağrısı

YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin yerine AKP’li Oya Eronat’ın vekil olarak Meclise gitmesine Diyarbakır’daki kadın örgütlerinden de tepki geldi. Eronat’ın AKP tarafından kullanıldığını belirten kadınlar, çocuğunu savaşa kurban vermiş bir annenin savaşı sürdüren zihniyetin yanında y

Eronat’a ‘özür dile ve istifa et’ çağrısı
Paylaş

Diyarbakır’da 80 bin oyla seçilen Hatip Dicle’nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesine gelen tepkiler gündemdeki yerini korurken, kadın örgütleri de Dicle’nin yerine milletvekili olan AKP’li Oya Eronat’a istifa çağrısında bulundu. Kadın Destek Merkezi (KADEM) Koordinatörü Gülbahar Örmek, “Oya Eronat’ı vekillimiz ve irademiz olarak görmüyoruz” dedi. Eronat’a istifa çağrısı yapan Kardelen Kadın Evi Koordinatörü Mukaddes Alataş ise “Oya Eronat Hatip Dicle’nin oylarıyla Meclise gitti.Onurlu bir duruş sergilemesini ve vekilliği reddetmesini beklerdik” dedi.

Ceren Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Altan da Eronat’ın hem Dicle’nin seçmenlerine saygısızlık yaptığını hem de kadın duyarlılığını göstermeyip ‘hırsızlık’ yaptığını söyledi. Altan, Eronat’a Diyarbakır halkından özür dileyerek, istifa etmesi çağrısında bulundu. Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi (DİKASUM) Aktivisti Sosyolog Sevda Erdem Ateş ise yaşanan olayda Eronat’ın bir figür olarak kullanıldığını belirterek, “Bütün gelişmeler önceden planlamıştı. Bizi asıl yaralayan Eronat’ın bir kadın ve anne olmasıdır. Çünkü çocuğunu kurban verdiği savaş bu zihniyetin ürünüdür. Buna rağmen savaşta ısrar edenlerin yanında yer alması ciddi anlamda trajik bir durumdur. Bu savaşın mağduru olarak savaşın bitmesini isteyenlerin yanında yer alması gerekirken savaşta ısrar edenlerin yanında yer aldı” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)


YASALAR AKP’YE FARKLI MI UYGULANIYOR?

ANAYASA Mahkemesinin Hatip Dicle’nin başvurusuna ilişkin kararının yanlış yorumlanarak haber siteleri ve televizyonlara ‘AKP’li Eronat’ın vekilliği donduruldu’ şeklinde yansımasının ardından heyecanlı dakikalar geçiren Oya Eronat’ın sözleri dikkat çekti. Haberlerden sonra Eronat “Şaşırdım. Parti büyüklerimiz ‘O başvurudan bir şey çıkmaz’ demişlerdi. Durumu Burhan Kuzu’ya sordum. ‘Milletvekilliğini düşürmek sadece TBMM’nin yetkisindedir.Ne Anayasa Mahkemesi, ne de YSK milletvekilliği düşüremez. YSK ancak adaylığı düşürebilir ki sen mazbatanı aldın ve hukuki bir sorunun yok’ diyerek beni rahatlattı” dedi. Eronat bu cümleleri sarf ettiği sırada ‘vekilliği donduruldu’ haberlerinin yanlış olduğunu öğrendi ve rahatladı. Ancak Eronat’ın sözleri ‘Yasalar AKP’ye farklı Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokuna farklı mı uygulanıyor’ sorusunu da tekrar gündeme getirdi. Öyleki Dicle vekil seçilmiş ve mazbatasını almışken, Burhan Kuzu’nun ‘Milletvekilliğini düşürmeye yetkisi yok’ dediği YSK, Dicle’nin vekilliğini düşürebildi. Ancak hiçbir AKP’li yetkili ‘YSK milletvekilliğini düşüremez” demedi. Tersine ‘Hukuki bir karardır’ yorumu yaptılar.

ÖNCEKİ HABER

Hatip Dicle kararları AİHM yolunda

SONRAKİ HABER

Barış Anneleri’nden asker annelerine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa