16 Ekim 2014 18:26

Petrol fiyatları 4 yılın en düşüğünde

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünde (OPEC) arzı kısma yönünde bir adım atılmayacağına ilişkin işaretlerle inişe geçen petrol fiyatları dört yılın en düşük düzeyine geriledi.

Petrol fiyatları 4 yılın en düşüğünde
Paylaş

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünde (OPEC) arzı kısma yönünde bir adım atılmayacağına ilişkin işaretlerle inişe geçen petrol fiyatları dört yılın en düşük düzeyine geriledi.

Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent ham petrolünün varil fiyatı 83 doların da altına gerileyerek yaklaşık dört yılın en düşük düzeyine indi.
Brent petrolünün varil fiyatı 1 dolara yakın gerileme ile 82.98 dolara inerken, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 1.15 dolar gerileme ile 80.84 dolara düştü. Brent petrolünün varil fiyatı 22 Kasım 2010 tarihinde 82.34 dolardan işlem görmüştü.

Petrol fiyatının yönünü aşağıya çevirmesinde, Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) petrolde talep artış tahminini aşağı çekmesine rağmen, Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran gibi OPEC’in en büyük üreticilerin üretimin kısılmayacağına işaret eden açıklamaları da fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

AŞIRI UCUZLAYABİLİR

DHA’nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Ateşan Aybars, jeopolitik türbülanslarda petrol fiyatlarının fırladığını ancak uluslararası piyasalardaki toparlanma endişesiyle değer kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Petrol stokları çok yüksek; ama, OPEC meselesinde Suudi Arabistan vanaları kısacak tek ülke ancak bunu yapması mümkün değil. Iran ve Irak fiyatları geri çekti. Suudi Arabistan için 90 doların altın fiyat hayli yorucu ve petrol fiyatlarında düşüş süreci devam ediyor. Şu an için petrol fiyatlarının aşırı ucuz hale geleceğine şahit olabiliriz. Bu yıl Batı Teksas türü ham petrolü (WTI) 100 dolar üzerinde, Brent petrolü ise 105 doların üzerinde görmek mümkün değil. Petrol fiyatları şu ana kadar yapması gerekeni yaptı, şimdi daha düşük seviyelerde denge arayacak.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Savcı meşru müdafaaya 60 yıl hapis istedi

SONRAKİ HABER

Yalova’da tersanede iş cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...