21 Ekim 2014 15:29

Müslim: Henüz ne peşmerge geldi ne de ilişki kuruldu

Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim, şu ana kadar Kobanê'ye peşmerge gelişinin söz konusu olmadığı gibi bu konuda YPG ve kanton hükümetiyle bir kontağın kurulmadığını söyledi. Müslim ayrıca IŞİD'in Kobanê'den çekildiği haberlerini yalanlayarak "Halen büyük bir güç ile saldırıyorlar" dedi.

Müslim: Henüz ne peşmerge geldi ne de ilişki kuruldu
Paylaş

Abdurrahman GÖK / Ersin ÇAKSU

Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim, şu ana kadar Kobanê'ye peşmerge gelişinin söz konusu olmadığı gibi bu konuda YPG ve kanton hükümetiyle bir kontağın kurulmadığını söyledi. Enwer Müslim, "Madem hedef ve amaçlarımız DAİŞ'in ortadan kaldırılmasıdır, o zaman ilişkide olmak gerekiyor. Biz ilişki kurmak için hazırız ve bundan mutluluk duyarız. Yapılan yardımlar da bizleri sevindiriyor" dedi. Müslim ayrıca IŞİD'in Kobanê'den çekildiği haberlerini yalanlayarak "Halen büyük bir güç ile saldırıyorlar" dedi.

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in 15 Eylül'den bu yana başlattığı saldırılar devam ediyor. IŞİD, Kobanê'de bomba yüklü araçlar, aralıksız havan saldırıları ve getirdiği takviye güçle saldırılarını yoğunlaştırıyor.

DİHA, Koalisyon güçlerinin yardımları, havayoluyla kente getirilen silahlar, koridor meselesi, peşmergenin kente geldiği iddiaları ve kentteki son durumu Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim'e sordu.

Kobanê üzerindeki tehdidin çok büyük olduğunu kaydeden Müslim, gelecek olan bir desteğe açık olduklarını belirterek, şu ana kadar kente gelen herhangi bir peşmerge gücünün olmadığını ve peşmergenin gelmesi için kendileri ve YPG ile kurulan bir kontağın da olmadığını söyledi. Müslim, "Kobanê'ye ve YPG'ye destek sunmak isteyen bir güç varsa onlar da bizimle ve YPG ile ilişki kurmalılar" dedi.

'SİLAH DESTEĞİ DEVAM ETMELİ'

Kobanê'ye yönelik silah desteğine ilişkin soruyu yanıtlayan Müslim, şunları kaydetti: "Kobanê'ye yönelik saldırılar bir ayı geride bıraktı. Kobanê'ye yönelik yoğun saldırılara ve akabinde dünyada Kobanê'ye destek eylemlerinin artmasından sonra birçok kesim Kobanê'yi desteklemeye başladı. Fakat o destekler yalnız başına yeterli değildi. İçinde ABD, İngiltere, Fransa, Kanada ve daha birçok devletin yer aldığı koalisyon güçlerinin çetelerin ağır silahlarının olduğu yerlere gerçekleştirdiği hava bombardımanları yerini buldu, etkiliydi. Fakat bunlar yeterli değildi, çünkü karada YPG, DAİŞ'e (IŞİD) karşı savaşıyordu ve desteklenmesi gerekiyordu. Zaten dün Güney Kürdistan tarafından destek geldi. Bu destek de ABD uçakları aracılığıyla YPG'nin eline ulaştı. Bu da teşekkürü gerektiren bir durum. Bizi ve kentteki sivilleri sevindiren bir şeydi. Gelen yardımın içinde silah, ilaç ve yeme-içme malzemeleri vardı. Ancak bu tek başına yeterli değil, devamının gelmesi gerekiyor. DAİŞ'i Kobanê'den çıkarmamız biraz zaman istiyor. Gelecekteki merhalelerde de Kobanê'nin köylerini de kurtarmamız için silah desteğinin devam etmesi gerekiyor."

DESTEK İÇİN ÖNCE DİYALOG KURULMALI

Müslim, peşmergenin Kobanê'ye geldiği iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Şu ana kadar da Kobanê'de DAİŞ'e karşı savaşan güç YPG, YPJ ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bazı demokrat kesimleridir. Onun dışında burada savaşan başka bir güç yok. Fakat yine de belirtmek istiyoruz, eğer Kobanê'ye ve YPG'ye destek sunmak isteyen bir güç varsa onlara da bizimle ve YPG ile ilişki kurmalılar. İlişki kurmadan sonuca varamayız. Nasıl ki, Kobanê'ye silah gönderenler ve koalisyon güçleri bizimle bir ilişkiyle ortaklaşmayla silahların Kobanê'ye ulaşmasını sağladıysa, Kobanê ve YPG'ye destek sunmak isteyen güçler de aynı koordinasyon ile hareket etmeli. Fakat şimdiye kadar henüz kurulmuş bir ilişki yok. Ama isteyen olursa da biz buna açığız ve bu bizi sevindirir. Ama şu ana kadar YPG, YPJ ve ÖSO'nun bazı grupları dışında kimse burada yok. Gelmek isteyen güçler de kanton hükümetiyle, YPG'yle ilişki kurarak bir sonuca varılabilir. Bizler böyle bir desteğe açığız ve seviniriz."

"Bizim söylemek isteğimiz şey, Kobanê'nin üzerindeki tehdidin devam ettiğidir" diyen Müslim, IŞİD'in Kobanê'de bir katliam yapmak istediğini vurgulayarak, "DAİŞ'in sivillere yönelik katliam tehditleri devam ediyor. Çünkü DAİŞ iki aydır, kamuoyuna ilan ediyor ama Kobanê'yi alamıyor. Ondan dolayı da bir katliam tehdidi var ve buna karşı da Kobanê'nin desteklenmesi gerekir. Silah desteği ve bizimle birlikte DAİŞ'e karşı savaşacak olan güçlerin desteğine açığız" diye konuştu.

TÜRKİYE SİYASETİNDE DEĞİŞİM YOK

Türkiye'nin kendilerine karşı siyasetlerinde şimdiye kadar herhangi bir değişimin olmadığını da söyleyen Müslim, IŞİD'in Türkiye için de bir tehdit olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Silah desteğinden sonra da bizim Türkiye ile bir diyalogumuz olmadı. Ama Türkiye'nin, DAİŞ'in halklara düşman olduğunu kanaatine varmasını ümit ediyoruz. Nasıl ki bugün Kobanê Kantonu'nun düşmanlığını yapıyorsa yarın öbür gün Türkiye'nin ve Türkiye'deki halkların düşmanlığını da yapacaktır. Girdiği yerlerde yarattığı tahribatı Türkiye'ye de taşıyacaktır. Onun için de Türkiye'nin de DAİŞ'e karşı bu mücadelede destek sunması gerekir. Suriye, Türkiye, Irak ve Ortadoğu'daki bu DAİŞ tehdidinin ortadan kaldırmak için herkesin destek vermesi gerekiyor."

TEHDİT BÜYÜK

Bazı medya organlarında IŞİD'in Kobanê'den çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirten Müslim, "Kobanê üzerindeki tehdit çok büyük" dedi. Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü: "DAİŞ büyük bir güçle Kobanê'ye girmiş, ağır silahlarla girmiş. Kente bugüne kadar binlerce havan attı. DAİŞ'in Kobanê'den çekildiği yönündeki haberle gerçeği yansıtmıyor. Kobanê üzerindeki tehdit hâlâ çok büyük. Günlük olarak Kobanê havan atışlarına maruz kalıyor. Kobanê'de havan değmemiş bir karış yer yok. Yine onlarca bomba yüklü aracı patlattılar Kobanê'de. Burada saldırı halinde olan binlerce elemanları var. Tehdit devam ediyor. Ancak koalisyonun ve insanlığı savunan güçlerin desteğiyle DAİŞ'i kısa bir sürede Kobanê'den daha sonra da Kobanê'nin köylerinden çıkarabileceğiz."

YPG/YPJ savaşçılarının sivilleri korumak için büyük bir çaba sarf ettiğini vurgulayan Muslim, savaşçıların morallerinin çok yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "YPG/YPJ'nin morali çok yüksek. Çünkü YPG/YPJ sivilleri ve Kobanê'yi bu koruyacağına, çeteleri Kobanê'den çıkaracağına inanıyor. YPG'nin demokratik bir Suriye'ye inancı var. O yüzden de bütün imkanlarını savunma için seferber etmiş. Şu anda YPG, en büyük direnişi sivilleri koruma konusunda veriyor. Kobanê'de binlerce sivil var. Bunlar tehdit altında ve YPG onları koruyor. Aslında DAİŞ, kente girerek bir katliam gerçekleştirmeyi çok istiyor. Bu bomba yüklü araçları göndermeleri de bir katliam yapmak istediklerini gösteriyor. Yenilgisinin kinini ve kendisi için yapılan planların boşa çıkmasının kinini bir katliamla çıkarmak istiyor. Saldırıları sürekli olarak devam ediyor. Ama YPG/YPJ'nin oluşturduğu savunma hattını aşamıyor.

Konuşmasının sonunda herkesin demokratik bir Suriye için kendilerine destek sunması gerektiği çağrısında bulunan Müslim, "Sonuç olarak yurtsever halkımız, Kürdistani güçler demokratik eylemlerini sürdürmeli ki, Kobanê'yi bu zor durumdan çıkaralım. Yine içinde Asuri, Kürt, Türkmen, Arap, Ermeni ve bütün farklılıkların içinde yaşayabileceği demokratik bir Suriye için bütün güçlerin bizi desteklemesi gerekir" dedi. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye’yi yarı açık cezaevine döndürmek istiyorlar\'

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılardan Suruç uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...