19 Ekim 2014 16:47

Yerel tohumlar yok olmaktan böyle kurtarıldı!

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, kadınların başını çektiği projeyle atadan kalma yerel tohumlar yok olmaktan kurtarılıyor. Yöredeki köylerde yerel tohumla üretim yapılan tarımsal projeyi başarıyla yürüten Fethiyeli kadınlar, 25 Ekim’de satışı yasak olan tohumları üreticiler arasında takas etmeye hazırlanıyor. Türkiye’ye örnek olacak yerel tohum projesinden üretici de tüketici de oldukça memnun.

Yerel tohumlar yok olmaktan böyle kurtarıldı!
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Muğla

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, kadınların başını çektiği projeyle atadan kalma yerel tohumlar yok olmaktan kurtarılıyor. Yöredeki köylerde yerel tohumla üretim yapılan tarımsal projeyi başarıyla yürüten Fethiyeli kadınlar, 25 Ekim'de satışı yasak olan tohumları üreticiler arasında takas etmeye hazırlanıyor. Türkiye'ye örnek olacak yerel tohum projesinden üretici de tüketici de oldukça memnun.

YEREL TOHUMLAR YASAKLANINCA HALK TAKASA BAŞLADI

2006 yılında çıkartılan 'Tohum Yasası'nın ardından köy popülasyonu olarak anılan yerel tohumların satışı yasaklanarak yalnızca sertifikalı tohumların ticari olarak satışına izin verildi. Küçük çiftçilerin kendi başlarına sertifikasyon yaptırma olanağı da bulunmayınca üreticiler çareyi tohumlarını takas etmekte buldu. 2010 yılında İzmir Torbalı'da başlatılan tohum takası şenlikleri, kısa sürede ülkenin pek çok yerine yayıldı. Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Fethiye Yerel Tohum Takas Şenliği 25 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

FETHİYELİ KADINLARIN YEREL TOHUM SEFERBERLİĞİ

Fethiye’de başlatılan yerel tohum seferberliğiyle, Fethiye'nin köylerinde tespit edilen üreticilerin giderek kaybolan yerel tohumlarla üretim yapmaları sağlandı. Yerel tohumlardan üretilen sebze ve meyveler, Fethiye'deki Cuma Pazarı'nda satışa sunuluyor. Fethiye Belediyesi'nin sağladığı tezgahlarda köylüler adına satış yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, ilçedeki yerel tohum seferberliğini ikinci kez şenlik düzenleyerek kutluyor.

YEREL TOHUMLARIN SATIŞI NEDEN YASAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan ve 2006 yılında yürürlüğe giren Tohum Yasası, sertifikasız tohumların satışına yasaklama getirdi. Böylece köy popülasyonu olarak anılan tohumlar dolaşımdan çıktı. Yasa, "yurt içinde sadece kayıt altına alınmış tohumların satışına izi verilir" hükmünü getirdiği için atadan kalma yerel tohumları satamayan üreticiler tohumlarını takas yoluyla yaşatmaya çalışıyor. Tohum yasasının getirdiği bir başka ağır yaptırım ise üreticinin sertifikasız bir tohumdan elde edilen ürünün piyasaya sürmesi durumunda 10 bin lirayı bulan para cezalarına maruz kalması. Sahaya yayılması zaman alan ancak üreticiler açısından sert yaptırımlar içeren tohum yasası, küresel tohum devlerinin monokültür tarım uygulamalarına da yasal zeminini hazırladığı ve biyolojik çeşitliliği yok ettiği için eleştiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Ata Soyer yine birleştirdi

SONRAKİ HABER

\'Engelliler için çözüm üretecekseniz önce bize sorun\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa