16 Ekim 2014 08:10

Salih Müslim: Kobanê'de savaş YPG'nin lehine döndü

Kobanê'de YPG-YPJ güçlerinin IŞİD'e karşı direnişi sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşecek" açıklamasının üzerinden 9 gün geçerken PYD lideri Salih Müslim, savaşın YPG’nin lehine döndüğünü söyledi. Müslim kısa sürede Kobanê’nin kurtuluş müjdesini dünyaya duyurmayı ümit ettiklerini belirtti.

Salih Müslim: Kobanê\'de savaş YPG\'nin lehine döndü
Paylaş

Kobanê'de YPG-YPJ güçlerinin IŞİD'e karşı direnişi sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşecek" açıklamasının üzerinden 9 gün geçerken PYD lideri Salih Müslim, savaşın YPG’nin lehine döndüğünü söyledi. Müslim kısa sürede Kobanê’nin kurtuluş müjdesini dünyaya duyurmayı ümit ettiklerini belirtti.

MÜSLİM: YAKINDA MÜJDE VERECEĞİZ

PYD lideri Salih Müslim temaslarda bulunmak üzere gittiği Erbil'de gazetecilere yaptığı açıklamada Kobanê’de savaşın YPG’nin lehine döndüğünü söyledi. Müslim kısa sürede Kobanê’nin kurtuluş müjdesini dünyaya duyurmayı ümit ettiklerini belirtti.

GÜNEY KÜRDİSTAN’DAN DAHA FAZLA DESTEK

Salih Müslim, Güney Kürdistan tarafından Rojava’ya verilen destek ve yardımların istenilen düzeyde olmadığını ve daha fazla destek beklediklerini ifade etti. Müslim kendileri dışındaki grupların IŞİD'e karşı savaşa katılması konusunda ise kimsenin yolunu kesmediklerini, isteyen herkesin savaşa katılabileceğini ifade etti. Müslim, savaşın sadece Kobanê ve çevresinde olmadığını da hatırlatarak destek olmak isteyenlerin Serekaniye, Cezaa gibi cephelerde de yer alabileceğini belirtti.

IŞİD GERİLETİLDİ

ANF'nin haberine göre Kobanê'de direnişin 31. gününde şehrin doğu ve güneyinde yoğunlaşan operasyonlarda çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğü aktarıldı. Öğlen başlayan ve gece boyu süren operasyonlarda YPG'nin bazı noktaları ele geçirdiği bildirildi.

AFP'ye konuşan Kobanê'den bir yetkili koalisyon saldırılarının son birkaç gündür çok etkili olduğunu belirtti. Açıklamada "IŞİD şehrin yüzde 30'unu kontrol ediyordu. Hava saldırıları sonrası yüzde 20'den daha azını kontrol ediyor "dedi. YPG güçlerinin IŞİD'i doğu ve güneydoğu bölgelerinden püskürtmeye başladığı da aktarılırken daha fazla hava saldırısı, silah ve mühimmat yardımı yapılması gerektiğini ifade edildi.

Koalisyon uçaklarının Kobanê çevresindeki bombardımanı da sürdü. Doğu cephesinde uçaklar en az 4 mevziiyi vururken güney cephesinde de en az 1 nokta bombalandı.

YPG BASIN MERKEZİNDEN AÇIKLAMA

YPG Basın Merkezi dünkü çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dün akşama doğru doğu ve güney cephelerinden başlayan saldırıların sabah saatlerine kadar aralıksız bir biçimde sürdüğünü belirten YPG BİM, Bu cephede farklı noktalarda göğüs göğüse çatışmalar yaşandığını belirtti. YPG Basın Merkezi, “Çatışmalar ardından çete saldırıları kırılmıştır. Yaşanan çatışmalar, çetelere ait 2 adet kalaşnikof, 1 adet AKC ve 1 adet BKC ile bu silahlara ait çok sayıda cephane ve askeri malzeme ele geçirilmiştir. Yaşanan çatışmalarda 16 çete üyesi öldürülmüş, 1 çete cenazesi de güçlerimizin eline geçmiştir” dedi.

Miştenur Tepesi’nin de bulunduğu güneydoğu cephesinde de IŞİD'in dün akşam ve gece saatlerinde saldırılar düzenlediğini vurgulayan YPG Basın Merkezi, tüm saldırıların püskürtüldüğünü ifade etti.

“Güçlerimiz ayrıca bu cephede karşı saldırılar gerçekleştirmiştir. Yaşanan çatışmalarda güçlerimizin tespit edebildiği en az 11 çete üyesi öldürülmüştür. Güçlerimiz çetelere ait 5 adet kalaşnikof, 1 adet BKC ile bu silahlara ait çok sayıda cephane, 6 el bombası ve çok sayıda askeri malzemeye el koymuştur” denilen açıklamada, çetelerin güney cephesinde de gece boyunca 2 ayrı saldırı düzenlediğini belirtti.

Sert karşılık verilen saldırılar ardından IŞİD'in püskürtüldüğünü kaydeden YPG Basın Merkezi şunları belirtti: “Saldırı öncesi pozisyonlarına çekilmek zorunda bırakılmıştır. Güçlerimiz ayrıca karşı saldırıyla çetelerin daha önce ele geçirdiği bir noktayı da geri almıştır. Bu alandaki ölü ve yaralı çete sayısı tespit edilememiştir.

Yine Halep yolu üzerindeki Seyran düğün salonu yakınlarında çetelere ait 1 araç içindeki çetelerle birlikte imha edilmiştir. Araçta 6 çete öldürülmüş, 3 çete de yaralanmıştır.

Son 24 saat içinde tespit edilebilen toplam 33 çete öldürülmüştür. Çetelere ait 7 kalaşnikof, 2 adet BKC, 1 adet AKC, 6 el bombası ve çok sayıda cephane ile 1 çete cenazesi güçlerimizin eline geçmiştir. 1 araç da imha edilmiştir.

Dün gece yaşanan çatışmalarda 1 yoldaşımız büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek şehadete ulaşmıştır.”

SERÊKANİYE'NİN BATISINDA ZİNKA TEPESİ ELE GEÇİRİLDİ

YPG güçlerinin Serêkaniye'nin batısındaki bir operasyonda Zinka tepesini de ele geçirdiği aktarıldı. Operasyonda 30 IŞİD'linin öldüğü belirtildi.


FRANSA BAŞBAKANI: TÜRKİYE SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Türkiye'ye IŞİD'e karşı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısında bulundu.

Sosyalist Parti Meclis Grup Başkanı Bruno Le Roux'un soru önergesini cevaplayan Valls, ''Türkiye'yi bütün gücümüzle, bölge için stratejik öneme sahip Kobanê'yi ele geçirmek isteyen düşmana karşı üzerine düşen sorumlululuğu yerine getirmeye ve tüm gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Biz bunu gerçekleştirmeliyiz çünkü biz bu savaşı terörizme, barbarlığa karşı veriyoruz'' dedi.

Manuel Valls, Fransa'nın Türkiye - Suriye sınırında tampon bölge kurulmasını desteklediğini ve bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini de söyledi. Fransız Başbakan, koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik hava saldırılarını artırmaları gerektiğini de belirtti. Bruno Le Roux ise Türkiye'ye, Kürt savaşçıların Kobani'ye geçmesine izin vermesi çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HSYK yargıyı yönetmemeli

SONRAKİ HABER

\'İncirlik için görüşmeler sürüyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...