15 Ekim 2014 17:53

Chomsky'den Türkiye'nin Kobanê politikasına tepki

ABD'li düşünür Noam Chomsky, Birleşmiş Milletler’e (BM) davet edildi. Chomsky buradaki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Filistin’in durumu, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı devam eden savaş ile ilgili çarpıcı yorumlar yapan Chomsky, Kobanê'ye dikkat çekti.

Chomsky\'den Türkiye\'nin Kobanê politikasına tepki
Paylaş

Dünyaca ünlü Filozof, Dil Bilimci ve Tarihçi Prof. Dr Noam Chomsky, Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılmasına İlişkin Komite tarafından Birleşmiş Milletler’e (BM) davet edildi. Chomsky buradaki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Filistin’in durumu, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı devam eden savaş ile ilgili çarpıcı yorumlar yapan Chomsky, Kobanê'ye ve Türkiye'nin politikasına dikkat çekti.

Chomsky, “Türkiye, sınırına birkaç kilometre uzaklığındaki IŞİD’e değil de PKK’ye karşı askeri operasyon düzenlemiş. BM’nin bölgeye askeri birlik sokması zor olabilir; ama en azından saldırıları durduracak bir ateşkes sağlaması gerekiyor. Kobanê’yi ve bölgeyi koruyacak bir karar tasarısı çıkartılması lazım. Muazzam sonuçları olan büyük bir katliam olabilir, Türkiye’nin bölgede kritik bir rolü var.” dedi.

Chomsky, ayrıca konuşmasında 2003 yılında başlayan savaş sırasında Irak'ın mezhep dengesi üzerinde "balyoz" etkisi yaratan ABD’yi de eleştirdi ve IŞİD’in oluşmasına neden olan koşulların yaratılmasında Washington'un sorumlu olduğunu ima etti.

Irak işgalinden sonra, başlayan mezhep çatışmasının, Suudi Arabistan’daki Selefi, Vahabi gibi İslami radikalizmin artmasına neden olduğunu kaydeden Chomsky, bunlardan bir tanesinin de IŞİD olduğunu savundu. IŞİD’in askeri başarısının ise çok şaşırtıcı olduğuna vurgu yapan Amerikalı bilim adamı, 350 binden fazla iyi yetişmiş Irak askerinin IŞİD’e karşı koymadan onlara katılmasının çok nadir yaşanan bir olay olduğunu söyledi. Chomsky “ABD tarafından 10 yıldan fazla bir sürede yetiştirilen ve ağır silahlara sahip Irak askerinin generali, birkaç bin cihatçıya karşı koymadan kaçtı, diğer askerler de onlarla birleşti. Bu tarihte çok normal bir durum değil.” diye konuştu.

Chomsky, İngiliz Parlamentosu’nun Filistin toprakları bir devlet olarak tanımasını övgüyle karşılarken, Filistin Devleti için ABD’nin anahtarları elinde tuttuğunu vurguladı. Noam Chomsky “İngiliz Parlamentosu’ndaki oylama bir tür eylem göstergesidir, büyüyen çabaya eklenerek dünyada etki sahibi devletlere baskı yapabilir” diye yorumladı. ABD dış politikası ve İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemelerini şiddetli eleştirileriyle de tanınan Chomsky, ayrıca Batı Avrupa'da ilk ülke olarak İsveç’in Filistin'i bir devlet olarak tanıma kararını da övgüyle karşıladı. Chomsky, “İngiliz milletvekillerinin Filistin Devleti’ne yönelik bu çok büyük destekleri, İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da işlediği suç eylemleri ile arasına daha geniş mesafe koyma isteklerini yansımasıdır” dedi. Chomsky, Avrupa perspektifindeki bu değişime rağmen, Filistin-İsrail çatışması ile ilgili bir karara, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu anlaşmayı kabul etmeye hazır olmadan ulaşamayacağı vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı: Tecavüz girişimi engellendi

SONRAKİ HABER

‘Evet yapabiliriz’den ‘Hayır yapamıyoruz’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa