20 Ekim 2014 20:40

Diyarbakır'daki Kobanê yürüyüşüne polis engeli

Kobanê direnişine destek amacıyla yapılan demokratik eylemlerde polisin baskı, gözaltı ve tutuklamalarını protesto etmek için DBP İl Örgütünün yapmak istediği yürüyüşüne polis, 'Suç unsuru var' diyerek izin vermedi. YDG - H flamaları ve pankartları bahane eden polisin tutumunu protesto eden kitle oturma eylemi ve açıklama yaptı.

Diyarbakır\'daki Kobanê yürüyüşüne polis engeli
Paylaş

Kobanê direnişine destek amacıyla yapılan eylemlerde, polisin aşırı güç, baskı, gözaltı ve tutuklamalarını protesto etmek amacıyla Diyarbakır'da DBP İl Örgütü binasından DTK binasına kadar yapılmak istenen yürüyüşe polis engel oldu. DBP İl Örgütü önünde toplanan kitlenin taşıdığı, "Sizin gözaltı, tutuklama, baskı ve şantajlarınıza boyun eğmedik, eğmeyeceğiz" ve "Kobanê özgürlüğün kalesidir" yazılı pankartlar ve flamaları gerekçe gösteren polisin yürüyüşün güzergahına getirdiği onlarca TOMA ve zırhlı araç ise dikkat çekti. DBP Eşgenel Başkanı Kamuran Yüksek ile polis arasında yaşanan tartışmada, demokratik yürüyüş hakkını kullanmak isteyen kitlenin yürümesine kesinlikle izin verilmeyeceği söylendi. Polisin bu baskıcı tavrına tepki gösteren Yüksek ise, Anayasa'da yer alan yasalara atıfta bulundu ancak, polis bu yasaların bu yürüyüş ile alakasının bulunmadığını öne sürdü. Uzun bir süre yaşanan tartışmalar sonucunda indirilen flamalara rağmen yeniden anonslar yapan polis, kitlenin dağılması ısrarında bulunurken, kitle ise kararlı bir şekilde attığı, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık verdi. Yürüyüşe engel olan çevik kuvvet ekiplerinin kasklarında yer alması gereken numaraların bulunmaması ise dikkat çekti. Polisin "Suç unsuru" diye tabir ettiği pankartlarda yasa dışı hiçbir yazı bulunmamasına rağmen yürüyüşe izin vermeyeceklerini tekrarlayan polislerin tavrını protesto etmek için aralarında DBP Eşgenel Başkanı Kamuran Yüksek, DBP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, İl yöneticileri, İlçe belediye eş başkanları ile yurttaşlar oturma eylemine başladı. 

Yapılan oturma eylemi ardından İl binasının 50 metre ötesinde TOMA'ların gölgesinde açıklama yapan Yüksek, polislerin tüm kuvvetleri ile görüşlerini açıklamak ve hakları olan yürüyüşe engel olduklarını belirtti. Türkiye'nin AKP hükümeti tarafından karanlık bir hale getirildiğini ve demokrasinin tamamen ortadan kaldırılmaya çalışıldığına işaret eden Yüksek, "Biz çok demokratik bir şekilde yürüdükten sonra basın açıklamamızı yapmak istedik. Bu nedenle ülkede demokratik zeminin ortadan kaldırıldığını partimiz üzerinde baskının giderek artırıldığı, parti yönetici ve üyelerimize karşı hem şiddet uygulamalarını gördük" dedi. DBP MYK üyesi Semra Demir'in Suruç'ta polis tarafından vurulduğunu hatırlatan Yüksek, "Arkadaşımız şu an komada, hayat mücadelesi veriyor. Onlarca kişi bu ülkede son bir hafta, on gün içinde hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi tutuklandı. Binlerce kişi gözaltına alındı" şeklinde konuştu. Kendilerinin açıklama yapmasına dahi izin verilmediğine dikkat çeken Yüksek, "Ülkede demokrasi zemini ortadan kaldırılıyor. Hükümet polise üst düzey yetkiler vererek, kanuna da ihtiyaç duymadan mahkeme kararlarına da ihtiyaç duymadan her şeyi geliştirme hakkı veriliyor. Bu hak şimdiden verilmiş durumda. Yürümemizi engelleyen emniyet güçlerinin tek gerekçesi, gençlik kurumlarımızın flamalarının olmasıdır" şeklinde konuştu. 

'TÜRKİYE, SURİYELİLEŞİYOR'

Polis tarafından "İllegal" olarak nitelendirilen flamaların yasak olmamasına rağmen, mahkeme kararı bulunmamasına rağmen polislerin kendini mahkeme yerine koyarak partileri üzerinde baskı oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Yüksek, "Kendilerini yargıtay'ın, anayasa mahkemesinin dahi yerine koyarak bütün bizim anayasal haklarımızı gaspetmiş durumdalar" dedi. "Kürdistan'da içinde bulunduğumuz durum budur" diyen Yüksek, halkın tepkisinin ve tavrının bundan kaynaklandığını kaydederek, "AKP ve onun yönetimindeki güçlerin anti demokratik yaklaşımları nedeni ile halk tavır koydu. IŞİD gibi bir örgüt ile arasına hala mesafe koymamasından ve destek vermesi nedeni ile halkımız günlerce tavır koydu" diye belirtti. Gözaltı furyalarının bir an önce durması gerektiğini, polis şiddetinin durmasını ve demokrasinin gelişmesi gerektiğini ifade eden Yüksek, "Ülkenin huzuru, barışı ve güvenliği açısından bunların durması gerekiyor. Ortadoğu'daki ülkelerin durumu ortada, böyle devam ederse Türkiye'de Suriye'leşecektir" diye konuştu. Polisin uygulamalarını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yüksek, AKP'nin politikalarını kabul etmeyeceklerini ve baskılar karşısında boyun eğmeyeceklerinin altını çizdikten sonra konuşmasını bitirdi. Polis kitle dağılana dek DBP İl Örgütünün etrafını ve çevre yolları trafiğe kapalı tuttu. Kitle, "Biji berxwedana Kobanê" sloganları ile dağıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yeşim Ustaoğlu, \'Asya\'da iki ödül birden aldı

SONRAKİ HABER

İTÜ’de asistanlar direniş çadırı kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...