18 Ekim 2014 08:03

'Hükümet demokrasiyi askıya aldı, karşı duracağız'

Kobanê ile dayanışma eylemleri sonrasında gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. HDP HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 'Hükümet demokrasiyi askıya' dedi ve buna karşı duracaklarını ifade etti.

\'Hükümet demokrasiyi askıya aldı, karşı duracağız\'
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kobanê ile dayanışma eylemleri sonrasında gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. HDP’li Meral Danış Beştaş, “Hükümetin demokrasiyi askıya” dedi. Beştaş, buna karşı duracaklarını ifade etti. 

Özellikle IŞİD’in saldırısının en yoğun olduğu 9 Ekim’de ülke genelinde çok sayıda kentte Kobanê ile dayanışma eylemleri yapıldı. Kobanê ile dayanışma eylemlerine polisin ve kimi yerlerde ırkçı grupların saldırısı yaşandı. İHD’nin 2 -12 ekim tarihlerini kapsayan raporuna göre; Urfa’da yaşamını yitiren Aynur Kudin’le birlikte yaşamını yitirenlerin sayısı 47 oldu. Gözaltına alınanların sayısı 1974 tutuklananların sayısı 323.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş gözaltı ve tutuklama furyasını gazetemize değerlendirdi. Beştaş, gözaltı ve tutuklamaların sürmesinden dolayı net bir rakam vermenin zor olduğunu söyledi. Gözaltı ve tutuklamaların yoğun olduğunu kaydeden Beştaş, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamalarıyla birlikte gözaltı ve tutuklamaların yaşandığını kaydetti. Beştaş, bunun da siyasal iktidarın yargıyla bitmez tükenmez müdahalesinin ciddi bir sorun olarak bir kez daha görüldüğünü kaydetti. Yapılmak istenen yasal değişikleri bunun örneği olarak gösteren Beştaş, yargıya talimatın ise bitmediğini ifade etti. Kobanê dayanışma eylemleri sırasında yaşanan can kayıplarına değinen Beştaş, hükümetin cinayetleri önleyecek bir beyanatının da olmadığını belirti. 

HÜKÜMET İHTİYACINA GÖRE HAREKET EDİYOR

Can kayıplarını sorumlularına dair durumun muğlak olduğunu da ifade eden Beştaş, bunun yerine sert söylemlerin kullanıldığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “kollarını keseriz”, son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Başlarına yıkarız” açıklamalarını da hatırlatan Beştaş, “Bu söylemlerde hükümetin demokrasi ve hukuku içselleştirmediğini ortaya koyuyor” dedi. Hükümetin güncel ihtiyacına göre yargıda düzenlemeler yaptığını belirten Beştaş, “Bunun için de hemen acil bir tartışma yapılıyor. Sonrasında paketlerle Meclise getirilerek yasal düzenlemeler yapılıyor” diye konuştu. 

Anayasa göre devletin demokratik eylemlerde objektif olması gerektiğini hatırlatan Beştaş, devletin vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak görevi olduğunu belirtti. En ufak toplumsal muhalefette polisin çok rahatlıkla gaz bombasıyla müdahale ettiğini de hatırlatan Beştaş, özellikle Kobanê için yapılan dayanışma eylemlerine yapılan ırkçı saldırılar karşısında polisin saldırıları önlemediğine dikkat çekti. Bunun da beraberinde soru işaretlerini getirdiğini belirten Beştaş, bu konuda açıklama beklediklerini kaydetti. Beştaş, şimdiye kadar Kobanê eylemlerine hem polisin yaptığı saldırı hem de ırkçı grupların yaptığı saldırıya ilişkin bir soruşturmanın dahi açılmadığına dikkat çekti .

‘HDP’Yİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR’

Hükümet yetkililerin hep birlikte sorumluğu HDP’ye yüklemek istediğini de ifade eden Beştaş, “Hükümette HDP’nin bu olayları ilgisi olmadığı, olmayacağını bilmektedir. Demokratik gösteri hakkı anayasal bir haktır” dedi. Hükümetin HDP’yi hedef almasının nedenini de Beştaş şöyle açıkladı: “HDP büyüyor. HDP politikaları Türkiye’nin her tarafından desteklenen karşılık buluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ciddi bir rakip olarak gördü HDP’yi. Şimdi bir şekilde küçük düşürmek istiyor. Ama kamuoyunun ve halkımızın bu oyuna gelmeyeceğine inanıyorum.”

Son paketi, demokrasiyi askıya alma paketi olarak tanımlayan Beştaş, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılık ilkesinin de son paketle askıya alınacağına vurgu yaptı. Parti olarak pakete karşı duracaklarını ifade eden Beştaş, kamuoyunun da buna karşı gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğini kaydetti. 

ÖNCEKİ HABER

Tak diye yasa, şak diye gözaltı

SONRAKİ HABER

Suruçlular seferber oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa