20 Ekim 2014 06:00

Atılan akademisyen bir yıldır işsiz

Akademisyen Ahmet Bülent Özer’in başından geçenler adeta mobbing konusunda ders niteliğinde. Bu dersin verildiği yer de Gaziantep Üniversitesi İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.

Atılan akademisyen bir yıldır işsiz
Paylaş

Umut KESKİNTİMUR
Gaziantep


Akademisyen Ahmet Bülent Özer’in başından geçenler adeta mobbing konusunda ders niteliğinde. Bu dersin verildiği yer de Gaziantep Üniversitesi İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında fakültedeki görevine son verilen Özer, soruşturmalar, gözaltılar ve mahkemelerle çileye dönüşen iş hayatını ve sonunda işsizlikle noktalanan süreci anlattı.
İdareye yakınlığıyla bilinen başka bir akademisyen tarafından uzun süre sözlü tacize uğradığını söyleyen Özer, tacizler küfre varınca tartışmanın kavgaya dönüştüğünü ve şikayetçi olduğunu söyledi. Fakülte Dekanı’nın “yaşananları tatlıya bağlayalım, konuyu kapatalım” ricası üzerine şikayetini geri almasının ardından fakülte idaresinin açtığı soruşturmayla karşılaşıyor Özer.

SELAM VERMEK YASAK!

Bir yandan soruşturmalarla boğuşan Özer, diğer öğretim üyelerine de baskı kurulduğunu ve kendisiyle selamlaşmanın dahi yasaklandığını aktarıyor. Öyle ki bir başka akademisyen Özer’in yanına gelerek “Hocam, size salam dahi vermememizi öğütlüyorlar ama ben sizin bunu hak etmediğinizi düşünüyorum” demesi üzerine ortaya çıkıyor.
8 Hafta görev yerine gelmemekle suçlanan Özer’in bu tarihler arasında ara sınavları ve not girişlerini gerçekleştirmiş olması, savunmasına eklediği çok sayıda kanıtla soruşturmayı bertaraf etmesini sağlıyor fakat bu ne ilk ne de son oluyor.

MİT VE JİTEM’DEN BİLGİ ALDIK

Fakülte idaresi tarafından Nizip İlçesine gönderilmekle tehdit edilen Özer’e bir tartışma sırasında bizzat dekan vekili tarafından “MİT ve JİTEM’den bilgi alıyoruz. Her şeyden haberimiz var. Bölücü örgütle ilişkilerin olduğu söyleniyor, komünist olduğun söyleniyor” deniyor.

Görev yerinde TEM tarafından gözaltına alındığını anlatan Özer, gözaltı kararını görmek istemesi üzerine (böyle bir kararın olmadığı anlaşılıyor) saatlerce süren bekletilmenin ardından serbest bırakılıyor.      

YÖK’TEN DÖNEN SORUŞTURMALAR

Hakkındaki soruşturmalarla ilgili YÖK’e savunmaya çağrılan Özer, ikisi dışında bütün soruşturmalardan aklanıyor ve kesinleşen cezalarla ilgili de mahkemeye başvuruyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında görev süresi uzatılmayarak işine son verilen Özer, İdare Mahkemesinin bir türlü karar vermemesi üzerine bir yılı aşkındır işsiz bekleyişini sürdürüyor.

BİLİM AÇISINDAN KARANLIK BİR ÇAĞ

Ahmet Bülent Özer açtığı davaları sadece kendisi için değil emsal oluşturması bakımından da önemsediğini aktarıyor. Özer bunlarla mücadelede örgütlülüğün önemine değinerek “Bilim ve eğitim açısından adeta karanlık bir çağ yaşanıyor. Sekülerizm, laisizmden yana, bilimin rasyonalitesine inanan her ilerici ve aydın bu sorunlara karşı örgütlü davranmak zorunda. Gerici kadrolaşma, üniversiteleri köreltirken toplu kıyıma yol açıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi ne bekliyor sendikalar ne diyor?

SONRAKİ HABER

Zafer Cömert gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...