16 Ekim 2014 13:24

Sağlık emekçileri: Koridoru açın Kobanê'ye gidelim

Tüm hastanelerin IŞİD tarafından bombalandığı Kobanê'de 'doktor ve ilaç sıkıntısı var' çağrısına ilk ses Suruç'ta gönüllü olarak sağlık hizmeti veren sağlık emekçilerinden geldi.

Sağlık emekçileri: Koridoru açın Kobanê\'ye gidelim
Paylaş

Tüm hastanelerin IŞİD tarafından bombalandığı Kobanê'de "doktor ve ilaç sıkıntısı var" çağrısına ilk ses Suruç'ta gönüllü olarak sağlık hizmeti veren sağlık emekçilerinden geldi. Derhal bir sağlık bir sağlık koridorunun oluşturulması gerektiğinin altını çizen SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, "Koridor açılırsa Kobanê'ye gidip hizmet vermek istiyoruz" dedi.

Kentte bulunan üç hastanenin de bombalandığı Kobanê'de kenti hiç terk etmeyen ve yaralıların tedavisini yapan doktor Welat Xelîl Omer'den gelen "doktor ve ilaç sıkıntımız var" çağrısına günlerdir Suruç'ta gönüllü sağlık hizmeti veren sağlık emekçilerinden destek geldi. Kobanê ve Suruç'ta yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çeken SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, Rojava'ya1.5 yıldır sağlık ve gıda yardımları için sınır kapısının açılması yönünde taleplerinin olduğunu ve daha önce TTB ve DTK Sağlık Komisyonu ile ortak bir heyetin Kobanê'ye giderek incelemelerde bulunup bu yönde gözlem raporlarını yayınladıklarını hatırlattı.

"Hemen yanı başımızda bir savaş var ve açılabilen tek kapı Türkiye sınır kapısı. Şu an on binleri bulan göçü bir ay önce oraya gittiğimizde hesaplamıştık" diyen Çalağan, acilen bir sağlık koridorunun oluşturulması gerektiğini altını çizdi. Çalağan, söyle konuştu: "Orada sağlık sorunları büyük, oraya sağlık teçhizatı, ilaç gitmesi gerekiyor. Kapı açıldığı andan itibaren Kobanê'ye giderek hizmet verecek yüzlerce gönüllüden oluşan bir ekip var. Bu kapının artık açılması gerekiyor. Artık sınır kalmadı. Burada 60-70 bin insan var. Aynı şekilde orada da kentini savunan insanlar var. Ve orada sadece 4 hekim hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı'na kapının açılarak bir sağlık koridoru oluşturulması yönündeki taleplerimizi ilettik. Bir sağlık koridoru oluşturularak oraya gidip hizmet vermek istiyoruz. Yoksa orada topraklarını koruyan insanların yaşadığı savaştan kaynaklı mağduriyet yine buraya yansıyacaktır, ki yansıyor da. Her gün buraya gelen onlarca yaralının gecikme ve sevk sorunları oluyor. Tüm bunların hepsi birer sıkıntıdır ve bu sıkıntıların giderilmesi için Kobanê'ye geçip orada çalışmak gerekiyor."

Kobanê'den gelen yaralıların birçoğunun kan kaybından yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çalağan, ivedi olarak Kobanê'ye taze kan gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık ekiplerinin Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın açılması durumunda Kobanê'ye gitmek üzere hazır beklediğini yineleyen Çalağan, Suruç merkezde kurulan çadır kentlerde ve köylerde yaklaşık 50 bin Kobanêli'nin olduğunu belirtti. Yaklaşan kış ve hijyen koşullarına da dikkat çeken Çalağan, havaların soğumasıyla birlikte ailelerin çadır kentlerdeki koşulların zorlaştığını ve salgın hastalıkların gelişmeye başladığını dile getirdi. Çalağan, sağlıkçılar olarak Kobanêli aileleri hamama götürüp, genel temizliğin ardından bilhassa saça yönelik şampuanlar ve ilaçlarla yapılan temizliğin ardından yeni kıyafetlerle birlikte ilaçladıkları çadırlara yerleştireceklerini kaydetti. Çalagan, şöyle konuştu: "Sağlıkçı öncelikle hastalığı engellemek içindir. Eğer burada bir salgın başlarsa çoğunluğunu çocukların oluşturduğu çadırlarda çocukların ciddi anlamda etkilenmesi söz konusudur. Şuanda önceliğimiz bu koşulların düzeltilmesi ve genel hijyenin sağlanmasıdır. Grup halinde aileleri hamama götürdükten sonra eski kıyafetlerini temizliğe verecek, yeni kıyafetlerle birlikte ilaçladığımız çadırlara yerleştireceğiz."

Çalağan, son olarak sınır kapısı yakınlarında bir sahra hastanesinin kurulması taleplerini yineledi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TGS, IMC TV’de yetkiyi aldı

SONRAKİ HABER

Kobanêlilerin durumu UCM’ye taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...