21 Ekim 2014 14:46

Erdoğan’ın karikatüre tahammülü yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret ettiği” öne sürülen Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Musa Kart için 9 yıl 10 ay hapis cezası isteniyor.

Erdoğan’ın karikatüre tahammülü yok
Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret ettiği” öne sürülen Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Musa Kart için  9 yıl 10 ay hapis cezası isteniyor.

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sürecinde, hükümete yönelik eleştirel tutum sergileyen Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Musa Kart  Erdoğan’a hakaret ettiği iddiası ile 23 Ekim günü hakim karşısına çıkacak. Kart  hakkında açılan dava için “Bir kez daha anlaşılıyor ki Türkiye’de ki adalet değil adaletin karikatürü var” ifadelerini kullandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, 1 Şubat 2014 tarihli Cumhuriyet gazetesinde çizilen karikatür nedeni ile Dönemin Başbakanı Erdoğan kendisine karşı basın yoluyla hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali suçlarının işlendiğini belirterek, Karikatürist Kart’tan şikayetçi oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından yapılan soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verildi. Ancak Erdoğan’ın avukatı karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi eleştiri sınırlarının aşıldığı, açıkça suç isnadının bulunduğu gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Hazırlanan iddianamede, Kart hakkında hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali suçlarından dolayı kamu davası açılması istendi.

KARİKATÜR ÇİZENE HAKARET DAVASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini eleştiren bir çok karikatüriste dava açtı. Gazetemiz Evrensel, Penguen dergisi, Leman dergisi ve Cumhuriyet gazetesi  bunlardan birkaçı. Yargı  ‘güldürü- eleştiri’ diyerek davaları reddetti. İşte birkaç örnek...

‘ELEM VE IZDIRAP’ KARİKATÜRÜ

Gazetemiz Karikatüristi Sefer Selvi  Başbakan Erdoğan ile o dönemki danışmanı ve AKP MKYK Üyesi Cüneyd Zapsu’yu atla çizmişti. Karikatür 5 Nisan 2004 tarihinde yayımlanmıştı.  Başbakan Erdoğan tarafından gazetemiz hakkında dava açılmış “Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddia edilmişti. Evrensel gazetesi, karara itiraz ederek, temyiz başvurusunda bulununca yargılama Yargıtaya geldi. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Karikatürün adı ‘Elem ve Izdırap’ olarak kaldı zira Erdoğan’ın avukatları müvekkilinin karikatür nedeniyle elem ve ızdırap duyduğunu söylemişti.

İP YUMAĞI VE ERDOĞAN

9 Mayıs 2004 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Çizeri Musa Kart Türkiye’deki imam hatip liselerini ip yumağı , Recep Tayyip Erdoğan’ı da ip yumağına dolanmış olarak tasvir etmişti.
Karikatür sonucunda Erdoğan, tazminat davası açmış ve davayı kazanmıştı. Ancak bu karar, Yargıtayın mizaha hoşgörü istediği ve siyasilerin ağır eleştirilere katlanması gerektiğine işaret ettiği kararıyla bozulunca dava yeniden görüldü. Sonrasında da Erdoğan’ın tazminat istemi reddedildi.

TAYYİPLER ALEMİ

Tayyipler Âlemi, Penguen dergisinin 24 Şubat 2005 tarihindeki dergisinin kapağını oluşturdu. Penguen’in amacı, Cumhuriyet Gazetesi Çizeri Musa Kart’ta açılan tazminat davasını eleştirmekti. Ancak kendisi davalık oldu. Bunun üzerine “karikatürlerin, Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırı içerdiği ifade edildi. Penguen Dergisi’nin Sahibi Erdil Yaşaroğlu ile Pak Yayıncılık’tan 40 bin YTL manevi tazminat talep edildi.”  14 Şubat 2006 tarihli duruşmada yargıç davanın reddedilmesine karar verdi.

LEMAN VE RECO KONGO

Leman dergisi, 6 Temmuz 2006 tarihinde , “Reco Kongo kenesi Türkiye’nin anasını ağlatıyor” başlığı ile bir vatandaşın sırtına Kırım Kongo hastalığına neden olan bir keneyi bindirerek resmetmişti. Leman dergisi aleyhinde Erdoğan’ın avukatları ‘Kişilik haklarına tecavüz niteliğinde olduğu’ gerekçesiyle tazminat davası açtı. Dava reddedildi.

GEZİ’DEN CEZA GELDİ

Didim’de 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri sürerken; reklam panolarına asılan Gezi Parkı direnişi konulu karikatürlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülen Avukat Karikatürist Mehmet Gölebatmaz hakkındaki dava karara bağlandı. Gölebatmaz’ın, 365 birim gün karşılığında 6 bin 80 TL adli para cezası ile cezalandırılması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Kışlalı’nın katlinin üzerinden 15 yıl geçti

SONRAKİ HABER

Adana KYK’de sorunlar bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa