15 Ekim 2014 18:41

ABD'de Ebola alarmı: 132 yolcu aranıyor

ABD’nin Teksas eyaletinde ülkedeki ilk Ebola kurbanını tedavi eden sağlık çalışanlarından birine daha virüs bulaştığı tespit edildi. Söz konusu hemşirenin Ebola semptomları göstermeden bir gün önce uçağa bindiği ve yetkililerin onunla birlikte uçakta bulunan 132 kişiyi araştırdığı açıklandı.

ABD\'de Ebola alarmı: 132 yolcu aranıyor
Paylaş

ABD’nin Teksas eyaletinde ülkedeki ilk Ebola kurbanını tedavi eden sağlık çalışanlarından birine daha virüs bulaştığı tespit edildi. Liberyalı Thomas Eric Duncan’ı tedavi ettiği sırada Ebola’ya yakalanan ikinci sağlık görevlisinin testlerinin pozitif çıktığı ve derhal karantinaya alındığı belirtildi. Söz konusu hemşirenin Ebola semptomları göstermeden bir gün önce uçağa bindiği ve yetkililerin onunla birlikte uçakta bulunan 132 kişiyi araştırdığı açıklandı.

Tarihin en büyük Ebola salgınında şimdiye kadar yaklaşık 4 bin 500 kişi Batı Afrika’da hayatını kaybetti. Ateş, kanama, kusma ve ishalle kendini gösteren hastalık, vücut sıvılarının temas etmesi yoluyla bulaşıyor. ABD ve Avrupa’da ise sınırlı sayıda Ebola vakasına rastlandı.

Daha önce, 11 gün hastanede kaldıktan sonra 8 Ekim’de Ebola’dan ölen Liberyalı Duncan’ı tedavi eden ekipte bulunan Nina Pham (26) adlı bir hemşirenin salgına yakalandığı açıklanmıştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) de bir açıklama yaparak bir sağlık çalışanında daha Ebola testini pozitif çıkmasının endişe verici olduğunu söyledi. Ebola testi pozitif çıkan ikinci hemşirenin 13 Ekim'de Ohio eyaletinin Cleveland kentinden Dallas'a uçtuğu açıklandı. ABD'li yetkililer acil bir uyarı yayımlayarak 13 Ekim'de aynı uçakta seyahat eden 132 yolcuyu bulup sağlık durumları hakkında konuşmak istediklerini açıkladılar. ABD'de Ebola tanısı konan ikinci kişi olan hemşire, 14 Ekim tarihinde Ebola semptomları göstermeye başlamıştı.

'PROTOKOL YOKTU'

Kadın hemşire, Ebola'dan dolayı 8 Ekim tarihinde Dallas'ta ölen Liberya uyruklu bir hastayı tedavi etmişti. Teksaslı hemşirenin çalışma arkadaşları, günlerce yeterli koruyucu kıyafet giymeden ve yeterince bilgilendirilmeden çalıştıklarını söylüyorlar. Hastane yetkilileri protokollerin uygulanmadığını söyleyerek hemşireleri eleştirdi. Ancak hemşireler, "Protokol yoktu" diyor.

CDC Direktörü Dr. Thomas Frieden dün herhangi bir Ebola vakasına karşı hızlı müdahale ekibi oluşturduklarını söyledi. Ölümcül virüsle mücadelede yetersiz kalındığı gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan Frieden için White House sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın kendisine halk sağlığını koruma konusunda güvendiğini açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ebola’dan en çok etkilenen üç Afrika ülkesi Liberya, Sierra Leone ve Gine’de Aralık başına kadar 10 bin yeni vakanın ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

OBAMA LİDERLERLE EBOLA'YI GÖRÜŞTÜ

ABD’de iki sağlık görevlisinin Ebola hastalığına yakalandığının duyurulmasından sonra hastanelerde ve havaalanlarında kontroller artırıldı. Konuyu yakından takip eden ABD Başkanı Barack Obama, devlet liderleri ile video konferans görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matte Renzi ile görüşerek Ebola virüsüne alınacak uluslararası tedbirleri konuştu. Obama, liderlere Ebola’nın hızla yayıldığı Liberya, Sierra Leaone ve Gine için uluslararası yardım ve katkıların artırılması gerektiğini aktardı. Ebola’nın insanlık trajedisinin yanısıra, uluslararası güvenliği tehdit edeceğini kaydeden Obama, ülkelerin bu salgın için finans ve uluslararası personel desteğinde bulunması gerektiğini ifade etti. Liderler, Ebola’ya karşı daha fazla ülkeden alınacak desteğin koordine edilmesi çalışmalarına destek vereceklerini belirtti. 

OBAMA'YA GÖRE ABD'DE RİSK DÜŞÜK

BBC Türkçe'nin haberine göre Obama'nın ABD'lilerin virüsü kapma riskinin "aşırı düşük" olduğunu ama Batı Afrika'ya yardım için daha fazla yapılması gerektiğini söylediği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Iğdır\'da 6 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Mısır uçakları, Libya\'da İslamcılara ait hedefleri vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...