22 Ekim 2014 06:00

Metal işçisi ayağa kalk!

MESS’in 20 günden az izin alan işçinin ikramiye ve sosyal haklarının kesilmesi dayatmasına tepki gösteren Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işyerleri önünde yaptıkları açıklamalarla mücadele çağrısında bulundular.

Metal işçisi ayağa kalk!
Paylaş

MESS’in 20 günden az izin alan işçinin ikramiye ve sosyal haklarının kesilmesi dayatmasına tepki gösteren Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işyerleri önünde yaptıkları açıklamalarla mücadele çağrısında bulundular. Önümüzdeki haftadan itibaren uyuşmazlıkların tutulacağı bilgisini veren metal işçileri, sendikalı sendikasız tüm metal işçilerine ayaka kalkma çağrısı yaptı.

Fabrikalarda yemekhanelerde, molalarda ve işyerleri önünde yapılan eylemlerde sendika adına yapılan ortak açıklamada MESS’in son toplantıda işçilerin kazanılmış pek çok hakkına saldırı niteliği taşıyan tekliflerle geldiği belirtildi. “Hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar tüm metal işçilerini uyarmak bizim görevimiz” denilen açıklamada, “Teklif, sadece kazanılmış haklara saldırı değildir. İnsanlık onuruna aykırı, çağın koşullarına bağdaşmayan bir tekliftir” dendi.

20 GÜNDEN AZ İZİN KULLANILIRSA...

MESS’in her türlü izin kullanımında belirli şart ve süreleri aşan işçilerin ikramiye ve yakacak gibi yan ödemelerinin kısıtlanması ve bu paraların bir fonda biriktirilerek devamsızlık yapmayan işçilere dağıtılmasını önerdiği ifade edilen açıklamada, şu bilgi verildi: “Sadece aşağıdaki 4 şarta uyanlar devamsızlık yapmamış sayılacaktır. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle istirahat raporu alan işçiler, hastalık sebebiyle bir defada 20 günün üzerinde istirahat raporu alan işçiler, analık hali nedeniyle doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta çalışmayan kadın işçiler, işveren tarafından verilen izinleri kullanan işçiler.”

20 günün altında istirahat alan işçilerin bu büyük bir çoğunluğu kapsadığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “Kapitalist sağlık sistemi işçiyi bir an önce işe döndürecek biçimde, istirahat sürelerini kısa tutacak biçimde düzenlenmiştir. İşçilerin sık istirahat almalarının nedeni günlerinin yüzde 75’ini geçirdikleri işyerlerindeki ağır çalışma koşulları ve uzun çalışma süreleridir. Dolayısıyla işçinin sağlığını bozan bizzat sermayedar sınıfın kendisi olmasına rağmen, sermayenin teklifi ‘Sağlığın bozuk da olsa, çalış’ biçimindedir. Çalışamaz durumda olanlar da gelir kaybına razı olmaya zorlanmaktadır.”

UYUŞMAZLIK TUTULACAK

MESS’in sözleşmedeki kıdem ve ihbar tazminat sürelerinin yasanın üzerinde belirlendiği işyerlerinde, 1 Eylül 2014 sonrası işe girenlerin tazminatlarının yasal sürelere çekilmesi dayatmasında da bulunduğuna dikkat çekilen açıklama “MESS’in kazanılmış haklara dokunmuyoruz iddiasına karşılık olarak kazanılmış hakkın geçmişteki değil gelecekteki hak olduğu bir kez daha vurgulandı. Geleceğe aktarılamayan hak kazanılmış vasfını otomatik olarak kaybeder” dendi. Açıklamada MESS’in devamlılık primlerinin kaldırılması ve güvencesiz çalışma süresinin 4 aya çıkarılması taleplerine de tepki gösterildi.

Önümüzdeki haftadan itibaren uyuşmazlıkların tutulacağı kaydedilen açıklamada, “Hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar tüm metal işçilerine” şu çağrı yapıldı: “Uyuşmazlıkların tutulacağı bu ve önümüzdeki haftayı işyerlerinde protestolarımızı ve tepkilerimizi yükselteceğimiz haftalar haline getirmeliyiz.”

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Birleşik Metal-İş adına yapılan açıklamalarda işçilerin talepleri şöyle sıralandı:
* Çalışma sürelerinin kısaltılması, çalışma süresinin içinde dinlenme molaları verilmesi ve yıllık izin sürelerinin uzatılması,
* İşçinin sağlığından devlet ve sermaye sorumludur. SGK’nin ödemediği 2 günlük kesinti işveren tarafından ödenmeli,
* Ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi,
* Metal işçileri işyerlerinde ücretler arasındaki uçurumun kapatılması için ücret tamamlaması (iblağ 5.58 TL/saat); ardından iyileştirme (8.97 TL/saate kadar 40 kuruş); ardından yüzdeli artı maktu ücret zammı (yüzde 5 artı 105 kuruş) biçiminde yapılması. (İŞÇİ SENDİKA MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Danone işçisi kararlı

SONRAKİ HABER

Hüda Par kamplaşma üzerinden siyaset devşiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa