16 Ekim 2014 17:08

Birlikte daha güçlüyüz

Kurduğumuz Dersim Lise Dayanışması ile bizler birleşiyoruz ve artık eskisinden çok daha güçlüyüz. Sesimiz daha gür çıkıyor ve bizler kendi taleplerimizi özgürce haykırabiliyoruz

Birlikte daha güçlüyüz
Paylaş

Hüseyin ZENGİN
Dersim


TEOG sistemi adı altında öğrencilerin aldıkları puanlarla hiçbir alakası olmayan imam hatip ve meslek liselerine yerleştirildikleri, daha dinin ne olduğunu tam olarak kavrayamamış yaşta olan çocukların başlarına türban bağlanarak okula gönderildikleri, okullarda zorunlu din derslerinin dayatılmaya devam edildiği, öğrencilerin yarış atları olarak görülüp bu bozuk sistemin adaletsiz sınavlarında yarıştırıldıkları bir eziyet yılımız daha hareketli ve sıkıntılı bir dönemle başladı, devam ediyor. Bizler de bu çarkın içinde bize düşenin örgütlenip daha güçlü adımlarla yürümek olduğunu bilerek Dersim Lise Dayanışması olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

‘%20’ İLE BAŞLADIK!

Biz geçen sene YGS-LYS sınav sorularının sadece %20 lik kısmının verilmesine tepkili olan birkaç genç olarak yola çıktık. Tepkiliydik çünkü %20’lik kısmın ne ifade ettiğini ve geri kalan %80’lik kısmın ne amaçla verilmediğini gayet iyi biliyorduk. İlk olarak “Parasız, Sınavsız, Bilimsel, Ana dilinde ve Demokratik Eğitim İstiyoruz!” adı altında bir imza kampanyası düzenleyip meclise gönderdik. Bu imza kampanyasını düzenlerken aslında herkesin de en az bizim kadar bir şeylere tepkili olduğunu gördük. Aslında hepimizin dertleri aynıydı, sorunlarımız ortaktı. Önümüzdeki en büyük engel bu sorunlar etrafında birleşemiyor olmamızdı. Bizler bu engeli aşmak için ilk adımı attık ve Dersim Lise Dayanışması sayesinde gördük ki, en geniş liseli kitlelerini kendi talepleri etrafında birleştirebiliyoruz.

EĞİTİM SİSTEMİNDEN DAHA FAZLASI

Ama bizim sorunlarımız sadece eğitim sisteminden ibaret değil. Bu yüzden ortak paydada buluşan liseliler olarak; kültürümüzün yozlaşmasına, dilimizin unutturulmasına, doğamızın katledilmesine, taşeron ve güvencesiz çalışma şartları ile emekçilerin katledilmesine ayrıca bir ateş çemberi gibi etrafımızı saran savaşlarla insanların evsiz bırakılmasına, öldürülmesine, tecavüz edilmesine ve binlerce çocuğun geleceksiz bırakılmasına duyarsız kalmamamız gerektiği ve sadece bizlerin değil insanım diyebilen hiçbir bireyin duyarsız kalmaması gerektiği kanısındaydık. Bizler Dersim Lise Dayanışması etrafında örgütlenerek kendi örgütümüzü kurduk ve başta eğitim sistemi olmak üzere her alandaki haksızlıklara, adaletsizliklere karşı mücadelemizi daha da büyüterek devam ettireceğiz.

Kurduğumuz Dersim Lise Dayanışması ile bizler birleşiyoruz ve artık eskisinden çok daha güçlüyüz. Sesimiz daha gür çıkıyor ve bizler kendi taleplerimizi özgürce haykırabiliyoruz. Bizler sistem tarafından geleceksizleştirilmeye mahkum edilmek istemiyoruz! Buradan sizlere çağrımız: Kendi liseli örgütlerinizi kurup onlar etrafında birleşin! Unutmayın ki hep birlikte daha güçlüyüz.


YALANLARIN BİNİ BİR PARA

Bizler dün de söylediğimiz gibi üstüne basa basa “Parasız, Sınavsız, Ana dilinde ve Demokratik Eğitim İstiyoruz!” diyoruz. Kimse bize dershanelere, yardımcı kaynaklara, özel derslere, özel okullara ihtiyaç duyulan eğitimin parasız olduğundan, Avrupa’da örneği olan sınavsız eğitimin imkansız olduğundan, giderek daha da ezberci ve gerici hale gelen eğitimin bilimsel olduğundan bahsetmemelidir. Haftanın üç günü staj görüp sadece iki gün ders gören, meslek lisesi öğrencileri ile sürekli yoğun bir şekilde ders gören fen lisesi öğrencilerinin aynı sınava girdiği sistemdeki adaletten de bahsetmemelidir. Bizler savaşın ortasında büyüyen ve sırf ana dilinde eğitim göremediğimiz için eğitim hayatına batıdaki bir öğrenciden çok daha geride başlayan, okulun ilk senelerini sırf Türkçe’yi öğrenmekle geçiren bir halkız.

ÖNCEKİ HABER

Bolu Beyi ne derse o olur

SONRAKİ HABER

Cevap istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...