22 Ekim 2014 06:00

Gelir vergisinde adaletsizlik

Merhaba değerli evrensel okurları. Ben kamuda çalışan bir işçiyim. Sizlerle şunları paylaşmak istedim. Ayın 15 ile 18’i arası maaş alan kamu işçileri şoka uğradı. Neden mi diye sorarsanız? Çünkü kamu işçileri yılın son 3 ayında radara giriyor. Çünkü gelir vergisi alınırken devlet şöyle bir sistem geliştirmiş. Bir yılda 10 milyara kadar gelir elde eden bir işçiden yüzde 15 kesiyor. Bir yılda 25 milyara kadar gelir elde eden bir işçiden yüzde 20 alıyor.

Gelir vergisinde adaletsizlik
Paylaş

Kamu işçisi/KAYSERİ

Merhaba değerli evrensel  okurları. Ben kamuda çalışan bir işçiyim. Sizlerle şunları paylaşmak istedim. Ayın 15 ile 18’i arası maaş alan kamu işçileri şoka uğradı. Neden mi diye sorarsanız? Çünkü kamu işçileri yılın son 3 ayında radara giriyor. Çünkü gelir vergisi alınırken devlet şöyle bir sistem geliştirmiş. Bir yılda 10 milyara kadar gelir elde eden bir işçiden yüzde 15 kesiyor. Bir yılda 25 milyara kadar gelir elde eden bir işçiden yüzde 20 alıyor. Gelin görün ki  bu nedenle biz kamu işçisi ya da özel sektörde asgari ücrete çalışan işçiler, yılın son 3-4 ayı maaşlarımızı en alt seviyeden alıyoruz. Bu aylar da maaşlarımızı alt seviyeden aldığımız için işçi arkadaşlarımız genellikle maaştan eksiye düşüyor ya da kredi kartından faizli para çekiyorlar.

Herkesin kazancı oranında vergi alınmayan bir ülkede yaşıyoruz.  Biliyorsunuz ki Türkiye’de büyük sermaye sahibi kişilerden bile alınan gelir vergilerini de  hepimiz biliyoruz.  Vergi oranlarında adaletin sağlandığı, az kazanandan az , çok kazanandan çok vergi alınan bir sistem oluşturulmasını istiyoruz.

Altı ayda bir ücretlerde yapılan artış işçinin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır.

Yılbaşında kesilen vergi miktarı ile yıl sonunda kesilen vergi miktarı arasındaki oran neredeyse iki katıdır.

Maaşlara yıl içinde iki defa zam gelmesine rağmen artan vergi oranları nedeniyle yılbaşında aldığımız maaşı yıl sonunda alamıyoruz.

Gelir vergisi ve diğer vergilerdeki yüksek oranlar tüm çalışanların belini kırmaktadır.

Ücretten alınan gelir vergisi oranının yüzde 20 olarak sabitlenmesini ve ücret gelirlerinden her ay asgari ücretin brütü kadar tutarın gelir vergisi dışında tutulmasını istiyoruz.
Biz emekçiler için böylesi bir adaletsizliğin olması hayatımızı cehenneme çevirirken, diğer tarafta ise bir avuç sermaye sahibi insanın hayatını ise her gün cennete çeviriyor. Ben de diyorum ki bu mu sizin adaletiniz? Bu mu sizin eşitlikten anlayışınız? Adaletiniz de  eşitlikten anlayışınız da yerin dibine batsın.  Bir avuç sermaye sahibi insanın ve sermaye zihniyeti hakim olan bu sisteminiz batsın.

Ama ben tekrar diyorum ki adalet de eşitlik de biz işçi sınıfı ve emekçilerin elleriyle gelecek.

ÖNCEKİ HABER

Kurtuluş birliğimizde

SONRAKİ HABER

Ovacık köyü onuncu köy olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa