17 Ekim 2014 18:23

Dağlarca 100 yaşında

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 100. doğum günü olması sebebiyle Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi iş birliğiyle Caddebostan Kültür Merkezinde “Türkçem Benim Ses Bayrağım- Dağlarca 100 Yaşında” sergisi düzenleniyor.

Dağlarca 100 yaşında
Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 100. doğum günü olması sebebiyle Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi iş birliğiyle Caddebostan Kültür Merkezinde “Türkçem Benim Ses Bayrağım- Dağlarca 100 Yaşında”  sergisi düzenleniyor. Dağlarca’nın doğum günü tarihi olan sergide şaire ait kitaplar, mektuplar, gazete ve aldığı ödüller ile dostları ve yaptığı yolculuklardan fotoğraflar yer alıyor. Serginin Küratörü Veysel Uğurlu Dağlarca’yı, anlattı.

Dağlarca şiire çok meraklı, her akşam şiir okuyor ve şair “Okuma yazmayı şiirde öğrendim.” diyor. Babası alay komutanı ve aynı zamanda kaymakam olduğu için de Dağlarca’nın asker olmasını istiyor. Uğurlu, bu anıyla kısa bir anekdot paylaşıyor; Dağlarca ortaokulu bitirip babasının karşısına çıkıyor, küçük bir Kur’an’ı var, onu öpüp diyor ki “Baba ben asker olmayacağım”, babası da sonraki gün Kur’an’ı 3 kere öpüp “Hayır asker olacaksın” diyor, devamında “Tamam ben asker olacağım ama ben asker olsam da ozan olacağım.” diyerek şiire başlangıç hikayesini anlatıyor.

DAĞLARCA’NIN KARŞI DUVAR’I

Dağlarca, 1950’ye kadar askerliğini yaptıktan sonra askerliği boyunca ilk kitabı olan Havaya Çizilen Dünya’yı biriktirdiği paralarla kendisi bastırıyor. Bu onda inanılmaz duygular yaratıyor, sonra başyapıtlarından biri olan Çocuk ve Allah kitabını çıkarıyor. Çocuk ve Allah’ın o dönemde yarattığı bir sansasyon oluyor. Bu arada devlet kurumunda memur olarak çalışmaya başlıyor, bir süre sonra oradan ayrılarak Kitap Kitabevi’ni kuruyor, kitabevinden çıkardığı kitaplarını, şiirlerini basarken aynı zamanda vitrinlerin camlarına şiirler asıyor. Bu astığı şiirlere “Karşı Duvar” deniyor ve bu şiirleri ve sergileniş biçimini insanlar gün geçtikçe merak ediyor; sergilenen şiirlerin her gün değiştirilmesinden dolayı şiirleri kaçıranlar oluyor. Her 12 şiir duvarda yayınlandığında bunları kitap haline getiriyor.

YAŞAYAN BÜYÜK ŞAİRLERDEN BİRİ

Dağlarca’yı farklı ülkelerde yapılan şiir etkinliklerine de değinen Uğurlu, Dağlarca’nın  1967’de ilk büyük ödülü olan ABD Uluslararası Şiir Forumunun onu Türkiye’nin en büyük şairi seçmesini hatırlatıyor. 1969’da Puşkin’in doğumunun 170. yılında Rusya’ya davet edildiğini, orada Puşkin’in, Çehov’un, Nâzım’ın, Gogol’un ‘Deli Petro’nun mezarlarını ziyaret ettiğini anlatıyor.

Sergi 14 Kasım’a kadar Caddebostan Kültür Merkezinde ziyaretçilerini bekliyor.













 

ÖNCEKİ HABER

Burhan Felek Ödülü Üstün Akmen’e

SONRAKİ HABER

Samsun\'da termik santrale karşı mücadele toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...