17 Ekim 2014 06:00

‘Halkların barışı için bir şans’

n İso, Suruç’ta sorularımızı yanıtladı. Kobanê’deki evi IŞİD tarafından yıkılan, ailesinin bir kısmı sınırın öte tarafında kalan İso, IŞİD ne yaparsa yapsın dünyanın izlediği Kobanê’de Kürtlerin kazandığını düşünüyor. Türkiye halkları arasında kışkırtılan düşmanlığın sona ermesi için ise Kobanê direnişinin bir şans olabileceğini söylüyor.

‘Halkların barışı için bir şans’
Paylaş

Zeliş IRMAK
Suruç

Kobanêli Gazeteci Barzan İso, Suruç’ta sorularımızı yanıtladı. Kobanê’deki evi IŞİD tarafından yıkılan, ailesinin bir kısmı sınırın öte tarafında kalan İso, IŞİD ne yaparsa yapsın dünyanın izlediği Kobanê’de Kürtlerin kazandığını düşünüyor. Türkiye halkları arasında kışkırtılan düşmanlığın sona ermesi için ise Kobanê direnişinin bir şans olabileceğini söylüyor.

Kobanê’de bir katliam yaşanıyor. Siz de Kobanêlisiniz. Öncelikle duygularınızı öğrenmek istiyorum.
Katliamdan daha ziyade bir soykırım oldu Kobanê’de. 396 köy vardı. Bu köylerde hiç insan kalmadı hepsi göç ettirildi veya IŞİD gelmeden çekildiler. Çünkü Şengal’in tekrarlanmasından korkuyorlardı. Ancak insanlar yerinden edildi, Suruç’ta da görüyorsunuz binlerce insan hâlâ caddelerde, meydanlarda, camilerde ve parklarda yatıyorlar. Bu kendi başına bir soykırımdır. Duygular konusuna gelince, beni en çok etkileyen an babamı Kobanê’den çıkmak için ikna etmeye çalıştığım andı. Çünkü her zaman buna karşıydım ancak babamla annemin oradan çıkmasını istiyordum, o tehlikenin içinde kalamazlardı. O an ağladım… Dedemin evini patlatmışlar, bizim evimizi yakmışlar. İnsanların her şeyini talan ettiler.

Bugün açısından Kobanê’deki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? YPG’nin konumu nedir? IŞİD’i yenebilecek güçte mi?
IŞİD’in tek bir cihatçısı bile Kobanê’de kaldığı sürece YPG kazanmamış anlamına gelir. Tek bir YPG’li hayatta olduğu sürece , Kobanê’den silah sesleri duyduğunuz sürece Kobanê düşmemiş demektir. Kobanê bir dönüm noktası. Özellikle IŞİD için hayati öneme sahip. Dünya basının gözü Kobanê’de dünya siyasetçileri Kobanê konuşuyor. IŞİD Kobanê’de kaybederse bir çöküş süreci başlar. Mesela Carablus’tan Tel Abyat’a kadar artık IŞİD’e karşı saldırılar başlar. Bunun için IŞİD tüm gücünü Kobanê etrafında topladı ve var olan gücünü kullanan taraf IŞİD’dir.

Koalisyon uçaklar ile zaman zaman bombalıyor. Koalisyon gerçekten IŞİD’i vuruyor mu?
Gerçekten IŞİD’i vuruyorlar ama ne kadar zarar verdiğini bilmiyoruz. Mesela Tel Abyat yakınlarında bir beldede IŞİD’e destek giderken uçaklar o desteği bombaladı. Altı araba ile destek geliyordu. Onları engelledi. Carablus tarafından bir tank IŞİD’e geliyordu. O tank da imha edildi. YPG’den de koalisyonla görüşen bazı kişiler koordinatları veriyorlar. Koalisyon da bazen o koordinatlara göre hareket ediyor. En azından son hafta da bu olan bir şey.

Türkiye’nin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, YPG’ye yapılan her türlü yardıma karşı çıkıyor. Bazı yaralılar da MİT tarafından kaçırıldı veya alındı. Bunlar artık bir sır değil. İsimler biliniyor. Türkiye şundan korkuyor; Kobanê kalırsa Demokratik Özerklik Projesi kazanmış olur, böyle olursa Türkiye Hükümeti kaybedeceğini düşünüyor. Böyle klasik milliyetçi bir algı var.
Şunu açık ve net söyleyeyim IŞİD kazanmayacak, orası kesin. Artık Kobanê düşse veya düşmese bile Kürt hareketi, Kürtler kazandı. Kobanê, Kürt sorununu Rojava sorunu uluslararası sorun haline getirdi. Tüm dünya Kobanê’yi konuşuyor. Herkes Türkiye’nin IŞİD’e nasıl sahip çıktığını görüyor.

Kobanê’de sivil halk kaldı mı?
Kobanê’de hâlâ sayıları iki binle, iki bin beş yüz arası düşündüğümüz sivil halk var. Mürşitpınar’da mayınlı alanda Kobanê’ye geri dönmeyi bekleyen insanlar var. Türkiye’ye gelmek istemiyorlar. Onlar arasında benim bir dayım var, kardeşim var, iki amcam var. Orada bekliyorlar. Basın bunu sivil kalmadı diye veriyor ve bu soykırımı meşrulaştırmaktır.
Medya sanki burası çok uzakmış gibi göstermeye çalışıyor. Zaten yaptıkları haberler kırıcı haberler. Klasik milliyetçi siyaseti meşrulaştıracak haberleri arıyorlar, bulamadıkları için uyduruyorlar.

Batıdan gelen ve sınırda insan zinciri oluşturan halkın dayanışması yeterli mi sizce?
İnsan zinciri çok önemli. Bir çok şeyi engellediler. IŞİD’in Kobanê merkezine nasıl girdiğini ve jandarmanın IŞİD’e nasıl yardım ettiğini gördük. Eğer o insan zincirleri olmasaydı bunları göremezdik. Eminim ki insanlar yapabildiklerini yapıyorlar. Koridorların açılması için de mücadele ediyorlar.
Bizim orada bir atasözü var, ‘Fakir ağaca çıkarsa en fazla terliklerini bırakır’. İşte durum bu. Bazılarının kaybedecek çok şeyi var. Rojava ve Kobanê buradaki halklar için bir şans. Sahip çıkmaları gerekir. Belki de Türklerle birbirimizi kabul etmiyoruz hâlâ. Belki de bir çoğu insanın bilinçaltında milliyetçilik vardır ama karşımızda tüm bunları aşan bir düşman var. her şeyi geride bırakıp bu vahşi örgüte karşı savaşmalıyız. Buradaki tüm halkların barış içinde yaşaması için Kobanê büyük bir şans. Bunun için kardeşlik koridorları insanlık koridorları açılması çok önemli.

ÖNCEKİ HABER

Parça gösterilecek tamamı halledilecek

SONRAKİ HABER

Meksika’da öğrenci katliamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...