16 Ekim 2014 18:00

‘Güreş'in ardından Allah rahmet eylesin demiyoruz’

Şırnak’ın Kuşkonar (Gîver) ve Koçağılı (Bêsuké) köylerine 26 Mart 1994’te savaş uçaklarıyla yapılan bombardımanda yakınlarını kaybedenler, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in yargılanmadan ölmesine tepki gösterdi, “En azından yaşayan sorumlular yargılansın” dedi.

‘Güreş\'in ardından Allah rahmet  eylesin demiyoruz’
Paylaş

Şırnak’ın Kuşkonar (Gîver) ve Koçağılı (Bêsuké) köylerine 26 Mart 1994’te savaş uçaklarıyla yapılan bombardımanda yakınlarını kaybedenler, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in yargılanmadan ölmesine tepki gösterdi, “En azından yaşayan sorumlular yargılansın” dedi.

Şırnak’ın Kuşkonar (Gîver) ve Koçağılı (Bêsuké) köyleri, 26 Mart 1994 günü öğlen saatlerinde iki Türk F-16 savaş uçağı tarafından bombalanması sonucu aralarında kadın ve çocukların olduğu 38 kişi yaşamını yitirmişti. Yaşamını yitirenlerin yakınları, katliamın emrini veren Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in yargılanmadan yaşamını yitirdiğini söyledi. Aileler hâlâ hayatta olan dönemin başbakanı Tansu Çiller başta olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını istedi.

Yaşanan bombardımanda annesi ve kız kardeşini yitiren Koçağlı köyünden İbrahim Kıraç, “Evlerimiz yıkıldı, yakıldı. İnsanlarımız katledildi, hayvanlarımız talan edildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş ve o dönemin başbakanı, cumhurbaşkanı, Şırnak valisi ve Şırnak’taki askeri yetkililerin hepsi sorumludur” dedi.

‘KATLİAM YAPANLAR KAHRAMAN İLAN EDİLDİ’

Dönemin yetkilileri tarafından  ‘Uçakların kayışı koptu da bombalar istemeyerek düştü’, ‘PKK uçakları bombaladı’ şeklinde yapılan açıklamaların doğru olduğuna inanmadıklarını belirten Kıraç, “Bu yalanlarla halkı kandırabileceklerini sandılar” dedi. Köyde yaşamını kaybedenlerden 8’inin akrabası olduğunu da belirten Kıraç şunları söyledi: “Çok acılar çektik. Zor günler yaşadık. Bize bu acıları yaşatanlar hâlâ yaşıyor ve keyifleri yerinde. Bugüne kadar kimseye bunun hesabı sorulmadı tam aksine bu katliamları gerçekleştirenler kahraman ilan edildi. Doğan Güreş öldü ama bunun hesabını kimse sormadı. Bizler ona hakkımızı helal etmiyoruz. Allah rahmet eylesin demiyoruz.”

‘YARALILARIMIZI HASTANEYE GÖTÜREMEDİK’

Gîver (Kuşkonar) köyünden Mehmet Yıldırım ise, köylerinin bombalandığı tarihte çocuk yaşta olduğunu ve köyün girişinde çobanlık yaptığını söyleyerek şöyle devam etti: “Baktım önce bir helikopter geldi köyü taradı ve ardından savaş uçakları gelip köye 4 füze attı. Köy mahşere döndü. Herkes şaşkına döndü. Köyümüz yerle bir edildi. 25 insanımız katledildi. Bunların arasında annem ve üç kardeşim de yer alıyordu.” Yaralıların hastaneye kaldırılmasının bile engellenmeye çalışıldığını aktaran Yıldırım, yaralı olan annesini hastaneye yetiştiremeden yolda kaybettiklerini belirterek “Şimdi biz bunu yapanları niye affedelim ya da hakkımızı helal edelim” diye sordu.

Yaşanan katliamı unutmayacaklarını dile getiren Yıldırım, “Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş öldü ve şimdi de yaptığı katliamları iyi bir şey yapmış gibi anlatıp kahramanlaştırıyorlar. Önce, yaptıkları katliamların hesabını sorsunlar. Şimdi sağ olanların da artık yaptıklarının hesabını vermesini istiyoruz. Katiller yargılansın, gerekli cezalar verilsin. Tek isteğimiz budur” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gaz bombalı saldırıda yaralanan Aynur Kudin hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Ethem’in ailesi hakim karşısına çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...