20 Ekim 2014 06:00

Öz İplik-İş’teki yolsuzluk iddiaları yargıya taşındı

Öz İplik-İş Sendikası’nda 98 bin liralık yolsuzluk iddialarıyla ilgili hazırlanan iddianamede, sendikacılar, menfaat sağlama ve sahtecilikle suçlanıyor. Mahkemece kabul edilen iddianameyle ilgili dava, 27 Ocak 2015’te başlayacak.

Öz İplik-İş’teki yolsuzluk iddiaları yargıya taşındı
Paylaş

Gökhan DURMUŞ
İstanbul


Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz İplik-İş Sendikası’ndaki 98 bin TL’lik yolsuzluk iddiaları yargıya taşındı. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan iddialarla ilgili Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması 27 ocak 2015 tarihinde yapılacak. Savcılık iddianamesinde Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç, Genel Sekreteri Rafi Ay, Genel Mali Sekreteri Engin Doğan, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Sönmez, Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Kaplan hakkında “Görev dolayısıyla menfaat sağlama ve güveni kötüye kullanma, özel belgede sahtecilikle” suçlanıyorlar.

2009 yılında Yönetim Kurulu kararıyla Vakıflar Bankası Başkent Şubesinden çekilen 100 Bin TL’lik kredinin, sendikanın giderlerine kullanmak yerine eski genel başkan Yusuf Engin’e  verildiği, bu paranın muhasebe kayıtlarına Sakarya, Trakya Bölge Başkanlıkları ve Malatya Şubesine avans gönderilmiş gibi göstermek ve sahte faturalarla karşılanmak suretiyle eritmekle suçlanan sendika yöneticileri hakkında başka suçlamalarda vardı.

Bunlardan en ilginç olanı ise Genel Başkan Murat İnanç’ın babasının ölümü ardında cenaze masraflarının Malatya Şubesine gönderilen avanstan karşılandığıydı.       

SAVCI İFADELERİ ALDI

Basın Savcısı Kürşat Kayral tarafında hazırlanan iddianamede şüpheli ve tanıkların ifadeleri de alındı. 98 Bin TL paranın kendisine elden verildiği iddia edilen eski genel başkan Yusuf Engin 1 nisan tarihli ifadesinde, aradan geçen 5 yıllık bir süre nedeniyle hesabına 95 Bin TL mi yoksa 98 Bin TL mi yatırıldığını hatırlamadığını, bu parayı sendika muhasebecisi Nihat İpekli’den kesinlikle almadığını, kendisi döneminde yolsuzluk olmadığını, sendikadan ayrıldıktan sonra sendikadan para almasının söz konusu olmadığını söyledi.

Sendika muhasebecisi Nihat İpekli ise 2012 yılında verdiği ifadeyi değiştirerek kayıt dışı bir işlem yapılmadığını belirtti.

5 Mart 2012 yılında verdiği ifadede ‘2009 yılında bankadan çekilen kredi tutarını o gün bankaya gelen eski başkan Yusuf Engin’e teslim ettiğini karşılığında herhangi bir belge almadığını, çekilen paranın kağıt üzerinde kasaya alınmış ve Malatya, Sakarya ve Trakya şubelerine avans gönderilmiş gibi gösterildiğini, cenazeyle ilgili Malatya şubesine avans çıkarıldığını, sendikada maaşlı çalışan olduğu için kendisine söyleneni yaptığını’ söyleyen İpekli, 11 Şubat  2013 tarihinde verdiği ifadesinde ise, ‘2009 yılında çekilen kredi tutarını hiçbir işlem yapmadan sendika merkezine getirdiğini, avanslara ilişkin gidiş belgelerinin mevcut olduğunu, cenazede Malatya şubesinin etik anlayış çerçevesinde taziyeye gidenlere yemek verdiğini, faturaların kendisinde olmaması nedeniyle detay bilgi veremeyeceğini’ ifade etti.

Malatya, Sakarya ve Trakya şube başkanları ifadelerinde kendilerine elden verilen avansların örgütlenmelerde kullanıldığı iddia etti.

‘CENAZE GİDERLERİNİ ÖRTBAS ET’

Malatya Şubesinin yeni başkanı Ömer Yabaş 15 Kasım 2011 yılındaki ifadesinde ‘Sendika Başkanı Murat İnanç’ın kendisini arayarak babası ve kayınbiraderinin cenaze törenlerinde Malatya Şubesinden yapılan giderleri örtbas etmesini istediğini, kendisinin bu talebe söz konusu giderlerin daha önceki şube başkanı döneminde yapılmış olması nedeniyle herhangi bir işlem yapamayacağı yönünde cevap verdiğini, iki şube yöneticisinde olaya tanık olduğunu, kendisinden isteneni yapmadığı için disiplin soruşturmalarına uğradığını’ söyledi.

‘YÖNETİME ALMADIK DİYE’

Söz konusu suçlamaların merkezinde bulanan Genel Başkan Murat İnanç ise ‘2009 yılında çekilen kredinin kasaya alındığını, uzun dönemli olarak kullanıldığını, Yusuf Engin’e verilmediğini, Malatya şubesince diğer illerden ziyaret ve taziye için gelen üyelere verilen yemeğin etik olarak ağırlama ilkeleri çerçevesinde verildiğini, bu yemeğin doğrudan cenaze yemeği olmadığını’ kaydetti.

İnanç, şikayetçi Duran Güzelkaya’nın yönetime alınmamasından dolayı kendisine iftira attığını ifade etti.

Bu iddialar ve ifadeler çerçevesinde Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması 27 Ocak 2015 tarihinde yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD\'den rakip cihatçıya Urfa operasyonu!

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinden tepki: Hayat işçiye değil sendikacılara güzel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...