21 Ekim 2014 08:04

'Türkiye'nin Kobanê politikasında U-dönüşü'

İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobanê politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı.

\'Türkiye\'nin Kobanê politikasında U-dönüşü\'
Paylaş

İngiltere merkezli yayın yapan Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobanê politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı. Independent'ta da Patrick Cockburn, "Türkiye, ABD'nin sabrını taşırdı" dedi.

BBC Türkçe'nin yansıttığı yazılardan Financial Times'ta yayınlananda, Türkiye'nin, "şaşırtıcı bir U dönüşüyle" ABD'nin baskılarına boyun eğdiği ve topraklarını Kobanê'ye geçecek Iraklı Kürt peşmergelere açtığı belirtildi.

Gazete, Ankara ve Washington arasında Kobanê üzerinden haftalardır gerilim yaşandığını ve Türkiye'nin u dönüşüyle bu gerilimin yatıştığını belirtti.

Yazı, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin itirazlarına rağmen ABD Kobanê'ye silah yardımı yaptı ve Iraklı peşmergelerin Kobanê'ye geçişine izin vermezse Kobanê'deki savaşçıları silahlandırmaya devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine Ankara politikası değişti.
Ankara'nın açıklamasından saatler önce ABM ordusu bir açıklama yapmış ve Kobanê'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt savaşçılara tonlarca silahı hava yoluyla ulaştırdığını belirtmişti.
ABD, gündemden düşmeyen Kobanê savaşında IŞİD'in bir zafer kazanmasına engel olmak için çırpınıyor ve bu nedenle de NATO müttefiği Türkiye'ye 'duruşunu değiştirmesi yönünde' baskı yapıyordu.
Türkiye ise, bu politika değişikliğine kadar, Kobanê'deki Kürt savaşçılara, 30 yıldır savaştığı PKK ile ilişkili olması nedeniyle mesafeli bir tavır içindeydi.
Bugün Endonezya'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin politikasındaki değişimin, Washington'ın talebinin bir sonucu olduğunu söyledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden İlter Turan ise 'ABD Türkiye'yi sıkıştırmışa benziyor' dedi ve Ankara'nın ilişkilerdeki gerginliğin artmasını engellemek istediği yorumunda bulundu."

COCKBURN: TÜRKİYE, ABD'NİN SABRINI TAŞIRDI

Independent gazetesinde de bugün gazeteci Patrick Cockburn'ün "Kürtler Kobani'yi kurtarabilir mi?" başlıklı bir yazısı yayımlandı.

Cockburn, Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobanê'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti.

Kobanê'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatan Cockburn, "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor" dedi.

Yazı şu ifadelerle devam etti:
"Bir aydır kuşatma altında olan kentin yalnızca Türkiye sınırı açıktı ve Türk ordusu şimdiye kadar sınırdan silah, mühimmat ve diğer yardım taleplerinin geçişine izin vermemişti.
Amerikan kargo uçakları 21 ton silahı dün akşam Kobani'ye ulaştırdı. Bu silahların içinde tanksavarlar ve tıbbi yardım malzemeleri de bulunuyordu.
Kürtlerin sağladığı istihbaratla ABD, IŞİD mevzilerine yönelik bombardımanı da arttırmıştı.
Tüm bunlar İslamcı militanların ilerleyişini durdurdu.
ABD'nin Kobani'ye bir anda artan desteğinin ardında, Washington'ın, IŞİD'in bir zaferini daha kaldıramayacağı gerçeği yatıyor.
IŞİD'in Kobani'de zafer kazanması, Başkan Barack Obama'nın IŞİD'e yönelik "yok etme" politikası düşünüldüğünde, oldukça küçük dürüşürücü olabilirdi. Ve örgüte karşı yürüttüğü kampanyanın desteğini azaltabilirdi."
Cockburn, ABD'nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olan Türkiye'nin Kobani'yi kurtarmak için hiçbir tedbire izin vermemesinin, Washington'ın sabrını taşırdığını belirtiyor.
Yazıda, üst düzey bir ABD'li yetkilinin açıklamalarına da yer veriliyor. Buna göre "Kürtlerin silahlarının bittiği ve ve askeri mühimmatın azaldığı" bilgisi ABD'ye ulaşıyor ve "acil olarak silah yardımı yapılması gerektiğine" karar veriliyor.
Cockburn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PKK ile PYD arasında bir fark yok" sözlerini hatırlatıyor. Bunun üzerine Obama'nın Erdoğan'ı aradığını yazan gazeteci, Kobani'ye yapılacak yardımın Türkiye'ye -izni aranmaksızın- haber verildiğini kaydediyor.
Yazıda, yardımı sağlayan uçakların Türkiye hava sahasından uçmadığına da dikkat çekiliyor.
Cockburn, yazının devamında, Türkiye için peşmergenin geçişine izin vermenin, Kobani'ye "güvenli koridor" açmaktan daha kolay olduğunu, çünkü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin daha iyi olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eyüp Devlet Hastanesi\'nde \'MERS\' önlemleri

SONRAKİ HABER

ABD: PYD terör örgütü değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...