17 Ekim 2014 11:32

Gönüllü sağlıkçılar Kobanêliler için sağlık raporu hazırladı

Suruç'a yerleştirilen Kobanêliler için sağlık hizmeti veren SES ve TTB gönüllüleri, bir aylık çalışmalarını ve çözüm önerilerini raporlaştırdı. Raporda, tıbbi hizmetlerin organizasyonu ve oluşabilecek sorunların önüne geçmek için alınabilecek önlem ve tavsiyelere yer verildi.

Gönüllü sağlıkçılar Kobanêliler için sağlık raporu hazırladı
Paylaş

Suruç'a yerleştirilen Kobanêliler için sağlık hizmeti veren SES ve TTB gönüllüleri, bir aylık çalışmalarını ve çözüm önerilerini raporlaştırdı. Raporda, tıbbi hizmetlerin organizasyonu ve oluşabilecek sorunların önüne geçmek için alınabilecek önlem ve tavsiyelere yer verildi.

Kobanêlilerin yerleştiği Suruç'ta bir aydır sağlık hizmeti veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) gönüllüleri Deniz Mardin, Mehmet Kaya, Lokman Ezer ve Çağrı Demir, "Kobanêli sığınmacıların Suruç'taki yaşam alanlarının gözlem raporu" hazırladı. Suruç'ta yaşayan Kobanêlilerin yaşam alanlarının tıbbi hizmetlerin organizasyonu ve genel değerlendirmesinin yapılabilmesi amacıyla hazırlanan raporda, sağlık gönüllülerin, kamplar ve diğer yerleşim alanlarına ilişkin Suruç Belediyesi'nin kurmuş olduğu 3 çadır kentte sorumlularla görüşüldüğü belirtilerek, her çadır kentte gönüllülerin inisiyatifine bağlı farklı uygulamalar olduğu kaydedildi.

Raporda, sağlıkçı gözüyle tıbbi hizmetlerin organizasyonu ve genel anlamda oluşabilecek sorunların önüne geçmek için alınabilecek önlem ve tavsiyelere yer verildi. Çadır kentler arasında farklı organizasyon şekillerinin gözlemlendiği belirtilen raporda, ana başlıklar altında ihtiyaçlar belirtildi.

Raporda, Bulgur Fabrikası Çadır Kenti, Rojava Çadır Kenti, Kobanê Çadır Kenti, Avesta Düğün Salonu,Hacı Ahmet Taziye Evi, Remil Taziye Evi, Hesan-Hüseyin Denktaş Taziye Evi, Aydın Mahallesi Ulu Camii, Suruç Belediyesi Esnaf Kefalet Taziye Evi ve ambarlara yerleştirilen Kobanê'lilerin durumlarına ilişkin bilgi verildi.

Çadırkent ve Kobanêlilerin organizasyonu açısından koordinasyon merkezi kurulup, belirli zaman aralıklarıyla toplanılması gerektiği belirtilen raporda, komitelerin daha koordineli çalışmalarını sağlamak açısından komitelerin içerisinde konudan sorumlu Kobanêli sığınmacıların bulunması gerektiği belirtildi. Her hafta gelişme, gözlem ve ihtiyaçların raporlanması, sorunların giderilmesinde ve bilgi aktarımında yararlı olacağının altı çizilen raporda, AFAD belgesinin alınmasının önemine dikkat çekilerek, "AFAD belgesinin alınması her ne kadar kişilerin kalış süreleri belli olmasa da resmi kurumlara başvuruların gerekmesi durumunda öncelik yaratacaktır" denildi.

GÜVENLİK VE SU SORUNU ÇÖZÜMÜ


Mevcut çadır kentler çevre yolu üzerinde kurulduğundan, hanelerde yaşayanların trafik kazalarına maruz kalma riski olduğundan çadır girişlerinde gerekli güvenlik şartlarının sağlanması gerektiği kaydedilen raporda, çadır kentlerde hijyen sorununa karşılık olarak banyo ve tuvalet giderlerinin kanalizasyon sistemine bağlanması, banyolarda sıcak su sisteminin kurulması gerektiği, şebeke suyunun olmadığı yerlerde sığınmacıların su ihtiyacının giderilmesi için şebeke hattının çekilmesi gerektiği kaydedildi.

TIBBİ HİZMETLER VE ORGANİZASYON

Yaklaşan kışa işaret edilerek ihtiyaçların ivedilikle giderilmesi gerektiği belirtilen raporda, tıbbi organizasyona ilişkin öneriler şöyle sıralandı:

* Sığınmacılar arasında bulunan gebe-lohusa, 0- 5 yaş arası çocuklar, kronik hastalığı olanlar, bakıma muhtaç olanlar ve bulaşıcı hastalığı olanların bir an önce tespiti gerekmektedir.

* Bakıma muhtaç hastaların bakım evlerine nakli konusunda çalışma başlatılmalıdır.

* Barınma koşulları göz önünde bulundurularak tüberküloz, kızamık, polio vb. bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine karşı önlemler alınmalı ve bu konuda Toplum Sağlığı Merkezi ile koordineli çalışmalıdır.

* Bazı çocuklarda pedikulosis görüldüğü beyan edildiğinden salgın olma ihtimali göz önünde bulundurularak uygun şampuan temin edilmeli, duş şartlarının sağlanması, giysi ve çarşafların yıkanması sağlanmalıdır.

* 0-2 yaş grubunun tespit edilip mama, süt ve çocuk bezi takibinin düzenli yapılması, 2-7 yaş grubuna düzenli süt verilmesi önerilmektedir. Özel diyet gerektiren hastalıkların (Glutenenteropatisi, Fenilketonüri) tespit edilmesi ve gerekli gıda malzemelerinin temin edilmesi gerekmektedir.

* Şüpheli Tüberküloz vakalarının hastane ya da Verem Savaş Dispanserlerine yönlendirilmeleri ve tespit edilen Tüberküloz vakalarının DGT ile takibinin yapılması sağlanmalıdır.

* Damlacık yolu ile bulaşan hastalıkların tespiti durumunda uygun izolasyon şartları sağlanmalıdır.

* Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından bulaşıcı hastalık riskine karşı yapılan aşılama kayıtlarının alınarak, oluşturulacak kayıt sistemi yardımı ile aşısız bebek ve çocukların tespit edilerek aşılamalar tamamlanmalıdır.

* Rutin aşı takviminde yer alan tüm aşıların yapılabilmesi için Toplum Sağlığı Merkezleri ile koordineli çalışılmalı ve oluşturulacak kişisel kayıt formlarına işlenmelidir.

* Sığınmacılara yapılan poliklinik hizmetlerinde tespit edilen bulaşıcı hastalıkların sürveyans çalışmalarının yapılabilmesi için Toplum Sağlığı Merkezlerine bildirilmesi gerekmektedir.

*  0-12 ay arası çocuklara D vitamini ve demir profilaksisi yapılmalıdır.

* İnsülin, süt ve süt ürünleri vb. saklanması için ortak kullanılan uygun buzdolaplarının temini sağlanmalıdır.

* Suruç Belediye Garajına gelen yardım malzemelerinin kısa süre içerisinde ayrıştırılmasının sağlanması ve garaj içerisinde uygun bölümler oluşturulması önerilmektedir." (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gerçeği ensesinden vuramazsınız

SONRAKİ HABER

Erol Mintaş Kobanê için seyirciden destek istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...