20 Ekim 2014 06:00

'Birlik olmazsak baştan kaybettik'

Çerkezköy’de kurulu olan BSH fabrikası işçileri Eylül ayından önce başlayan MESS sözleşmesinden umutlu değil. Türk Metal’in istediği yüzde 14 zammın kayıplarını karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çeken işçiler, bu durumun ancak işçilerin birlik olması halinde değişebileceğini dile getirdiler.

\'Birlik olmazsak baştan kaybettik\'
Paylaş

Çerkezköy’de kurulu olan BSH fabrikası işçileri Eylül ayından önce başlayan MESS sözleşmesinden umutlu değil. Türk Metal’in istediği yüzde 14 zammın kayıplarını karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çeken işçiler, bu durumun ancak işçilerin birlik olması halinde değişebileceğini dile getirdiler.

BSH buzdolabı bölümünde 20 yılı aşkın süredir çalışan bir işçi üretimin sürekli arttığını, , buzdolabı bölümünde çalıştığı bantta 40 saniyede bir dolap çıktığını anlattı. Kendi bandında bir vardiyada 900 dolabın, bir günde ise fabrikada beş bin civarı dolabın üretildiğini dile getiren işçi “Buzdolabı üretiminin yapıldığı soğutucu bölümünde bir günlük çalışma ile diğer dört bölümde çalışan toplam dört bin işçinin aylık ücreti fazlasıyla karşılanıyor” diye konuştu.

İşçi çalışma koşullarını şöyle anlattı: “Her kırk saniyede bir dolap çıktığından dolayı kafamızı kaşıyacak bile zaman bulamıyoruz. Yerimize birisini bulmadan su içmeye veya tuvalete bile gidemiyoruz. Sürekli aynı işi yaptığımız için başta bel fıtığı olmak üzere meslek hastalıklarına yakalanıyoruz.”

PATRON-SENDİKA-SİYASET ÜÇGENİ

Şimdiye kadar sürekli hak kayıplarının nedenini sorduğumuzda, sorumlu olarak üç kesimi gösteriyor. Hak kayıplarının nedeninin başında patronların aşırı kâr hırsı, patron yanlısı sendika ve siyasiler olarak gören BSH işçisi, “patron-sendika-siyaset üçgeni” olarak tanımladığı bu yapının işçileri cendereye alıp ezdiğini söyledi.

İşçi, Türk Metal’in sözleşme taslağını kendilerine sormadan hazırladığını söyledi. Türk Metal’in istediği yüzde 14 zam için greve çıkmanın bile anlamsız olduğuna dikkat çeken işçi, “İstenen yüzde 14 zam bizim hiçbir kaybımızı karşılamaz. Bunun için biz zaten baştan kaybettik” diye konuştu.

BİRLİK OLURSAK DEĞİŞİR

Sözleşmeden beklentilerini sorduğumuz başka bir BSH işçisi ise fabrikada işçilerin sendikaya olan güveni olmadığından dolayı sözleşmeden çok beklentilerinin olmadığını dile getirdi. Geçen sözleşmede sendikanın kendilerini oyaladığını belirten işçi, “Bizi savunan bir sendika olsa peşinden gideceğiz ama işçiden çok patronları ve işin kendisini düşünüyor” dedi. İşçiler arasında Türk Metal’e büyük bir tepki olduğunu anlatan işçi, ancak birlik olunamadığı için kimsenin ses çıkaramadığını anlattı. İşçi insan gibi çalışmak ve yaşamak için birlik olma çağrısı yaptı. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçilerinden tepki: Hayat işçiye değil sendikacılara güzel

SONRAKİ HABER

Patronlara cesareti Türk Metal veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...