18 Ekim 2014 06:00

MEB’in duyarsızlığı tehlikeyi artırıyor

Bursa’da üzerine okulun demir kapısının düşmesi sonucu 3. sınıf öğrencisi S.Z’nin sol bacağı kırıldı. Okul kazalarının önlenmesine ilişkin 10 maddelik önerilerinin olduğunu belirten Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Onur Yılmaz, ancak Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hiçbir mali yükümlülüğü kabul etmediğini dile getirdi.

MEB’in duyarsızlığı tehlikeyi artırıyor
Paylaş

Bursa’da üzerine okulun demir kapısının düşmesi sonucu 3. sınıf öğrencisi S.Z’nin sol bacağı kırıldı. Okul kazalarının önlenmesine ilişkin 10 maddelik önerilerinin olduğunu belirten Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Onur Yılmaz, ancak Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hiçbir mali yükümlülüğü kabul etmediğini dile getirdi.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde Alanyurt İlkokulu bahçesinde öğretmenleri tarafından bahçede temizlik yapmaları istenen öğrencilerden 3. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki S.Z. bir anda üzerine devrilen demir kapının altında kaldı. Bacaklarının üzerindeki demir kapı kaldırılan S.Z’ye olay yerine gelen sağlık ekibi müdahale etti. Ambulansla İnegöl Devlet Hastanesine kaldırılan küçük öğrencinin sol bacağında kırık tespit edildi.

‘KAYNAK ARIYORUZ’

Konu hakkında gazetemize konuşan Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Onur Yılmaz, geçtiğimiz yıl aralık ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gündem Çocuk Derneği arasında okullarda fiziki güvenlik standartları protokolü hazırlandığını hatırlattı. MEB’in hiçbir mali yükümlülüğü kabul etmediğini söyleyen Yılmaz, “Biz kaynak arayışımızı sürdürüyoruz. Kaza da demek istemiyorum. Her olayı duyduğumuzda içimiz daha da sızlıyor. Elimizde formül var. Kaynak yaratmakta da çözüm bulunamayınca daha da üzülüyoruz” dedi.

UYARI LİSTESİ HAZIRLANDI

Okul ‘kazalarının’ genelde kapı düşmesi sonucu gerçekleştiğine dikkat çeken Yılmaz, geçen ay Bakanlıkta yapılan toplantıda 10 maddelik bir uyarı listesi hazırladıklarını dile getirdi. Yılmaz, acilen alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
* Okullardaki sürgülü demir kapıların özellikle ray kısımlarının, çıkma emniyetlerinin kontrol edilmesi, bakımlarının yapılması.
* Okulların açık ve kapalı spor alanlarındaki kale ve potaların montajlarının iyi yapılması kontrol edilmesi.
* Okulların çevrelerinde güvenlik amacıyla konan ama aslında anlamı olmayan sivri çubukların çocuklara zarar vermeyecek olması.
* Asansörlerin arızalı oldukları dönemde kapılarının kilitli tutulması.
* Okul bahçelerinde açık bırakılmış foseptik çukuru, kanalizasyon çukuru ya da elektrik kutularının bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa kapalı olması.
* Ya okulda ya da çevrede yapılan inşaatlardan kalma malzemelerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi.
* Okul bahçelerindeki istinat duvarlarında bir kayma ya da çatlak olup olmadığının kontrol edilmesi.
* Okul çatılarında kırılmış ya da serbest kiremit bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi.

Yılmaz, sıralanan bu önlemlerin alınması takdirde bu olayların ciddi şekilde azalacağını söyledi. “Bu konuda devletten kaynak bulma konusunda umudumuz çok zayıf” diyen Yılmaz, maddi olarak destek olmak isteyenlerin dernekle irtibata geçmesini istedi.

EFE İLE GÜNDEM OLDU

Ookul kazaları denince akla gelen ilk isimlerden biri Efe Boz. Maltepe’deki Adatepe İlköğretim Okulu ana sınıfı öğrencisi 2010 yılında okul tuvaletindeki lavabonun kırılarak boynunu kesmesi sonucu ağır yaralandı. Efe yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Trabzon’da ise 2012  yılında bir okulun bahçesinde oyun oynarken üzerine demir kapı düşen 5 yaşındaki R.D ağır yaralandı. Trabzon’da son 7 yıl içinde buna benzer 5 olay daha yaşanmıştı. 2’si ne yazık ki ölümle sonuçlandı.

Bursa’nın İnegöl ilçesindeki olay ise henüz geçen ay meydana geldi. İshakpaşa İlkokulu bünyesinde bulunan ana sınıfında meydana gelen olayda, üzerine kalorifer peteği düşen 5 yaşındaki A.İ. yaralandı. Çocuğun sağ bacağında kırıklar oluştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’nın demokrasiyle imtihanı

SONRAKİ HABER

24 köy suyunu altın madenine verdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...