16 Ekim 2014 06:00

Sağlıkta şiddete karşı çözüm önerisi: Karate ve judo

Sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almayınca şiddet artarak devam etti. Şiddetle mücadele etmek isteyen Sağlık Bakanlığına Bağlı Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi de sağlık çalışanlarına savunma sporları öğretmeye başladı.

Sağlıkta şiddete karşı çözüm önerisi: Karate ve judo
Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul


Sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almayınca şiddet artarak devam etti. Şiddetle mücadele etmek isteyen Sağlık Bakanlığına Bağlı Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi de sağlık çalışanlarına savunma sporları öğretmeye başladı.
Sağlıkta dönüşüm sisteminden sonra özellikle hastanelerin acil servislerinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakaları meydana geldi. Buna karşı bir önlem alınmayınca da şiddet her sene artarak devam etti. Sağlık emekçileri şiddetin sona ermesi için eylemler, kampanyalar düzenleyerek Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı. Sağlık Bakanlığı uyarıları dikkate almayınca da sağlık emekçilerine dövüş sanatları öğretilmeye başlandı. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi sağlık emekçileri için yakın savunma eğitimi başlattı. Hastanenin İnternet sitesinde yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ata Savunma Sanatı Federasyonu Bursa İl Başkanlığı ile Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetiminin ortaklaşa olarak düzenlediği yakın savunma eğitimi başlamıştır. Eğitimin amacı karşılaşılan saldırılara karşı hem kendisini hem de çevresindekileri koruyarak saldırgana zarar vermeden etkisiz hale getirmektir. Eğitim tüm güvenlik personelini ve psikiyatri çalışanlarımızı kapsamaktadır. Program dört hafta süresince haftada 2 gün olmak üzere toplam 12 saat olarak planlamıştır. Eğitimler sonunda eğitime katılan güvenlik personeline katılım sertifikası verilecektir.”
Hastane yönetimi konuyla ilgili hekimlere de mesaj gönderdi. Mesajda isteyen hekimlerin bu eğitimlere katılabileceği vurgulandı.


CERRAHPAŞA’DA DA YAPILMIŞTI

2012 yılında da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde böyle bir uygulamaya gidilmişti. Tıp öğrencileri artan şiddet olaylarına karşı böyle bir önlem aldıklarını belirtmişti. Öğrenciler yumruk, tekme, boğaza sarılma, sopa, bıçak ve tabancalı saldırılara karşı neler yapabilecekleri konusunda eğitilmişti.

BİR HAFTADA İKİ OLAY YAŞANDI

Geçen hafta yaşanan iki olay sağlıkta şiddetin boyutunu gözler önüne sermişti. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisleri hasta yakınları tarafından basılmış, sağlık emekçileri darbedilmiş, birçok cihaza zarar verilmişti. Okmeydanı Hastanesinde görevli sağlık emekçileri iki gün iş bırakmış, acil serviste hizmet verilmemişti.

ŞİDDET SORUNU BU ŞEKİLDE ÇÖZÜLMEZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı Ergül Çiçek konu hakkında gazetemize yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Son günlerde sağlıkta şiddet daha da arttı. Ama bu savunma eğitimi vermekle çözülmez. Çözüm noktası bu değil. Hastaneleri bu hale getiren sağlıkta dönüşüm programıdır. Başbakanın, Sağlık Bakanının ta kendisidir. Hastaya müşteri gözüyle bakmaları durumu bu hale getirmiştir. Sağlık politikalarının değişmesi gerekir.”
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın da şiddetin durması için herkesin bireysel savunma vermesine karşı olduğunu dile getirdi. Aydın şunları söyledi: “Eğitimin sağlanması öncelikli sorun olarak ele alınması lazım. Geçmiş sağlık bakanı döneminde ‘Hangi saatte olursa olsun size bakmayan doktoru bana şikayet edin’ şeklinde taviz verilerek durum bu noktaya geldi. Artı sağlık çalışanlarını darbedenler cezalandırılmıyor. Saldırgan serbest bırakılıyor. Bu konuda Türk Tabipleri Birliğinin önerileri var. Bu doğrultuda Hükümet sağlıkta şiddet yasasını Meclisten geçirmeli.”

ÖNCEKİ HABER

Devletin şefkati yerine polis copu var

SONRAKİ HABER

TİS ve barış mücadelesi birbirine bağlıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...