15 Ekim 2014 22:53

Davutoğlu: Halep, İdlip, Ayn el Arab güvenli bölge ilan edilmeli

Başbakan Ahmet Davutoğlu Al Jazeera'ye verdiği röportajda, Türkiye'nin Suriye'de Halep, İdlip ve Ayn el Arab dediği Kobanê'nin güvenli bölge ilan edilmesini istediğini söyledi.

Davutoğlu: Halep, İdlip, Ayn el Arab güvenli bölge ilan edilmeli
Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu Al Jazeera'ye verdiği röportajda, Türkiye'nin Suriye'de Halep, İdlip ve Ayn el Arab dediği Kobanê'nin güvenli bölge ilan edilmesini istediğini söyledi. Davutoğlu'nun "güvenli bölge" talep ettiği yerler arasında tamamen Suriye hükümeti kontrolünde olan Lazkiye'nin kuzey bölümleri ve YPG ile Suriye hükümeti kontrolündeki Haseke de yer alıyor. Davutoğlu'nun güvenli bölgesi, 3 Rojava kantonunun tamamını kapsıyor.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre Davutoğlu'nun sözleri şöyle:

"Biz bunun belli yoğunluklu nüfusların olduğu yerlerde, mesela Halep’in kuzeyinde olması lazım. Çünkü Halep’te hem rejim saldırıları var, hem IŞİD saldırıları var. Halep’le Türkiye sınırları arasında olması lazım. İdlib’in Türkiye sınırına yakın yerlerinde, aynı şekilde Lazkiye’nin kuzeyinde, yine Haseke’de belli bölgelerde, şu anki Cerablus bölgesinde, Aynul Arap’da… Birleşmiş Milletler’in belirlemesi en doğru olanıdır. Uluslararası meşruiyeti güçlü olur. Ama Birleşmiş Milletler bu konuda karar alamıyorsa ki biz üç buçuk yıldır Birleşmiş Milletler’in karar almasını bekliyoruz. Hiçbir karar alamıyor Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, belli vetolar sebebiyle. O zaman Suriye’ye müdahale konusunda oluşan uluslararası koalisyon ve gönüllüler koalisyonu bu konuda belli kararlar alıp havadan koruma sağlayabilir. Bunun örneği de Irak’ta doksanlı yıllarda yaşandı. Irak’ta 90’lı yıllarda Birinci Körfez Savaşı’ndan sonra uzun bir süre belli bir paralelin kuzeyi ve güneyi emin bölge ilan edildi ve Saddam’ın saldırılarına karşı korundu. Türkiye böyle bir koruma alanı oluştuğunda her türlü katkıyı vermeye hazır. Ancak böyle bir koruma alanı yokken tek başına Türkiye’nin müdahalesini istemek bütün bu riski tek başına Türkiye’nin üstlenmesini istemektir. Bizim burada vurguladığımız husus hangi strateji uygulanacaksa uygulansın bu strateji bütün Suriye’yi kapsamamalı, geçici olmamalı, tek boyutlu olmamalı, tek bir bölgeye veya şehre inhisar etmemeli. Nasıl Kürtlerin, ki kardeşlerimizdir, korunma hakları var, aynı şekilde Aynul Arap’taki Kürtlerin, aynı şekilde Tel Abyad’daki Arapların, Çobanbey ya da Bayırbucak’taki Türkmenlerin , İdlib’deki Arapların, Afrin’deki Kürtlerin de, yine Kürtlerin de korunmaya ihtiyacı var. Ama biz sadece bir noktaya teksif olursak, ve sadece IŞİD’den gelen tehdide teksif olursak, bu meseleye sadece palyatif bir çözüm, bu tabiri caizse geçici, palyatif bir çözüm olur. Biz artık Suriye’de kalıcı bir çözümün zamanının geldiğini ve geçmekte olduğunu düşünüyoruz". (HABER MERKEZİ)


PYD IŞİD'LE İŞBİRLİĞİ YAPMIŞ!

Öte yandan dün 45 bölgesel ve yerel kanalın ortak yayınında konuşan Davutoğlu, Suriye ve PYD'ye ilişkin ilginç iddialar ortaya attı. Davutoğlu, PYD'nin IŞİD'le işbirliği yaptığını dahi öne sürdü.

Halep'te Kürt mahalleleri bombalandığında PYD'nin ses çıkarmadığını ileri süren Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bu örgüt sadece Kürtlerin haklarına bakıyor. PYD burada rejimle işbirliği yaptı, IŞİD ile işbirliği yaptı. Biz ise şunu dedik, 'rejim de öldürse, zulmetse, rejime karşı çıkarız, IŞİD de zulmettiğinde IŞİD'e de karşı çıkarız. Kim zulme uğruyorsa da etnisitesine, mezhebine bakmadan alırız. Başımızın üzerinde yeri var'. Bana Suriye'den bir tek Kürt kardeşim göstersinler, 'ben kapıdan Kürt olduğum için döndürüldüm' desin. Bakın meydan okuyorum. Desinler ki bana, 'ayrımcılık yapıldı, Türkmenlere ekmek, su verildi, bana verilmedi. Türkmenler veya Araplar içeri alındı, ben alınmadım' desinler herkesin
önünde çıkıp özür dileyeceğim. Halep'te belli Kürt mahalleler var, Türkmen mahalleler var, Arap mahalleler var. O Kürt mahalleler muhalefet diye Esed'in uçakları tarafından bombalanıp yıkılırken, PYD'nin Kobani'de sesi çıkmadı. HDP
ise bana karşı gensoru veren CHP'yi destekledi. Biz ise o sırada Halep'e Türklere de, Kürtlere de, Araplara da yardım gönderiyorduk."

PYD'NİN BASKISINDAN KAÇTILAR

"Mesele Kürt meselesi ise onu bile mazur görürüm ama o zaman Halep'e hava bombardımanıyla Esed tarafından katledilen Kürtler için sesinizi çıkartmadınız? Niye üç sene sustunuz? Bu da yetmedi şimdi PYD bir özgürlük kahramanı gibi sunuluyor. Gitsinler Mesut Barzani'ye, Irak'taki Kürtlere sorsunlar. On binlerce Kürt Haseke'den PYD'nin baskısı nedeniyle Irak'a kaçtı. 50 bin civarında Kürt kardeşimiz Suriye'den yeni gelmedi. Mardin'e PYD'nin baskısından kaçarak geldi geçen sene. PYD'nin baskısından kaçanlara bu yapı, bu örgüt 'hain' diye yardım edilmemesi için baskı yaptı. Şimdi açık konuşmak lazım dertleri ne insanlık derdi ne Kürt derdi. Dertleri kendi örgütlerine tabi olanları korumak, o örgüte tabi olmayanları ret. Buna rağmen biz geçen sene PYD'yi buraya çağırdık. PYD ile KDP arasındaki itilafları gidermeye çalıştık. PYD ile Özgür Suriye Ordusu'nu bütünleşmeye çalıştık ki birbirleriyle savaşmasınlar, onu da kabul etmediler. Bu sene de görüştüler. Şimdi samimi olmak lazım. Bütün bu hengame içerisinde 3 günde 138 bin, 2 hafta içerisinde 200 bin Kürt kardeşimizi içeriye aldık."

KOBANİ'DE SAVAŞAN 300 PYD'Lİ TÜRKİYE'YE GELDİ

"Kobani'de savaşan PYD unsurları silahlarını bırakarak kaçtılar, kaçtılar Türkiye'ye geldiler. Sayıları 300 civarında. Dediler ki 'bunlar geri gitsin'. Yani dedikleri o. Uluslararası bir kural var, ertesi gün şunu da diyebilirler, 'Türkiye bizi geri gönderdi'. Türkiye karşıtı uluslararası basın bunu kullanır. Neyse sonra 'isteyen gitsin' dedik. Geri dönmek isteyene hiçbir engel yok. Bakın o kahraman dedikleri PYD'liler var ya 300 tanesinde 50 kadarı 'dönelim' dedi. Gerisi 'yok biz Türkiye'de kalmak istiyoruz' dedi. Şimdi Meclis'te Demirtaş'ın kahramanlık hamaseti alanda öyle değil. Zaten savaşmaktan kaçmış gelmiş, 'geri git' diyorsun gitmiyor." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Ebola virüsü paniği

SONRAKİ HABER

Soba zehirlenmelerine dikkat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...