16 Ekim 2014 17:15

İki yanlış bir doğru etmez

Berkcan da, okulda yürütülen bu mücadelenin sadece kendi okulları için olmadığını, bizim gibi mağdur durumda olan birçok okulun olduğunu ve onlar için bir umut olduğumuzu ifade etti

İki yanlış bir doğru etmez
Paylaş

Dilan Mine UĞURLU
Pendik Alparslan
Anadolu Lisesi
İstanbul



Okullar açıldı; eğitim sistemine yönelik sıkıntılar, dertler de beraberinde geldi. Harikulade bir sınav olan TEOG yapacağını yaptı! Üstelik yalnızca 9. sınıf öğrencilerini değil, tüm lise öğrencilerini mağdur etmeyi başardı.

Ben Alparslan Anadolu Lisesi’nden bir öğrenciyim. Eğitim sistemi sağolsun mükemmelliyetini bizim okulumuzda da gösterdi. Bundan yaklaşık iki hafta önce; okulumuzun yeterli donanımı olmadığı halde lisemizde 300 kişilik bir öğrenci kontenjanı açıldı. Fakat yeni gelecek 300 genç beraberinde birçok sorunu da getirecekti. Okulumuzda yeterli sınıfın olmaması, okul bahçesinin ve kantininin mevcut öğrencilere bile zor yetmesi, tuvaletlerde yaşanacak hijyen sıkıntıları göz önünde bulundurulmadan kalkışılan bu iş, hepimizi endişeye sürükledi.
Başka bir haberle de okulun ikili sisteme geçtiğini yani sabahçı ve öğlenci olarak iki gruba ayrılma durumunun söz konusu olduğunu öğrendik. Fakat bu da bir çözüm yolu değildi ve bizi ikinci bir mağduriyete daha sokacaktı. Okulumuz anadolu lisesi olduğundan uzak yerlerden gelen genç sayısı çok fazlaydı. Okula giriş çıkış saatlerimiz bizler için büyük sıkıntıları beraberinde getirecekti. Alparslan Anadolu Lisesi öğrencileri olarak yaşanan bu olaylarla eğitim sisteminin çürümüşlüğüne bir kez daha şahit olduk.

BİR KEZ DAHA ŞAHİT OLDUK

Bizler gençlik olarak bilime, felsefeye kafa yoracağımıza, bunlar üzerinden tartışmalar yürüteceğimize, gelecek kaygısı yaşamaktan başka bir şey yapamaz olduk. Fakat tüm bu olaylar yaşanırken elimiz kolumuz bağlı oturmak istemedik. Olayın başlangıcında okulumuzdaki öğrenciler; “180 puanlık öğrencilerin bizim okulumuzda ne işi var?​” ya da “Bizim yıllarca çalışıp kazandığımız anadolu lisesine onlar nasıl gelirler?​” gibi tepkiler vermeye başladılar. Fakat esas problem bu değildi.

Sonuç olarak  bilimsellikten uzak olan bu eğitim sistemi sınavdan kaç puan almışsak alalım bizleri seviyelere ayıramaz. Okulumuzda yaşadığımız bu mağduriyet yalnızca mevcut öğrencilerin değil, yeni gelecek olan arkadaşlarımızın da problemi haline gelmişti aslında. Bu durumda bizler Alparslan Anadolu Lisesi öğrencileri olarak onları dışlamak yerine mücadeleye davet etmeli, onların hakkını da savunmalıydık.

ÖĞRETMENLERİMİZLE BİRLİKTE...

Tüm bunların doğrultusunda okulda yürüteceğimiz çalışmayı olması gereken yöne eğrilttik. Elimizden geldiğince okuldaki gençlere bu tarz tepkilerin doğru olmadığını açıkladık. Ardından liseliler olarak bir araya geldik. Okulumuzda, öğretmenlerin de desteği ile ikili sisteme karşı bir mücadele yürütmeye başladık. Birlikte hareket ederek tüm öğrencilerden ikili eğitim sistemini istemediğimize ve açılan 300 kişilik kontenjanın hem okulun mevcut öğrencileri hem de yeni gelecek olan arkadaşlarımız için büyük sıkıntılara yol açacağına dair yüzlerce dilekçe topladık. Ders esnasında tüm sınıfları tek tek dolaştık. Öğretmenlerin ve öğrencilerin birlikte yürüttüğü çalışma ile okulumuzu hem ikili sistemden kurtardık hem de okulumuzun kapasitesini aşacak sayıda öğrencinin gelmesini engellemiş olduk.


YAŞANANLAR MOTİVASYONUMUZU DÜŞÜRÜYOR

Olayların ardından birkaç öğrenci bir araya gelip yaşanılanlar hakkında bir tartışma yürüttük. Ben bu sistemin bizlere gelecek kaygısı yaşattığını, nasıl bir eğitim alacağımızı değil acaba hangi okula yerleşeceğim, okula nasıl gidip geleceğim sorularını kafamıza sokuşturduğunu söyledim. Dilay, mağduriyeti başka bir mağduriyet yaratarak kapatmaya çalıştıklarından bahsetti. Geleceğimizin sınavlarla belirlenmesi ve bu sınavlarda da ardı arkası kesilmeyen skandallar yaşanması bizleri daha lise hatta ortaokul sıralarında gelecek kaygısı içine sürüklediğini vurguladı. Sonra Muhlise aldı sözü. Eğitim sisteminin giderek çıkmaza girdiğinden bahsetti. Tam büyük bir hevesle yeni eğitim-öğretim yılına başlamışken yine bir olay çıktığını, bu yaşananların bizlerin de motivasyonunu düşürdüğünü belirtti. Neyseki bizim okulumuzda öğretmenleri de arkamıza alarak bir başarı elde ettik diyerek bitirdi sözlerini. Berkcan da, okulda yürütülen bu mücadelenin sadece kendi okulları için olmadığını, bizim gibi mağdur durumda olan birçok okulun olduğunu ve onlar için bir umut olduğumuzu ifade etti. Kapitalizm duygularına kapılmış bu eğitim sistemini kırmamız, bu sorunu Alparslan Anadolu Lisesi’nin sorunu olmaktan çıkarmamız ve tüm liseliler olarak mücadele etmemiz gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

40 Kobanêli daha sınır dışı edildi

SONRAKİ HABER

Ölmeden özgürlük istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...