08 Temmuz 2011 05:50

Saab can çekişiyor

İsveç otomotiv tekeli Saab kurulduğu 1947 yılından bu yana tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Saab için üretim yapan şirketler araba parçaları vermeyi durduruyor, alacaklarını tahsil edebilmek için icra dairesine başvuruyorlar.ABD tekeli General Motors geçtiğimiz yılın Ocak ayında Saab’ı iflasa götürme

Saab can çekişiyor
Paylaş
Murat Kuseyri

ABD tekeli General Motors geçtiğimiz yılın Ocak ayında Saab’ı iflasa götürme kararı aldı. Hollanda Spyker firması iflasın eşiğindeki Saab’ı almak için devreye girdi. İsveç hükümetinin kefaletiyle Avrupa Yatırım Bankası’ndan 4,2 milyar kron borç alan Spyker Saab’ı satın aldı ve adını Swedish  Automobile olarak değiştirdi.

Ancak kendisine üretim yapan firmalara borcunu ödeyemediği için parça alamayınca bu yıl Mart ayında üretimi durdurmak zorunda kaldı. Çin tekeli Pang Da devreye girdi. 400 milyon kron peşin ödeyerek 2000 otomobil sipariş etti.  Saab bu paralarla ancak borçlarının bir bölümünü ödeyebildiği için üretime başlayamadı. Geçtiğimiz hafta adı açıklanmayan bir başka Çin firması 120 milyon ödeyerek 582 araba sipariş etti. Ancak firmalar borçlarını ödemediği için Saab’a araba parçalarını teslim etmedikleri gibi, 800 milyonu aşan alacaklarını alabilmek için icra dairesine başvurdular. Pang Da tekeli Saab’ın %hisselerinin % 54’ünün kendisine verilmesi kaydı ile Saab Automobile’e 2,25 milyar kron transer etmeyi kabul etti. Geçtiğimiz hafta içinde Stockholm’de Pang Da ile Saab Automobile temsilcileri Stockholm’de bir araya gelerek gizli bir toplantı yaptılar. Toplantıda neler konuşulduğu basına yansımadı ama yaklaşık 6 milyar kron borcu  olan Saab’ın geleceği oldukça karanlık görünüyor. Bundan da en fazla işçiler zarar görüyorlar. Şirket yönetimi geçtiğimiz ay işçilere ücretlerin ancak bir bölümünü ödeyebildi. Aylar sonra üretime başlayabilen Saab yöneticileri Trollhettan’daki fabrikada çalışan işçilerin sadece iki hafta sömester verileceğini açıkladı. Siparişleri yetiştirebilmek için işçiler haftada 6 gün çalışacaklar ve Cumartesi günü için işçilere ödeme yapılmayacak.

Saab’daki krizin faturası işçilere çıkarılırken yöneticiler aşırı ücretlerini almaya devam ediyorlar. Şirketin Genel Müdürü Victor Müller yıllık geliri 4,6 milyon kron. Şirket zarar etmesine rağmen Müller’e geçtiğimiz yıl maaşının yanı sıra 4,7 milyon kron prim ödendi.

Umutsuzluk ve kaygı içinde olan işçiler Saab’ın kamulaştırılmasını talep ediyorlar ancak hükümet yetkilileri Saab’ın devletleştirilmesinin söz konusu olmadığını açıkladılar. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 1 asker yaşamını yitirdi, 3 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Toros Gübre’de anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...