17 Ekim 2014 15:20

'Yeni yargı paketi muhaliflere karşı devreye sokulacak'

Yeni Yargı Paketi'yle ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hükümetin düzenlemeyi muhaliflere karşı devreye sokacağına dikkat çekerek, "Başarması halinde oluşacak yeni rejimin adı şüphesiz artık demokrasi olmayacaktır" açıklamasında bulundu.

\'Yeni yargı paketi muhaliflere karşı devreye sokulacak\'
Paylaş

Yeni Yargı Paketi'yle ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hükümetin düzenlemeyi muhaliflere karşı devreye sokacağına dikkat çekerek, "Başarması halinde oluşacak yeni rejimin adı şüphesiz artık demokrasi olmayacaktır" açıklamasında bulundu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Yeni Yargı Paketi'yle ilgili partilerinin hukuki ve siyasi değerlendirmelerini içeren bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada hükümetin, hâkim ve savcılara maaş artışı ve disiplin affı getiren yasa teklifini, bilinen hükümet etme biçimine ve yasama faaliyetine müdahalede bulunma geleneğine uygun olarak devleti, güvenlik ve polis devletine dönüştürecek hükümler ekleyip, yeni bir "torba yasa" olarak TBMM'ye sunduğunu belirtildi.

'DÜZENLEMELER OLAĞANÜSTÜ HAL YÖNTEMLERİNİ ARATACAK'


Beştaş açıklamasında, "Hükümet yetkililerinin askeri ve olağanüstü hal yönetimleri terminolojisinden esinlenen ve demokrasi dışı yönelimlerini açığa vuran 'dünyayı başlarına yıkma', 'polisin elini kolunu tutmama', 'sokakları vandallardan temizleme' gibi sloganlar eşliğinde sunulan paketin hukuk devleti ile hak ve özgürlüklerin korunması açısından önemli maddelerinde iki özellik hemen göze çarpıyor. Birincisi, bu düzenlemeyle insan hakları ve demokrasi mücadelesi ve kısmen iktidarın kendisine yönelik soruşturmalara karşı güvence arayışı sonucunda, özellikle Şubat 2014'te gerçekleştirilen bazı olumlu değişiklikler, geri adım atılarak eski haline getiriliyor. İkincisi ise pakete, sıkıyönetim ve olağanüstü hal yönetimlerini aratacak yeni düzenlemeler ekleniyor" ifadelerine yer verdi.

'POLİSİN YETKİSİNİN ARTMASI AĞIR İHLALLERİ ÇOĞALTACAK'

Yasa ile birlikte polisin kişinin yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda 'somut delilere dayalı kuvvetli şüphe'nin kaldırılarak, "makul şüphe" bulunması durumunda süphelinin üstü, eşyası, konutu veya iş yerinin aranabileceğini belirten Beştaş, polisin yetkisinin artırılmasının yargısız infazlara varan ağır ihlalleri ne denli çoğalttığını tecrübelerden görebildiklerini ifade etti.

'GÖSTERİ HAKKINI KULLANMA KRİMİNALİZE EDİLECEK'


Hükümetin düzenlemeyi muhaliflere karşı devreye sokacağına dikkat çeken Beştaş, hükümetin gösteri hakkının kullanılmasını kriminalize etmeyi amaçladığını belirterek, "Başarması halinde oluşacak yeni rejimin adı şüphesiz artık demokrasi olmayacaktır" ifadesinde bulundu.

'HÜKÜMET TÜRKİYE'Yİ DEMOKRATİK YÖRÜNGEDEN UZAKLAŞTIRIYOR'


Türkiye'nin, çoğunlukçu, otoriter ve baskıcı yönetimi ve gittikçe kötüleşen insan hakları karnesi nedeniyle iç ve dış kamuoyunda giderek artan canlı tartışmalara konu olduğuna vurgu yapan Beştaş, hükümetin Türkiye'yi demokratik yörüngeden hızla uzaklaştırdığına ilişkin kanaatin iç ve dış kamuoyunda her geçen gün daha fazla taraftar bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Yeni paketin yasalaşması durumunda, Türkiye, yaşam hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, adil yargılama hakkı dahil tüm temel hak ve özgürlüklerin özünden boşaltılarak askıya alındığı, keyfilik ve cezasızlığın hükmünü yürüttüğü yepyeni bir rejime uyanacaktır. Göze alınması durumunda ülkeyi büyük karışıklıklara sürükleyecek ve toplumun hak ve demokrasi bilinci karşısında sürdürülebilir olmayacak bu maceraya başlamadan son verilmesi ve hükümetin yargı paketini geri çekmesi hem kendisi hem de toplum ve ülke için en isabetli karar olacaktır." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Edebiyatçıların cümleleri bu kez Kobanê için

SONRAKİ HABER

Ege üniversitesinde ırkçı grup öğrencilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa