22 Ekim 2014 00:03

Enver Müslim: IŞİD tehlikesi devam ediyor

78'liler Girişimi tarafından düzenlenen "Kobanê konuşuyor" konulu panele Sykpe üzerinden bağlanan Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim, IŞİD'e ait noktaların koalisyon güçleri tarafından vurulduğunu ancak IŞİD saldırısı ile tehlikesinin halen devam ettiğini belirterek, YPG/YPJ direnişi karşısında askeri başarı elde edemeyen IŞİD'in, sivil halka yöneldiğini söyledi.

Enver Müslim: IŞİD tehlikesi devam ediyor
Paylaş

78'liler Girişimi tarafından düzenlenen "Kobanê konuşuyor" konulu panele Sykpe üzerinden bağlanan Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim, IŞİD'e ait noktaların koalisyon güçleri tarafından vurulduğunu ancak IŞİD saldırısı ile tehlikesinin halen devam ettiğini belirterek, YPG/YPJ direnişi karşısında askeri başarı elde edemeyen IŞİD'in, sivil halka yöneldiğini söyledi.

78'liler Girişimi, Kobanê direnişini yerinde gözlemleyen gazetecilerin katılımıyla Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu'nda "Kobanê konuşuyor" konulu panel düzenledi. Gazeteciler Celal Başlangıç, Fehim Taştekin, Mete Çubukçu, Ragıp Duran ve Veysi Altay'ın konuşmacı olarak katıldığı panele sivili toplum kurumlarının temsilcileri de katıldı. 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'ın açılış konuşmasını yaptığı panelde Skype üzerinden Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim ile bağlantı yapıldı.

Kobanê'deki son gelişmeleri aktaran Müslim, konuşmasına başlamadan önce salonda bulunanlara YPG/YPJ savaşçılarının selamlarını iletti. Kobanê saldırılarının 37'inci gününde olduğunu belirten Müslim, YPG/ YPJ savaşçıların direnişinin IŞİD çetelerinin sonunun başlangıcı olduğunu ifade etti. Kobanê direnişinin tarihsel olduğunu vurgulayan Müslim, "Biz gençlerimize güveniyoruz. YPG ve YPJ'li gençlerimizin direnişi sayesinde Kobanê direniş kalesi unvanı aldı" dedi. IŞİD çetelerinin askeri saldırılarının yanı sıra psikolojik saldırılarına da dikkat çeken Müslim, "Bir yandan basın yoluyla saldırı başlattılar diğer taraftan da askeri savaş yürütüyorlar" diye konuştu.

'IŞİD SALDIRILARI KIRILANA KADAR MÜCADELE SÖZÜ VERDİK'


IŞİD saldırılarının YPG ve YPJ'li savaşçılar tarafından boşa çıkarıldığını vurgulayan Müslim, şunları aktardı: "Kobanê'deki IŞİD saldırıları kırılana kadar, kanımızın son damlasına kadar çatışma sözü verdik ve yerine getiriyoruz. YPG'nin dışında Arap halkı ve diğer halklardan oluşan Burkan El Fırat da bu direnişte yer aldı. Hep birlikte bu sözü verdik. Kobanê'yi çetelerden koruyacağız." IŞİD'in yalnızca Kürt halkı değil, dünya ve Türkiye halkları için de tehdit olduğuna vurgu yapan Müslim, "IŞİD eğer bizi bertaraf ederse Türkiye'yi de bertaraf eder" dedi.

'CEPHANELERİN İNFİLAK EDİLDİĞİ HABERLERİ GERÇEĞE AYKIRI'

IŞİD'e ait noktaların koalisyon güçleri tarafından vurulduğunu ancak IŞİD saldırısı ve tehlikesinin halen devam ettiğini söyleyen Müslim, YPG/YPJ direnişi karşısında askeri başarı elde edemeyen IŞİD'in, sivil halka yöneldiğini belirtti. Müslim, uluslararası kamuoyuna yardımların devam etmesi çağrısında bulundu. Türk basınında çıkan, "IŞİD YPG'ye ait mühimmat depolarını patlattı" şeklindeki haberlerin gerçeğe aykırı olduğunu belirten Müslim, "Cephanelerin infilak edildiği haberleri gerçeğe aykırıdır. Birimlerimiz bu cephede direnişlerini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

MÜSLİM: CİZİRE İLE KOBANÊ KANTONLARI ARASINDA KORİDOR AÇILSIN

Halen devam eden koridor tartışmaları ve Peşmergenin Kobanê'ye geldiği yönündeki iddialara ilişkin de konuşan Müslim, şöyle devam etti: "Şu ana kadar bizimle herhangi bir ilişkide bulunulmadı. Kanton yönetimiyle halen resmen bir ilişki kurulmadı. Koridor açılmasını olumlu karşılıyoruz ancak Cizire kantonu ve Kobanê kantonu arasında da bir koridor açılması gerekiyor. YPG/YPJ güçlerinin birlikte mücadelesi için."

Müslim'in ardından telefon bağlantısı yapılan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ise, IŞİD saldırıların sadece bir halka, toprağa değil, insanlık tarafından yapılan tüm değerlere yönelik olduğunun altını çizdi. IŞİD'in tüm gücünü toplayarak Kobanê'ye saldırmaya devam ettiğni söyleyen Abdullah, YPG/YPJ güçlerinin bu saldırıları bertaraf etmek için savaşmaya devam ettiğini söyledi.

‘TÜRKİYE ROJAVA MODELİNİ ORTADAN KALDIRMAYI DENEDİ’

Yapılan telefon bağlantılarının ardından başlayan panelde ilk sözü Gazeteci Fehim Taştekin aldı. IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarının altında yatan nedenleri özetleyen Taştekin bunda Kobanê'nin IŞİD'in kontrol ettiği iki bölge arasında yer almasının yanı sıra Kürt halkının öncülük ettiği demokratik özerklik modelinin de etkili olduğunu söyledi. Rojava'da kurulan bu yapının Türkiye tarafından da tehdit olarak algılandığını belirten Taştekin, Türkiye'nin bunu ortadan kaldıracak yolları denediğini ancak başaramadığını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın PYD'nin "terör örgütü" olduğu yönündeki sözlerine karşın Amerikan yönetiminin PYD'nin terör örgütü olmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Taştekin, Amerika ve Türkiye arasındaki tutum farklılığının netleştiğine dikkat çekti.

BAŞLANGIÇ: ROJAVA ORTADOĞU'NUN ÇÖZÜM ANAHTARIDIR

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilk maddesi ile Rojava Toplumsal Sözleşmesi'nin ilk bölümünü okuyan Gazeteci Celal Başlangıç ise, Rojava Toplumsal Sözleşmesi'nden örnek vererek, "Bu Ortadoğu'da çözümün anahtarıdır" diye konuştu. Gazeteci Mete Çubukçu da, Kobanê direnişiyle birlikte Kürtlerin bu yüzyılda yeniden özne olarak bölgede varlıklarını göstereceği şeklindeki yorumların gerçekleştiğini söyleyerek, "Şengal'de Peşmergenin geri çekilmesi, PKK ve YPG'nin gelmesiyle farklı bir meşruiyet alanı oluştu. Bu alan Kobanê'de daha da arttı" dedi.

TÜRK MEDYASI İKTİDARIN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPTI

Son olarak söz alan Gazeteci Ragıp Duran ise, Türkiye ve dünya basınının Kobanê'ye bakış açılarına ilişkin aktarımda bulunarak, "Türk medyası geleneksel tutumuna devam etti. İktidarın sözcülüğünü yaptı. Kürt düşmanlığının dozunu arttırdı, IŞİD eşittir PKK gibi" şeklinde konuştu. Uluslararası basının bölgede daha yoğun olduğunu belirten Duran, "Ancak uluslararası basın da baskılar altında. Örneğin dünya basınına baktığımızda Rojava'nın siyasi yapısı, eş başkanlık gibi noktaların orada da göremeyiz" şeklinde konuştu.

Panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Polis devleti ilanı

SONRAKİ HABER

Şampiyonlar Ligi\'nde gol yağmuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...