17 Ekim 2014 16:37

İzmir Barosu: Özel yargılama usülleri geri getiriliyor

İzmir Barosu, 14 Ekim’de AKP’li iki milletvekilinin Meclis’e sunduğu kanun teklifi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

İzmir Barosu: Özel yargılama usülleri geri getiriliyor
Paylaş

İzmir Barosu, 14 Ekim’de AKP’li iki milletvekilinin Meclis’e sunduğu kanun teklifi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, Anayasa’da kuvvetler ayrılığı sistemi bulunduğunu hatırlatarak, söz konusu teklifin Cumhurbaşkanı’nın açıklaması ile meclis gündemine geldiğini belirterek, “Bu durum, esasen Cumhurbaşkanının Anayasa’ya bağlılık yeminine aykırıdır” dedi.

Getirilmek istenen yeni hükümlerin özellikle bazı hak ve özgürlükleri yargılama soruşturma sürecinde kısıtlayan nitelikte olduğunu belirten Demir, “17 Aralık’tan sonra Hükümet tasarısı olarak gelen yasa tasarısı ile CMK 250 ve TMK 10. maddeye göre kurulan özel yetkili ve görevli mahkemeler kaldırılmıştı. Bu süre içinde avukatlar iddianamenin hazırlık aşamasında dosyaları görebiliyordu. Yedi ay sonra şimdi tekrar avukatın dosyaya ulaşmasının engellenmesi yönünde teklif gündeme geldi. Avukatın soruşturma aşamasında delillere ulaşmasının engellenmesi savunma yapmasının engellenmesidir, hukuken kabul edilemez” dedi.

Kanun teklifinin sunulmasına ilişkin gerekçelerin gerçek gerekçeler olmadığını ifade eden Demir, “Teklifin ortaya çıkmasının ana kaynağı, ‘paralel yapı’ olarak gösterilmekle birlikte iktidarın bir bütün olarak muhaliflere yönelik tasfiye çabasının bir ürünü olmasıdır” dedi. Özgürlükleri, temel hakları, kişi haklarını, güvenliğini savunuyor gibi görünen iktidar mensuplarının gerçekte böyle bir niyetlerinin olmadığını ifade den Demir, “Kendilerine yönelmeyecek özel soruşturma usüllerinin artık başkaları için tekrar gündeme gelmesini istemektedirler” dedi.

Yapılan çalışmaların önümüzdeki süreç itibariyle planlanan bazı operasyonların yasal zeminini oluşturmaya yönelik olduğunu ifade eden Demir, “Özel bir takım ihtiyaçlara beklentilere projelere yönelik olarak yasa çıkarılması şeklindeki iktidar pratiği artık ortadan kaldırılmalıdır. Çuvala dönen torba yasalar üzerinden ve her geçen gün iktidarın ihtiyaçlarına göre bölük pörçük değiştirilmesi şeklindeki yasama faaliyetine bir son verilmesi gerekiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşları ve ailesi Ağırnaslı\'yı andı

SONRAKİ HABER

Su kuyusunda gaz çıkınca bütün tarlaları kurudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...