22 Ekim 2014 06:00

Polis devleti ilanı

Başbakanın polise 24 saat gözaltı yetkisi vermesine hukukçulardan tepki geldi. Başbakan Davutoğlu’nun polise 24 saat gözaltı yetkisi vermesini eleştiren Av. Yıldız İmrek, “Başbakanın güvenlik paketinin tamamına birlikte bakıldığında bir polis devletinin ilanı olduğu görülecektir” dedi.

Polis devleti ilanı
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Başbakanın polise 24 saat gözaltı yetkisi vermesine hukukçulardan tepki geldi. Başbakan Davutoğlu’nun polise 24 saat gözaltı yetkisi vermesini eleştiren Av. Yıldız İmrek, “Başbakanın güvenlik paketinin tamamına birlikte bakıldığında bir polis devletinin ilanı olduğu görülecektir” dedi. Anayasa’nın 90. maddesine göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin bağlayıcı olduğunu hatırlatan İmrek, böyle bir yasal düzenleme yapılamayacağını belirtti.

“Eğer polise gözaltı yetkisi verilirse bu kişi özgürlük hakkının uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı bir uygulama olacaktır” diyen İmrek, Türkiye hükümetinin de Uluslararası sözleşmelere aykırı davranarak suç işlediğine dikkat çekti.

Bu yetkinin sıkı yönetim dönemlerinde verildiğini dile getiren İmrek, “O da  bir  hukuk devleti değildi zaten. Her şey sıkı yönetim komutanın demesiyle oluyordu” dedi.
Polise 1 saat bile yetki vermenin hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen İmrek, “Şu anki mevcut haliyle polis savcıya sorarak 24 saat gözaltı yapabiliyor ya da 72 saate uzatabiliyor. Savcının yargının bir ögesi olmasına rağmen biz hukukçular olarak buna bile itiraz ediyoruz. Gerçek bir hukuk devletinde olması gereken gözaltı kararını verecek olan kişinin hakim olması gerekirken bizde bu uygulanmıyor. Uygulanmadığı gibi tersine gidiş söz konusu” diye konuştu.

POLİSE EK SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ

Gezi direnişi sırasında minibüs şoförü Hakan Yaman olayını hatırlatan Av. Ömer Kavilli ise  “Kafasında kask olan çevik kuvvet polisleri hem Hakan Yaman’ı dövüyorlar hem eziyorlar, hem de yanmakta olan ateşin üzerine atıyorlar. Bu vahşeti yapanı bulabilmişler mi? Önce kendi polisine hakim olsunlar” diyerek Başbakanın açıklamalarına tepki gösterdi.   Avrupa’nın gözaltı sürelerini örnek veren Başbakana, “Avrupa’ya bizi örnek göstermesinler  Avrupa’da polise nasıl hesap soruluyor onu niye göstermiyorlar. Amerika da üniversite öğrencilerine biber gazı sıkan polis memuru hem meslekten atıldı hem de yüz binlerce liralık tazminat davası açılarak mahkum edildi” diyen Kavilli, “Türkiye’de kaç tane polis aleyhine dava açıldı ya da açılabiliyor” dedi.  Kaskı olduğu için yüzü görülmeyen polislere suç işleme özgürlüğü tanınan polise ek bir özgürlük  getirilmek istendiğini söyleyen Kavilli, tartışılan uygulamanın insanlığı tehdit eden bir uygulama olduğunu belirtti. Bu uygulama eninde sonunda dönüp hükümeti de vuracağını ifade eden Kavilli, “polis eliyle terör estirilmek isteniyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hüda Par kamplaşma üzerinden siyaset devşiriyor

SONRAKİ HABER

Enver Müslim: IŞİD tehlikesi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa