08 Temmuz 2011 09:19

İsveç’te sosyal devleti sinsice kaldırma planı

İsveç’te yeni liberal politikaların hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla kamuoyunun aldatılmasına bir yenisi daha eklendi.Sosyal hakları kısıtlayan ve sosyal devleti ortadan kaldırmak için İsveç burjuvazisi ve onların politik sözcüleri her türlü yalan ve manipülasyona başvuruyorlar.2006 yılında İsveç&r

İsveç’te sosyal devleti sinsice kaldırma planı
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç’te yeni liberal politikaların hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla kamuoyunun aldatılmasına bir yenisi daha eklendi.

Sosyal hakları kısıtlayan ve sosyal devleti ortadan kaldırmak için İsveç burjuvazisi ve onların politik sözcüleri her türlü yalan ve manipülasyona başvuruyorlar.

2006 yılında İsveç’te seçimlerin ardından dört sağ partinin oluşturduğu koalisyon hükümeti ”çalışma hattı” olarak adlandırılan bir uygulamayı yürürlüğe koydu.

Hastaları ve işsizleri çalışmaya zorlamak amacını taşıyan uygulama hastalık ve işsizlik yasasından ödenti verilmesini katı kurallara bağlıyor.

Hükümet uygulamaya karşı gelişecek olası  tepkileri engellemek amacıyla orta sınıfı ve çalışanları ikna etmeye çalışıyor.
Bir çok kişinin ”hak etmediği halde hile yaparak yardım aldığı” ileri sürülerek sürdürülen yasal değişikliklere meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor.

Üstelik bu iddiaları ispatlamak amacıyla özel bir delegasyon bile oluşturuldu.

Oluşturulan delegasyon, 2007 yılında kapsamlı bir araştırma yapmadan kurumların her yıl 20 milyar kron yanlış ödeme yaptığını, 10 milyar kronun da hile yapanlara ödendiğini açıklayan delegasyon yasalarda değişiklik yapılmasını hızlandıracak beyanatlar da bulunmakta gecikmedi.

Hile yapanlara verilen cezaların artırıldığını belirten delegasyonun açıklamalarına muhalefet partileri ve kitle örgütleri ”haksız yere yardım alanları savunur konuma düşmekten korktukları” için karşılık veremez konuma düştü.

HÜKÜMET ABARTIYOR MEDYA YAYINLIYOR

Buna karşın devletin bir diğer kurumu olan Hesap İşleri Genel Müdürlüğü hastalık, işsizlik kasası ve sosyal yardımlarla ilgili delegasyonun yaptığı kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarının abartılı olduğunu vurguluyor.

Hesap İşleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan ayrı bir raporda uzmanlar, hükümetin yaygın bir şekilde sosyal yardımlarda hile yapıldığı iddiasının çok abartılı olduğunu, hile yapanlara ödenen miktarın da 10 milyar kron olmadığını, çok cüzi bir miktarda olduğunu açıkladılar. Hastalık sigortası memurları ödeme yaptıkları 20 bin kişiyi mercek altına aldılar. Bunlardan sadece % 5’ini oluşturulan 1100 kişi hile yaptıkları suçlaması ile polise bildirildi. Polis ve savcıların soruşturmalarının ardından bu kişilerin de ancak 200 kişisi hile yaptığı gerekçesiyle ceza aldı.

Yardım alanların hile yaptıklarının medyada geniş yer tutması sosyal hakların kısıtlanması ile ilgili burjuvazi cephesinde bir konsensüs olduğunu ortaya çıkarıyor.

Hesap İşleri Müdürlüğü’nün hazırladığı ve hükümet delegasyonunun raporunun aksini gösteren rapor ise medyada yer almadı. Konu üzerinde uzun araştırmalar yapan gazeteci Petter Larsson ile Doçent Björn Johnson ortak bir açıklama yaparak gerçekleri ters yüz eden hükümete sert eleştiriler yönelttiler.

Larsson ve Johnson hükümeti, orta sınıflar ile çalışan emekçileri alt tabakaları oluşturan işsizler, hastalar ve yoksullara karşı kışkırtmakla suçladılar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’daki ekonomik kriz intiharları artırıyor

SONRAKİ HABER

Baykal ile Kılıçdaroğlu bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...