17 Ekim 2014 06:00

Denetim, işyerinin açılışından başlar

Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri, işyerlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetiminin kuruluşundan başladığını bildirdi. Turgut Özal döneminde değiştirilen düzenlemeyle, işyeri açılışında müfettiş denetimi zorunluluğunun kaldırıldığını hatırlatan Özveri, etkin denetimin sendikal örgütlülüğün önünün açılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Denetim, işyerinin açılışından başlar
Paylaş

Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri, işyerlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetiminin kuruluşundan başladığını bildirdi. Turgut Özal döneminde değiştirilen düzenlemeyle, işyeri açılışında müfettiş denetimi zorunluluğunun kaldırıldığını hatırlatan Özveri, etkin denetimin sendikal örgütlülüğün önünün açılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Faruk Çelik’in bütün işyerlerinin denetiminin mümkün olmadığı yönündeki açıklamalarını gazetemize değerlendiren Özveri, Çelik’in benzer bir açıklamayı Torun Center’da 10 işçinin ölümünün ardından “Asansör sensörünün takılıp takılmadığını nasıl denetleyeyim” demeye getiren sözleriyle yaptığını hatırlattı.

ÖRGÜTLENME OLMADAN DENETİM OLMAZ

Çelik’in Yol-İş Sendikası ile inşaat işverenlerinin ortak düzenlediği sempozyumda ise tüm bunların tersi bir açıklama yaptığını aktaran Özveri, “Orada bakan ‘Etkili bir denetim sendikal örgütlenmenin yaygınlaştırılmasıyla olur’ diyordu. Ne kadar etkili denetim yapacaklarını söylerlerse söylesinler, istihdamın yüzde 90’ı küçük işyerleri adı altında örgütlenmenin dışında tutuluyor. Kalanın da ancak yüzde 3’ü, yani sadece 600 bin işçi TİS kapsamında. 13 milyon işçi ise örgütsüz. Böyle bir yapıda etkin denetim olmaz. Örgütlenmenin önünü açmadan bunu sağlamak da mümkün değil” diye konuştu.

BAKKAL DÜKKANI AÇAR GİBİ...

Özveri, daha önceki 1475 sayılı İş Kanunu’nda bir işyeri açılmadan önce işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığının müfettişler tarafından yerinde denetlendiği, olumlu rapor alınmadan işyerinin açılamadığını hatırlattı. Dünya Bankasının işyeri açmanın kolaylaştırılması yönündeki telkini sonrası, Eski Başbakan Turgut Özal’ın yasada değişiklik yaparak işyeri açılmasında müfettiş raporu yerine “Gerekli önlemleri aldım” diyen işveren bildiriminin yeterli kabul edildiğini hatırlatan Özveri, “Bu düzenleme sonucunda önüne gelen herkes bakkal dükkanı açar gibi işyeri açtı. 4857 sayılı İş Kanunu’na da Özal’ın değiştirdiği gibi geçti. CHP Milletvekili  Oğuz Oyan’ın müfettiş raporu zorunluluğu getirilsin önerisi ise reddedildi. İşte bu düzenlemeler sonucu Davutpaşa’yı, OSTİM-İvedik’i yaşadık. Sonradan buna alt işverenliği de eklediler” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE NASIL?

Bakan Çelik’in “Gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır” sözlerine de yanıt veren Özveri, şöyle devam etti: “Örneğin ABD’de bağımsız kurullar vardır. Bunlar işyerinin uygun olup olmadığını denetler, buna göre ruhsat verilir. Uygun değilse alamaz. Fransa’da uzman kadrolar bağımsız özerk yapılanması vardır. İşverenden bağımsız güvenceleri sağlanmıştır. İşyeri açılması sırasında başlar sürgit devam eder. Oradaki örgütlenme de bizimle mukayese edilemez. Örneğin ABD’de sendikanın olmadığı yerde bile sendikacının gidip işyerinin iş sağlığına uygun olup olmadığını denetleme, işçiyle temas etme hakkı vardır. Bu engellenirse federal bir suçtur.” (İstanbul/EVRENSEL)


İŞÇİYE KAPI DUVAR

ÇAalışma Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin can verdiği Soma katliamında da Torun Center’da 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde de ortada görünmemişti. Bu nedenle çok eleştirilen çelik, sendikalaşma nedeniyle yaşanan işçi kıyımlarında da işçilerin sorunun çözümüne yönelik hiçbir talebini karşılamadı. Çelik, işten atıldıktan sonra kendilerine iş verilmesi talebiyle direnişe geçen Van İŞKUR da “Size iş verirsek herkes ister” yanıtını vermişti. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ve kiralık işçilik gibi patronların talepleri ise hemen hükümet programına alındı.


FARUK ÇELİK NE DEDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu dile getirdi. Çelik, “Bu rakam sadece 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıran işyerlerini kapsamaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kapsam genişlemiş ve buna bağlı olarak işyeri sayısı daha da artmıştır. Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır” dedi. Bakanlığının iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı ve güvenli işyeri ortamının sağlanması çabalarını daha etkili hale getirebilmek için sosyal tarafların da etkin katılımını sağlayacak teftiş programlarını yürüttüğünü ileri süren Çelik, “Yer altı ve yer üstü maden işyerleri, yapı işyerleri, kimyasal ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, gübre imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanmasına yönelik ve büyük endüstriyel kazaların kontrolüne ilişkin programlı teftişler yapılmaktadır” iddiasında bulundu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere ‘90’lı yıllar’ baskısı...

SONRAKİ HABER

‘Hak arayan herkes hedefte’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa