19 Ekim 2014 15:37

Çalışlar: Öcalan’ın aracısız konuşmasını isteyeceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Akil İnsanlar Heyeti”yle bir araya geldi. “Akil İnsanlar Heyeti”nde yer alan bazı isimler de toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. En çarpıcı açıklama ise Gazeteci Oral Çalışlar’dan geldi.

Çalışlar: Öcalan’ın aracısız konuşmasını isteyeceğiz
Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Akil İnsanlar Heyeti”yle bir araya geldi. “Akil İnsanlar Heyeti”nde yer alan bazı isimler de  toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. En çarpıcı açıklama ise Gazeteci Oral Çalışlar’dan geldi. Çalışlar, Abdullah Öcalan dışındaki aktörlerin aracısız konuştuklarını belirterek, “Tek aracıyla konuşan Abdullah Öcalan. Abdullah Öcalan’ın da görüşlerini aracısız bir şekilde açıklamasıyla ilgili bir imkan yaratılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

'TOPLUM SÜRECE KATILMALI...'

Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker de, çözüm süreci ve Kobanê üzerindeki görüşlerini açıklayacaklarını söyledi. Paker ayrıca, toplumun bu sürece katılmasını isteyeceklerini de belirtti.

Van Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum da, “İnsanlar buraya nasıl davet edildiler ve geldilerse ikinci davette de gelmeme hakları vardır. Ancak bunun sayısının 4-5 kişiyi geçmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

KOBANÊ’YE ÖZEL VURGU

“Âkil İnsanlar”, toplantı öncesinde 19 maddelik bir bildiri yayımladı. Bildiride çözüm sürecinin tarihi önemde olduğu vurguladı. Bildiride sürecin tarihi öneme sahip olduğu vurgulanarak, Kobanê’ye de değinildi.

ÇÖZÜM SÜRECİ ZARAR GÖRMESİN DİYE...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Akil İnsanlar Heyeti” ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinde biraraya geldi. Davutoğlu, “Ortak bir sorumluluk taşıyoruz. Bu sorumluluğu toplumun bütün kesimlerine yaymada omuz omuza vermeliyiz” dedi. Davutoğlu, “Çok az silahlı unsurun çekildiğini biliyorduk ama deklare etmedik çözüm süreci zarar görmesin diye ama sonra deklare ettik” diye konuştu.

Davutoğlu, son gelişmeler olmasa da toplantının olacağını savundu. “Son olaylarda şiddete davet eden bir tweet, ‘Bu gece herkes silahlansın ve şurayı bassın’ diye tweetler var elimizde” diyen Başbakan, Kobanê için yapılan eylemleri hedef alarak, protesto edenleri “provokatif” olmakla suçladı. Davutoğlu, “Çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi değildir” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN 3 KARAKTERİ

Çözüm sürecinin üç karakteri olduğunu söyleyen, Davutoğlu, “Çözüm süreci millidir, yerlidir, özgündür” diye konuştu. Suruç ile Kobanê’nin de ayrılamayacağını söyleyen Davutoğlu, “Son olaylar gösterdi ki Suruç’u Kobani’den ayırmak mümkün değil. Ya bu sınırlar barışçıl çabalarla anlamsızlaştırılacak ya da bu acılar çekilecek” dedi. Çözüm sürecinin, bir tarafı ikna süreci olmadığını iddia eden Davutoğlu, “Milleti ikna çabamız var” ifadelerini kullandı.

“Biz hiçbir zaman Kobani önemsizdir demedik” diyen Davutoğlu, Kobanê meselesi çözülse de çözülmese sürecin devam edeceğini söyledi.

“Çok az silahlı unsurun çekildiğini biliyorduk ama deklare etmedik çözüm süreci zarar görmesin diye ama sonra deklare ettik” diyen Başbakan, süreç tamamlansaydı kendilerinin de Kobanê’ye, PYD’ye bakışlarının farklı olacağını iddia etti.

Görevlerinin puslu havayı dağıt olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu noktada Akil İnsanlar Heyeti’nin yardımına ihtiyacımız var. Çözüm sürecindeki kararlılığımızda en ufak bir değişiklik yok” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

2015 bütçesinde milletvekillerine kıyak!

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık’ta işçiler sokağa döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...