19 Ekim 2014 11:49

İstanbul Barosu’nda başkan değişmedi

Dünyanın en büyük barolarından biri kabul edilen İstanbul Barosu’nda, baro başkanının belirlenmesi için seçim yapıldı. İstanbul Barosu Başkanlığı'na üçüncü kez Ümit Kocasakal seçildi.

İstanbul Barosu’nda başkan değişmedi
Paylaş

Dünyanın en büyük barolarından biri kabul edilen İstanbul Barosu’nda, seçimler yapıldı. İstanbul Barosu Başkanlığı'na üçüncü kez Ümit Kocasakal seçildi. Kocasakal'ın Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu 14 bin 435, Hukukun Üstünlüğü Platformu 2855, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar 1763, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu 1502, Çağdaş Avukatlar Grubu 1369 oy aldı.

İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu, dün Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kurulun ardından ise bugün 32 bin 200 avukat İstanbul Barosu’nun başkanını seçmek için sandık başına gitti. Gerçekleştirilecek seçimde, yeni baro başkanının yanı sıra, yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetleme kurulu ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri de belirlendi. Seçimde, avukatlar 81 sandıkta oy kullandı.

Toplam 5 grubun yarıştığı seçimde; Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Ümit Kocasakal, Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar Grubu'nun eş başkan adayları Ercan Kanar ve Yıldız İmrek, Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun adayı Abdullah Arar, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı Ali Rıza Kaplan ve Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Ayhan Erdoğan başkanlık için yarıştı.

Seçime İstanbul Barosu’na kayıtlı 32 bin 191 avukat oy verdi. Saat 17.00’de sandıklar kapandı ve sayıma geçildi. Sayım sonucunda Ümit Kocasakal üçüncü kez Baro Başkanı oldu.

Ümit Kocasakal şunları söyledi: 
“Bu bir demokrasi şöleni. İstanbul Barosu çok büyük bir güç. Bugün geldiğimiz noktada İstanbul Barosu bir baro olmanın çok ötesinde. Niye, hukukun ayaklar altına alındığı, sistemin bütün mekanizmalarının çöküğü, yargının bağımlı hale geldiği bir ortamda ayakta kalan en büyük güç barolar, avukatlar ve özellikle İstanbul Barosu. İstanbul Barosu etnik kökeni, mezhebi, inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin hakkının güvencesi.  Bu dönemde İstanbul Barosu bunu kanıtladı. Her yerde hak mücadelesi verdi. Herkesin hakkının koruyucusu oldu. Meslektaşlarımız bugün kararını verdi. Mücadeleyi aynen sürdüreceğiz.”

Seçim sonuçları şöyle:
- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Ümit Kocasakal: 14435 oy. Yüzde 65.84
- Hukukun Üstünlüğü Platformu Abdullah Arar: 2855 oy Yüzde 13.02
- Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu Yıldız İmrek ve Ercan Kanar: 1763 oy. Yüzde 8.04
- Milliyetçi Avukatlar Grubu Ali Rıza Kaplan: 1502 oy. Yüzde 6.85
- Çağdaş Avukatlar Grubu Ayhan Erdoğan: 1369 oy. Yüzde 6.24

MAHMUT ESAT BOZKURT ÖDÜLÜNÜN KALDIRILMASI ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

Öte yandan dün seçim için yarışan grubun adaylarının konuşmalarının ardından genel kurul, yapılan önerilerin oylanması ile devam etmişti. ÖDAV gurubu, İstanbul Barosu tarafından her yıl verilen "Saf Türk olmayan hiç kimsenin bu ülkede hiçbir hakkı yoktur", "Türk olmayanların Türk vatanında bir hakkı vardır, o da hizmetçi olmaktır" gibi ırkçı söylemleri ile bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülün kaldırılması gerektiğine yönelik önerge verdi. Önerge genel kurulda oylandı ve bu ödülün kaldırılmasına genel kurul tarafından oy çokluğuyla karar verildi. Kararı yeni yönetim kurulu değerlendirecek ve nihai kararı verecek.

'KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ROJAVA DEVRİMİNE BAKIN'


Öte yandan dün gruplar adında yapılan konuşmalarda ÖDAV adına son sözü alan Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Fırat Epözdemir ise Önce İlke grubu adına söz alan Ali Rıza Dizdar'ın konuşmasında ÖDAV'ın Eş Başkan Adayı Yıldız İmrek'in kadın özgürlüğü konusunda yaptığı konuşmasına karşılık kullandığı "Doğu'da Güneydoğu'da feodalite ve ağalık bitmediği sürece kadının özgürlüğünden bahsedilemez" ifadelerine Rojava devrimi örneğiyle karşılık verdi. Özdemir, "Sayın Dizdar kadın özgürlüğü arıyorsa, Rojava direnişine destek için Rojava'ya giden ve Gezi direnişinin sembol ismi olan kırmızı fularlı kız ile Arin Mirkan şahsında Rojava devrimine bakmanız ayrıca, bölgedeki kadın belediye başkanı sayısıyla niteliklerine bakmalarının yeterli olacaktır. Yine sayın baro başkanının kadın özgürlüğüne ilişkin anlayışını grupları adına konuşan iki kişinin de erkek olduğu gözetildiğinde açıkça anlaşılmaktadır" dedi.

'SAYIN KOCASAKAL IRKÇISINIZ!'


Epözdemir, İstanbul Barosu mevcut başkanı Ümit Kocasakal'ın "Ben 1930'lu yıllara dönmek istiyorum. Şimdi de diyorum. Herkes biliyor ki ben ulusalcıyım, evet ben ulusalcıyım, ben değişemem buyum oy verseniz de buyum vermeseniz de buyum" ifadelerine karşılık ise "Sayın başkan siz 1930'lu yıllara dönmek istiyorsanız sadece ulusalcı değil aynı zamanda da ırkçısınız. Biz sizin bu yaklaşımınızdan dolayı baroyu yönetmek istiyoruz. Yani, siz değişime kapalısınız, bu anlayışın baroyu yönetmesi kabul edilemez. Bundan dolayı, baroyu biz yönetmek istiyoruz" diye cevap verdi.

Konuşmasına, Kobanê direnişine değinerek devam eden ve Rojava anayasasından kesitler okuyan Epözdemir, Kocasakal'ın Kobanê'ye hala "Ayn-El Arap" demesini de eleştirdi. Epözdemir şunları aktardı: "Sayın başkan 'Ayn El Arap'ın nasıl Kobanê olduğunu bilir misiniz? 'Ayn El Arap', Suriye'nin böl, parçala yönet ve asimilasyon politikalarıyla Kürtleri sürdüğü yerdir. Kürtleri birbirlerinden ayrı yaşamaya mahkum ettikleri yerdir. Kürtlerde tırnaklarıyla kaza kaza orayı Kobanê yapmışlardır. Sayın başkan, oranın adı Kobanê'dir Kobanê kalacaktır. Yine, mukayeseli hukuktan örnek vermek istiyorum sayın genel kurul üyeleri. Bakın elimde Rojava Anayasası var. Size bu anayasanın giriş kısmını okuyorum. Din, dil, ırk, inanç, mezhep ve cinsiyet ayrımının olmadığı, eşit ve ekolojik bir toplumda adalet, özgürlük ve demokrasinin tesisi için, demokratik toplum bileşenlerinin siyasi-ahlaki yapısıyla birlikte çoğulcu, özgün ve ortak yaşam değerlerine kavuşması için, kadın haklarına saygı ve çocuk ile kadınların haklarının kökleşmesi için, savunma, özsavunma, inançlara özgürlük ve saygı için, bizler demokratik özerk bölgelerin halkları; Kürtler, Araplar, Süryaniler, Türkmenler ve Çeçenler olarak bu sözleşmeyi kabul ediyoruz." (HABER MERKEZİ)


ANKARA'DA HAKAN CANDURAN KAZANDI

Ankara Barosu başkanlığını 3 bin 552 oyla Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Avukat Hakan Canduran kazandı.

Baroda seçim sonuçları şöyle:
Birlik Grubu adayı Avukat Bülent Yağmur: 796
Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Avukat Murat Yılmaz: 630
Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Avukat Hakan Canduran: 3552
Devrimci Demokrat Avukat Grubu adayı Avukat Medeni Ayhan: 120
Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Avukat Seyit Kıvanç Koç: 1072
DSA Taban Hareketi adayı Avukat Fatih Deniz Alaeddinoğlu: 3178
Sol Avukatlar Grubu adayı Bülent Turhan Gündüz: 167 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Vatandaş, sağlık için cebinden 14 milyar lira harcadı

SONRAKİ HABER

\'Adım atılmazsa yeni çatışmalar kaçınılmaz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...