21 Ekim 2014 13:45

'Gezi direnişi baskı politikalarına isyandı'

Aralarında ESP ve HDP yönetici üyelerinin de bulunduğu 81 kişi hakkında Gezi direnişine katıldıkları gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

\'Gezi direnişi baskı politikalarına isyandı\'
Paylaş

Aralarında ESP ve HDP yönetici üyelerinin de bulunduğu 81 kişi hakkında Gezi direnişine katıldıkları gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

81 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı duruşmaya 69 sanık, avukatları ve aileleri katıldı. Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmasına geçilen duruşmada, ESP MYK üyesi Çiçek Otlu, tüm sanıklar adına ortak savunma yaptı. Davada, Gezi Parkı direnişine katılan sosyalistlerle birlikte milyonlarca işçi, emekçi, kadın ve gencin de yargılandığını belirten Otlu, Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenleri andı. AKP hükümeti ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla dünyanın gözleri önünde yaşanan saldırıların Türkiye'de yaşayan milyonların haklı isyanının "fitilini ateşlediğini" belirten Otlu, "Mesele üç beş ağaç değildi, mesele düpedüz halkların politik özgürlük sorunuydu" dedi.

Gezi direnişiyle başlayan sürecin AKP iktidarının sömürü ve baskı politikalarına karşı "artık yeter" isyanı olduğunu söyleyen Otlu, "Gezi parkı siyasi iktidar tarafından aşağılanan, horlanan ve ezilenlerin onur ayaklanmasıdır" diye konuştu.

ESP üye ve yöneticilerinin gezi direnişinde yer almasının doğrudan doğruya parti programının gereği olduğunu vurgulayan Otlu, hazırlanan iddianamede ESP'nin neredeyse tüm yasal faaliyetlerinin kriminalize edilerek yasa dışı gösterildiğine dikkat çekerek, "Parti faaliyetlerinden olan politik özgürlük, doğanın ve çevrenin korunması, eğitim hakkı, kadınların eşitlik ve özgürlüğü meşru taleplerdir. Polis fezlekeleri olduğu gibi savcı iddianamesine dönüşmüştür. Halkların kardeşliği temelinde eylem ve etkinlik düzenlemek, basın açıklamaları ve yürüyüş yapmak, devrimcilerin cenaze törenlerine katılmak, halka ve basına açık salon etkinlikleri tertiplemek, 1 Mayıslara katılmak gibi tüm yasal ve demokratik faaliyetler yasa dışı gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.

Otlu'nun, haklarında hazırlanan iddianamenin adil bir yargılama anlayışıyla bir alakası olmadığını belirtti.

Duruşmaya öğle arası verildi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li belediye, çevre derneğini yıktı

SONRAKİ HABER

Öğretmen oldu ancak hizmetli olarak atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...