16 Ekim 2014 09:52

Bir hırsız, bir heykeltıraş

Antalya Altın Portakal adaylarından “Guruldayan Kalpler” gala gösteriminde seyirciyle buluştu. AKM Aspendos Salonu’nu dolduran seyirci, söyleşide de film ekibini yalnız bırakmadı. 117 dakikalık filmin ardından söyleşi için kalıp salondan ayrılmayan sinemaseverler, gece yarısına kadar ekibe sorularını ve tebriklerini iletti.

Bir hırsız, bir heykeltıraş
Paylaş

Yunus BOZTEPE
Antalya

Antalya Altın Portakal adaylarından “Guruldayan Kalpler” gala gösteriminde seyirciyle buluştu. AKM Aspendos Salonu’nu dolduran seyirci, söyleşide de film ekibini yalnız bırakmadı. 117 dakikalık filmin ardından söyleşi için kalıp salondan ayrılmayan sinemaseverler, gece yarısına kadar ekibe sorularını ve tebriklerini iletti.

Yönetmen Ömer Uğur, yapımcılar Ahmet- Mahmut Kayımtu ve senarist Caner Güler ile oyuncular Devin Özgür Çınar, Fırat Tanış, Algı Eke, Necip Memili ve Tanju Tuncel’in katıldığı söyleşi sık sık kahkahalar ve alkışlarla kesildi. Hazırlık süreciyle birlikte bir yıllık bir sürecin ardından hayata geçen film; evine giren hırsıza iş veren heykeltıraş ve yeni çalışanı üzerinden sanatın farklı gruptan insanlara dokunma biçimini mizahla anlatıyor. Filmde hırsızın ya da heykeltıraşın mensup olduğu sosyal sınıflardan herhangi birinin yüceltilmediğini söyleyen senarist Güler, “Bazen sadece fotoğraf çekmek yeterlidir. Biz taraf tutmaya çalışmadık” diye konuştu.

Yönetmen Ömer Uğur ise şunları söyledi: Bu heykeltıraş, evine hırsızlığa giren insana bir şans daha vermek gerek, diye düşünüyor. Çok klişe olabilecek bir durum ama biz öyle yapmadık. Yani heykeltıraşımız beklendiği gibi ‘entel’ filan değil; kendi halinde, doğru düzgün yaşayan biri. İkisinin arasında bir ilişki mi olacak, diye bekleniyor ama öyle bir şey de yok.”

Seyircilerin de sık sık beğenilerini dile getirdikleri, filmin müzikleri ise sevilen müzik grubu Multitap’tan Sertaç Özgümüş ve Selim Siyami Sümer’e ait. Grup, müzikleri, filmin bitmiş halini izledikten sonra yapmış. Şubat ayında gösterime girmesi planlanan filmin soundtrack albümünün de aynı tarihlerde çıkması bekleniyor.

Filmde kullanılan atölyenin, gerçekten bir sanatçıya, heykeltıraş Mehmet Aksoy’a ait olduğunu belirten Uğur, şöyle dedi; Kars’taki heykeli yapan ağabeyi, evini ve atölyesini kullanmamıza izin verdi. O da bir halk adamı olduğundan senaryoyu sevdi, onun için izin verdi.

Filmdeki küçük rolü için bir seyirciden “Hem oynatmışsınız hem oynamışsınız “ yorumu alan Uğur, “Bizimki adam yokluğundan; kimseyi bulamadık, biz oynadık” sözleriyle salonu güldürdü.

 “Guruldayan Kalpler” 17 Ekim saat 18:30’da Markantalya’da izlenebilir.

GÜNEYLİ ‘İYİ BİRİ’

Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde yarışan ‘İyi Biri’ filminin galası yapıldı.

Yönetmenliğini Ayhan Sonyürek’in yaptığı ‘İyi Biri’ filmi, Hatay’ın Samandağ ilçesinden Mut’a askerlik arkadaşının yanına gitmeye çalışan bir Arap Alevisinin başından geçen olumsuzluları anlatıyor. Filmin hemen ardından söyleşiye geçilmeden önce filmin müziklerini yapan Ahmet Arslan söyleşi bölümünde gitarıyla müzik ziyafeti verdi.

Ayhan Sonyürek, sansüre karşı bazı sanatçılarında daha önce okuduğu bildiriyi okudu. Sonyürek, seyircilerin övgü dolu sözlerine teşekkür ederek karşılık verdi. Filmin mesajını seyirciye bırakmak istediğini belirten Sonyürek, “Filmin ilk adı ‘Güneydi.’ İlk öğrenimimi Mersin’de tamamladım. İnsanlarını tanıyorum. Bir sıcaklıkları vardır. Güney içinde bir yolculuktu. Samandağ ilçesinde olması öteki bir karakter arıyordum. Samandağ o anlamda uygundu. O bölge hala ötekidir. Güneyin sıcaklığında mutluluk anlamında Mut’a ulaşma hikayesidir” dedi.


'EN BÜYÜK ŞANSIMIZ OYUNCULARIMIZDI'

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin uluslararası programında Cannes Film Festivali ACID programında prömiyer yapan “Çekingen”, yapımcısının katılımıyla Antalya’daydı.

Festivalin uluslararası programının son konuğu, “Çekingen” filmi ve yapımcısı Christophe Delsaux oldu. Cannes Film Festivali ACID programında yer alan filmin, gösteriminin ardından yapımcı Christophe Delsaux, seyircilerden gelen soruları cevapladı. Delsaux, en büyük şanslarının, kendi filmlerinden sonra oynadıkları diğer filmlerle büyük ödüller alıp tanınan oyuncuları olduğunu söyledi.

“Reta Kateb gibi olağanüstü bir oyuncu ile çalışmak, yönetmenin tercihiydi. 2 yıl önce senaryoyu yazarken onu düşündü ve Kateb’le paylaştı, o da çok beğendi. Bu arada Reta Kateb daha da üne kavuştu. Uluslararası projelerde yer aldı ve bu bizim için çok iyi oldu. Aynı durum Adele Exarchopoulos için de geçerli. Ona da Cannes’daki başarısından 1,5 yıl önce senaryoyu gönderdik. ‘Mavi En Sıcak Renktir’ filminde oynayacağını biliyorduk. Adele, bu film ile Altın Palmiye’yi ve En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanınca çok mutlu olduk. Oyuncular açısından çok şanslıydık ve bu, filmin vizyonu için de çok önemliydi. Filmimiz 1 ay sonra Fransa’da vizyona giriyor”

Yönetmen Marianne Tardieu’nun ilk filmi “Çekingen”, bir alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışan, 30’larındaki Cherif’in hikayesi. Cherif’in hayalinde hemşire olmak vardır. Bir yandan hemşirelik sınavlarına hazırlanırken bir yandan da alışveriş merkezine musallat olan serserilerin tacizleriyle boğuşur. İki dünya arasına sıkışmış Cherif kendi yolunu bulmak zorundadır.

Filmin, birey üzerinden toplumsala baktığını belirten Delsaux, şunları söyledi; yönetmen öncelikle Cherif’in portresini çizmek istedi. Birçok çelişkiye sahip olduğu için bu karakterle ilgilendi. Elbette ki karakter kısıtlı bir sosyal çevreden geliyor ve daha iyi bir sosyal yaşama sahip olmak istiyor. Yeni bulduğu işte sorunlarla karşılaşıyor, yeni hayatında bu yeni sorunlarla savaşmak zorunda kalıyor. Yüzleşmek zorunda olduğu sorunları yaratan kişiler de aslında ona yakın olan kişiler ve bu da onda çelişki yaratıyor. Yönetmen kısaca şunu söylemek istiyor; bazı insanlar için dürüst bir hayat sürmek kolay değildir, düzgün bir hayat yaşamak isteseler de hayat, onlara bu fırsatı tanımaz.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Gazze’nin inşası için 50 yıl!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...