16 Ekim 2014 13:35

Kobanêlilerin durumu UCM’ye taşınacak

Urfa Barosu, 9 gün Suruç'ta bekletildikten sonra sınır dışı edilen Kobanêli yurttaşlar ile sınır dışı edildikten sonra IŞİD saldırılarında yaralanan Xelil Mustafa için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuracak.

Kobanêlilerin durumu UCM’ye taşınacak
Paylaş

Urfa Barosu, 9 gün Suruç'ta bekletildikten sonra sınır dışı edilen Kobanêli yurttaşlar ile sınır dışı edildikten sonra IŞİD saldırılarında yaralanan Xelil Mustafa için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuracak.

Kobanê'de YPG/YPJ güçleri ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaların yoğunlaşması sonucu 5 Ekim gecesi Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suruç’a göç etmek zorunda kalan Kobanêli 274 yurttaş Suruç'ta kapalı spor salonunda günlerce gözaltına tutuldu. 274 Kişiden 64 kişi 14 Ekim günü sabaha karşı çatışmaların yoğun olduğu Kobanê'ye gönderilerek sınır dışı edildi. Sınır dışı edilenlerin arasında bulunan 16 yaşındaki Xelil Mustafa, IŞİD'in bombardımanında ağır yaralanarak bir bacağını kaybetti. Halen yoğun bakımda bulunan Muıstafa'nın hayati tehlikesinin devam ettiği belirtilirken, Urfa Barosu hem sınırdışı edilenler için hem de Mustafa için savaş suçlularının yargılandığı Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ne (UCM)  başvuracak.

'GÖZALTINDAKİLER DARP EDİLDİ'

Urfa Barosu'nda konuya dair yapılan basın toplantısında konuşan Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, Kapalı Spor Salonu'nda tutulanların haksız yere alıkonulduklarını ve tecrit edildiklerini belirtti. Bucak, “Gözaltına alınanlarla görüştük. Ne için tutulduklarını dahi bilmeyen Kobanêli yurttaşlarımız kötü muamele ve hakarete uğrayarak darp edilmişlerdir" dedi. Bucak, yaşanan tecrit ve gözaltının ardından aralarında, kadın, yaşlı ve çocuklarında bulunduğu 64 kişinin sınır dışı edilmesinin hukuksuzluk olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaştan ve IŞİD katliamından kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivil kişilerin sınır dışı edilme kategorisinde değerlendirilemeyecek kişilerdir. Uluslar arası Koruma Kanunun 55. Ve 57. Maddesi'nde sınır dışı etme kararı alınamayacak kişiler ve durumlar belirtilmiştir. Buna rağmen savaş ve katliamdan kaçarak ülkemize sığınmışlar. Sınır dışı edildikleri takdirde ölümle karşı karşıyadırlar. Bunun örneği sınır dışı edilenlerden Xelil Mustafa'nın saldırılarda yaralanması ve bacağını kaybetmesidir. Bütün bunlar gerek ulusal gerekse tarafı olduğumuz uluslar arası norm ve sözleşmelere aykırı olup derhal kaldırılması gerekmektedir.”

GÖZETİM KARARININ KALDIRILMASI ZORUNLUDUR

149 kişinin halen Kapalı Spor Salonu'nda ağır şartlar altında gözaltında tutulduğunu belirten Bucak, idari gözetim kararının kaldırılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Baro olarak bu hukuksuzlukları protesto ettiklerini söyleyen Bucak, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada tüm yetkililerin yaptığı hukuksuzluktan dolayı cezalandırılmaları için hem Türk Adli Makamları nezdinde hem de uluslar arası adalet makamları nezdinde Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ne başvuracağız.” (UrfaDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: Koridoru açın Kobanê\'ye gidelim

SONRAKİ HABER

Nazar’ın katiline müebbet verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...