15 Ekim 2014 19:51

'Güvenlik reformu' polisiye tedbir paketi değilmiş

Başbakan Ahmet Davutoğlu 'Polisiye tedbirler arttırılacak' söylemlerinin gerçek olmadığını, 'güvenlik reformunun' polisiye tedbir paketi olmadığını iddia etti.

\'Güvenlik reformu\' polisiye tedbir paketi değilmiş
Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı brifing sonrası açıklama yaptı. Davutoğlu, üzerinde çalıştıkları güvenlik reformunun, polisiye tedbirler paketi olmadığını, güvenlik reformu olduğunu iddia ederek, "Avrupa ve dünya standartlarında insan haklarını gözeten, kollayan ve aynı zamanda da bu hakların kullanımına engel teşkil edecek her türlü şiddete karşı da etkin tedbir alma imkanı sağlayan bir çerçeve üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Davutoğlu brifingde ülkedeki genel asayiş durumunu ele aldıklarını söyledi.

'EYLEMLERİN GÖSTERİ HAKKIYLA İLGİSİ YOK'

En başından beri özgürlük ve güvenlik uyumunu vurguladıklarını savunan Davutoğlu, güvenlik ve "özgürlüğü tehdit eden araçların çeşitliliğinin ve kapasitesinin arttığını", buna karşı devletin de etkin bir şekilde mücadele edeceğini söyledi. Son dönemde üzerinde çalıştıkları iç güvenlik reformunun özgürlükleri teminat altına aldığını iddia eden Davutoğlu, özgürlükten de taviz vermeyeceklerini söyledi. Gösterilerin barışçıl bir biçimde yapılabilmesi için güvenlik tedbirlerinin şart olduğunu savunan Davutoğlu, Kobanê için yapılan eylemleri kastederek yaşanılanları, "özgürlüğün istismar edilmesi" olarak niteledi. Davutoğlu, eylemlerin, gösteri hakkıyla ilgisi olmadığını ileri sürdü.

'NİYETİMİZ SALT TEDBİR DEĞİL'

Davutoğlu, niyetlerinin salt güvenlik tedbiri olmadığı iddiasını yineledi. Davutoğlu, "Aksi takdirde insanları suça teşvik etmiş oluruz. Bu dengeyi koruyacak, AB standartlarında temel kriterleri karşılayan, bunları aşındırmayan bir güvenlik reformu çerçevesini oluşturmak üzere çalışmalara devam ediyoruz. Bunun iki unsuru var. Bir insan unsuru, alanda mücadele eden bu özgürlükleri korumak, güvenliği tehdit eden unsurları da ortadan kaldırmak için mücadele eden emniyet ve jandarmanın, insan unsurunun iyi donatımının eğitiminin iyi yapılması, hangi alanda hangi güvenlik biriminin nasıl kullanılacağının net şekilde tanımlanması, her türlü senaryoya hazır şekilde gerekli donanımlara tecrübelere sahip olması konusunda çok ciddi tedbirler alacağız" ifadeler kullandı.

'ETKİN MÜCADELE DAHA İYİ DONANIMLA OLUR'

Güvenliğin temin edilmesinde, etkin bir müdahalenin daha iyi bir donanımla mümkün olabileceğini savunan Davutoğlu, alt yapıyı yenileyeceklerini söyledi. Gösterilerin hak olduğunu ve gösterileri sınırlayan bir tedbir getirmeyeceklerini iddia eden Davutoğlu, "Toplumsal olaylar söz konusu olduğunda, müdahale edilecek. Toplumsal olayların kitlesel şekilde olduğunda onun da, öyle tedbirler alınacak ki şiddet içerirse, silah ve kaba kuvvet kullanılmaya kalkarsa, provokasyon çatışma ve iç kargaşa çıkarma eylemi olarak görülür. Gösterilerde en müşfik şekilde emniyet görevlilerimizi göreceksiniz. Ama birisi başka bir vatandaşımızın hayat hakkını yok etmeye yönelirse, Molotof atmak vardır, maske takıp kendi kimliğini gizleyerek, sivil çatışma ortamı sağlamak vardır, bunlara da tolerans gösterilmeyecek. Onlara tolerans gösterirsek barışçıl gösteri yapmak isteyenler meydan bulamazlar" dedi.

Polisin Türkiye'nin dört bir tarafında demokratik eylem haklarını kullanmak isteyen yurttaşlara gaz bombası, silah ve tazyikli sular ile müdahale ettiğini görmezden gelen Davutoğlu, her şeyin "hukuk" içinde olabileceğini söyledi. Davutoğlu, orta ve uzun vadeli tedbirlerin de alınacağını söyledi.

'POLİSİYE TEDBİRLER ARTIRILACAK' İDDİALARINI KABUL ETMİYORUZ

Basın mensuplarının Kobanê'ye ilişkin sorularına da yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin gereken desteği sunduğunu öne sürerek, kapıların açık olduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriye'de yaşanan çatışmalardan mesul olmadığını belirten Davutoğlu, "Gelen Suriyelileri gönderin gidip Kobanê'yi korusunlar dediler, kapıları açtık küçük bir grup dışında kimse gitmedi" iddiasında bulundu. Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Davutoğlu "Polisiye tedbirler arttırılacak" iddialarını kabul etmediklerini belirterek, getirdikleri düzenlemelerin tümünün demokratik ülkelerdeki düzenlemeler şeklinde olduğunu savunurken, jandarma ve polisin verilen yetkileri kötüye kullanma durumu geliştiğinde onların da cezalandırılacağını söyledi. 

NÜFUS İŞLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Konuşmasında çok kapsamlı bir brifing aldığını belirten Bakan Davutoğlu, nüfus işleri ile ilgili olarak yapacakları yeni düzenlemeleri aktardı. Yeni kimliklerin aralık ayından itibaren verilmeye başlanacağını ve soyadlarının dilekçe ile değiştirilebileceğini açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Soyadı değiştirme birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun bir sürecin parçasıyken yeni uygulama ile dilekçe ile soyadı değişimi mümkün olabilecek. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak. Doğum, ölüm, adres değişiklikleri elektronik ortamda yapılabilecek. Yeni kimlikler son derece kullanışlı, elektronik, biyometrik özellikler taşıyan kimlikler aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak" dedi.

Emniyet mensuplarına sınırsız yetki verileceği ifade edilen iç güvenlik reformu ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Polisiye tedbirleri artıracak ifadesini kesinlikle reddediyorum. Hiçbir şekilde demokratik sisteme sahip ülkelerden farklı hiçbir uygulama getirmeyeceğiz. Bunu çok açık ve altını çizerek söylüyorum. Polisimizin kamu düzenini korumak anlamında hiçbir yetkiye sahip olmaması kamu düzenini ortadan kaldırır" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZIN GÖREV ALANI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

İçişleri Bakanlığının önemli görevleri olduğundan bahseden Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "İçişleri Bakanlığımız ülkemizin huzuru devletimizin bekası ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin teminat altına alınması ve uygulamada vatandaş ve insan odaklı bir kamu düzeninin korunması açısından en önemli bakanlıklarımızdan biridir. Bakanlıklar süreklilik ve değişimi bünyesinde barındıran kurumlardır. Türk toplumu son derece dinamik sosyal hareketliliği yüksek siyasi toplumsal kültürel hareketlilik anlamında da dünyanın en dinamik toplumlarından birisi. Sınır ülkelerimizde de yaşanan bazı olumsuz gelişmeler göz önüne alındığında İçişleri Bakanlığımızın görev alanı itibariyle titizlik göstermesi gereken hususlar büyük bir önem arz ediyor."

DİLEKÇE İLE SOYADLARI DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Bugün alınan brifingin sadece güvenlik odaklı olmadığını belirten Başbakan Davutoğlu, vatandaşın hayatını kolaylaştıracak yenilikler olarak nitelendirdiği yeni düzenlemeleri açıklayarak, "Soyadı değiştirme birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun bir sürecin parçasıyken yeni uygulama ile dilekçe ile soyadı değişimi mümkün olabilecek. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak. Dilekçe ile soyadları değiştirilebilecek. Doğum, ölüm, adres değişiklikleri elektronik ortamda yapılabilecek. Yeni kimlikler son derece kullanışlı, elektronik, biyometrik özellikler taşıyan kimlikler aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak. İfadenin yerinde alınması yani vatandaşlarımız eğer yaşlıysa engelliyse hatta hiçbir kısıtlayıcı şartlar yoksa dahi ifadeyi evinde verebilecek. İş yerinde verebilecek. İfadelerin normal bir sosyal sorumluluk içinde alınabileceği ortamlar sağlanacak" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK KAYBOLDUYSA SMS İLE EŞGALİ BÖLGEDEKİ TELEFON SAHİBİ KİŞİLERE İLETİLECEK


Kaybolan çocukların yeni ve elektronik bir sistemle aranacağını kaydeden Davutoğlu, "SMS mesajlarıyla bir bölgede çocuk kaybolduysa bütün eşgaliyle özellikleriyle elektronik ortamda o bölgedeki bütün telefon sahibi kişilere iletilecek. Eskiden olduğu gibi duvarlara değişik yerlere bu çocuğu gördüyseniz bizi bulun ötesinde teknolojik imkanla anında bütün telefonlarda o resimler görülecek. Böylece bu tür durumlarda daha etkin bir görev yapma imkanı olacak" açıklamasında bulundu.

UYUŞTURUCU SATANLARI TERÖR SUÇU İŞLEMİŞCESİNE TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ

Narkotik alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aldığını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Uyuşturucu imal edenleri ya da satanları bir terör suçu işlemişçesine toplumsal açıdan bir tehdit olarak görüyoruz. Bir nesli yok etmeye dönük bir eylemdir. Kaçakçılık ve diğer konularda da gerekli bilgilendirmeleri aldık ve bu alanda da yapılacak reformları gözden geçirdik" dedi.  (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

\'Rojava kantonlarıyla ilişkiler geliştirilsin\'

SONRAKİ HABER

Mersin\'de kadınlardan Kobanê eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...