17 Ekim 2014 06:00

‘Hak arayan herkes hedefte’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, polisin yetkilerini artırmayı hedefleyen Güvenlik Yasa Tasarısını “Türkiye’nin barış ihtiyacına körlükle yaklaşmak” diye niteledi.

‘Hak arayan herkes hedefte’
Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara


HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, polisin yetkilerini artırmayı hedefleyen Güvenlik Yasa Tasarısını “Türkiye’nin barış ihtiyacına körlükle yaklaşmak” diye niteledi.

Polisin yetkilerini arttıran tasarıyı gazetemize değerlendiren Tüzel, tasarının sadece Kürtlerin özgürlük mücadelesini değil, hak arayan herkesi hedefe koyduğunu söyledi. Bu açıdan TBMM’de görüşülmeye başlanan tasarıya ilişkin ortak tutum alınması gerektiğini ifade eden Tüzel, düzenlemenin barış arayan halkların demokrasi ve özgürlük arayışını yeniden sıkıntılı bir sürece sokmaya yönelik olduğunu kaydetti.

“Türkiye devleti ve AKP Hükümeti bütün yönetim süreçleri boyunca ‘ileri demokrasi’ diye kullandıkları kavramın tam aksinde bir uygulama içerisinde” diyen Tüzel, hükümetin son on günde yaşanan toplumsal hareketlerden çıkarttığı sonucun olağanüstü hal ilan etmek, yüzlerce insanın tutuklanması ve Kobanê eylemlerine yönelik provokatif saldırıları barış isteyen güçlere fatura etmek olduğuna dikkat çekti.

‘DİKTA ANLAYIŞI KARŞIMIZA ÇIKARTILIYOR’

Trafik polislerinin bile “dur” ihtarına uymayan insanlara ateş açmasının Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ifade eden Tüzel, toplumsal olaylarda da silah kullanılıp, halkın üzerine ateş açıldığına vurgu yaptı. Tüzel, “Devletin memuru bu gücü iktidardan alarak keyfi bir şekilde demokratik gösterilere saldırabiliyor. Türkiye’nin toplumun barış arayışı için buradan kendine bir görev çıkartması gerekirken, bir kez daha devletin zor aygıtı, emniyeti, askeri, silahlı güçleri toplumu terörize etmeye yönelik hareket ediyor. Hukuk katlediliyor, evrensel haklar ayaklar altına alınıyor. Bu bir dikta anlayışının karşımıza çıkartılmasıdır” dedi.

Demokratik toplumsal gösteri hakkının engellenmesi ve insanların zapturapt altına alınması çabasının ayağa kalkmış yığınların öfkesini durdurmayacağını dile getiren Tüzel, “Ne olacaktır? Daha büyük toplumsal kırılmalara, ayrışmalara sebep olacaktır. Yaşanacak olumsuzlukların vebali de  hükümete ait olacaktır” diye konuştu.

“Çözüm” diyen AKP’nin çözümün muhataplarıyla ortak iş yapma, onların iradesine saygı gösterme anlayışı içerisinde olmadığını da söyleyen Tüzel, gerçek bir çözüm ve barış için işçi ve emekçiler ile onların örgütlerinin bu gidişata müdahale etmesi gerektiği belirtti.

Yapılacak düzenlemenin hedefinin sadece Kürt halkı olmadığına da dikkat çeken Tüzel, “Bu yasalar yarın hak arayan üniversite hocasından sendikacısına, kadınlardan üretici köylülere, yani muhalefet eden herkese karşı kullanılabilecektir. Bunu böyle görüp karşısında ortak bir karşı tutumu, direnişi sergilememiz gerekiyor” çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Denetim, işyerinin açılışından başlar

SONRAKİ HABER

ABD: PYD ile ilk kez doğrudan temas kurduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...